arch/ive/ief (2000 - 2005)

VN-resolutie 1373 : wie guerilla steunt, kan het voortaan wel schudden
by Tom De Meester Monday October 22, 2001 at 11:36 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

We blijven binnen de marges van VN-resolutie 1368, zeggen de VS. Die vage steunverklaring aan de VS is ondertussen aangevuld met vier paginas richtlijnen over 'anti-terrorisme' waar elke staat zich voortaan hoort aan te houden. Resolutie 1373 is ook een bedreiging voor de antiglobaliseringsbeweging, omdat de oorlog verklaard wordt aan actieve solidariteit met de bevrijdingsstrijd in de derde wereld.

Vooraf : hou er rekening mee dat guerillagroepen als de PKK en de Colombiaanse FARC op de lijst van terroristische organisaties van de VS staan (Europa werkt nog aan een eigen lijstje, dat belooft).

Resolutie 1373 zegt onder andere dat de staten moeten reageren tegen het 'inzamelen van fondsen voor de terroristen'. Een steunomhaling voor een school in FARC-gebied in Colombiƫ is dus illegaal.

Staten moeten ook weigeren 'om personen op te nemen die terroristische acties steunen'. En 'politiek asiel voor leden van terroristische organisaties wordt afgeschaft. Pech voor de Koerdische militanten die op de loop gaan voor de Turkse folteraars.

Staten moeten 'elke persoon die deelneemt aan het steunen van terroristische acties voor de rechter brengen'. Een marxistische, revolutionaire partij, die er geen geheim van maakt de NPA-guerilla in de Fillippijnen te steunen, kan op die manier buiten de wet gesteld worden. Pech ook voor de Agalev- en VU-parlementsleden die onlangs de FARC bezochten.

Die resolutie 1373 werkt bovendien in twee richtingen :

>>> De VS en Europa krijgen een vrijbrief om elke bevrijdingsbeweging waar dan ook te lijf te gaan by any means necessary

>>> De antiglobaliseringsbeweging zal klappen krijgen in de mate dat ze zich solidair verklaart met bevrijdingsbewegingen in de derde wereld, want dan 'steunen ze het terrorisme'