arch/ive/ief (2000 - 2005)

Repressie anarchisten in Italië
by Anarchist Black Cross - Gent Wednesday September 26, 2001 at 06:26 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Vorige dinsdag 18 september 2001 voerden de politiediensten razzias uit over heel Italië en werden 60 mensen gearresteerd. In de nacht van zaterdag op zondag voordien werd het Casa Pinelli te Genua met brandbommen zwaar beschadigd, en zondagnacht werd ook de herdenkingsmuur voor Carlo Guiliani aangepakt.

Het Casa Pinelli, toevallig (?) het sociaal centrum dat als knooppunt fungeerde voor de libertaire activisten tijdens de voorbije Juli-protesten tegen de G8 en waar het 'Anarchistisch Committe voor Defensie en Solidariteit' is gebaseerd, werd zondag (16/09) in de vroege morgen aangevallen met twee molotov-cocktails. Er vielen geen gewonden, maar een deel van de inboedel - computer, infomateriaal, ... - ging verloren. De volgende nacht werd de herdenkingsmuur voor Carlo Guiliani op het Piazza Alimonda, plaats waar hij werd vermoord door de carabiniere, eveneens door een brandbom beschadigd. De aanvallen werden waarschijnlijk uitgevoerd door nazis, al dan niet met medeweten of zelfs medewerking van de politiediensten.

Twee dagen later, dinsdag 18 september, vond er een grootscheepse politieactie plaats tegen de anarchisten.
Undercover agenten, Digos (Politieke Politie) en Celere (oproerpolitie/anti-terroristische eenheid) bestormden een kraakpand, Villa Occupata, in Milaan. De benedenverdieping werd vernield en documenten en computers in beslag genomen. Twaalf mensen werden meegenomen voor ondervraging. Ook op drie andere plaatsen in Milaan werden huiszoekingen verricht. In Pisa, om 7u werd in een appartement en later in het secretariaat van een ecologische groep binnengevallen. Ook hier werd de computer en documenten, vooral dan die m.b.t. steun aan de gevangenen in Spanje, in beslag genomen. In Modena viel de politie binnen in twee kraakpanden, La Scintilla en La Rivalsa; het laatste pand werd ontruimd, en enkele bezetters werden meegenomen voor ondervraging.
In totaal werden om en bij de honderd raids op huizen en sociale centra uitgevoerd in Turijn, Padua, Trieste, Aosta, Nuoro,Cagliari, Grosseto, Cuneo, Firenze, Catania, Orvieto, Venetië, Mestre,Vittorio,Veneto, Sardinia, Sacile en Mondovi. En zestig mensen - allen anarchisten - werden voor ondervraging meegenomen. Voor zover bekend werden zij ondertussen allen weer vrijgelaten, maar zeventien van hen blijven onder verdenking op basis van paragraaf 270bis, deel van de draconische "anti-terrorisme"-wet.
De politie-aanval gebeurde onder het bevel van de Openbare Aanklager van Milaan, Stephano D´Amburoso, die een onderzoek zou leiden naar "Solidarieta Internazionale", groep die verschillende acties heeft uitgevoerd in solidariteit met de strijd tegen de isolatieregimes in de gevangenissen in Spanje (FIES). Zij zouden verantwoordelijk zijn voor pogingen tot aanslagen op de Sant Ambrogio kerk (28.06.00), op de kathedraal (18.12.00) en op het politiestation (26.10.99), telkens te Milaan.

Er zijn goede reden om te twijfelen aan de ware motieven van de politie. Zo kan het bezwaarlijk een toeval genoemd worden dat de raids plaatsvinden na de G8 top in Genua en juist voor de NATO top in Napels. En op dit moment is de sociale-politieke spanning in Italië om te snijden. De regering heeft de verdediging van de politiediensten en hun optreden in Genua op zich genomen, regeringsleden trekken openlijk het recht op betogen in twijfel, sommigen verklaarden zelfs dat enige doden tijdens betogingen onvermijdelijk zijn, ... De linkse partijen zijn niet in staat om ook maar iets te organiseren, en hullen zich in een schuldig zwijgen. Tegelijkertijd werden na Genua over heel Italië aanslagen gepleegd: tegen regeringsgebouwen, politiekazernes, persgebouwen, gebouwen van de regeringspartijen, huizen van rijken, fabrieken. Zo vernielde in de nacht van 11 Augustus 2001 een krachtige bom het gerechtsgebouw van Venetië, een bom vernielde een gebouw van de Liga Norte in Padua, etc.
Het lijkt er dus sterk op dat de Italiaanse Justitie besliste nu toe te slaan (eerder had men de razzia al eens afgelast, eenvoudig omwille van het gebrek aan enig bewijsmateriaal voor de beschuldigingen), nu alle aandacht gaat naar de terroristische aanslag in Amerika en op een moment dat men in naam van de strijd tegen het terrorisme zowat alles kan doen, om de radikale oppositie een slag toe te brengen.


P.S.: De naam 'Casa Pinelli' verwijst naar de anarchist Giuseppe Pinelli die in december 1969 vermoord werd tijdens een verhoor door de politie; ook hij werd van aanslagen beschuldigd, aanslagen die in werkelijkheid werden gepleegd door extreem-rechtse elementen in samenwerking met de politiediensten.