arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zwarte Amerikaanse stemt als enige tegen militaire aanval
by Karen de Pooter (divazine) Wednesday September 26, 2001 at 08:24 AM

Vorige week gaf het Amerikaanse Congres president Bush de toelating om militair geweld te gebruiken, tegen iedereen die de daders van de aanslagen in New York en Washington steunt. 518 congresleden stemden voor, één stemde tegen: de zwarte democrate Barbara Lee. Lee staat zwaar onder vuur voor die beslissing en kreeg ondertussen al doodsbedreigingen

Zwarte Amerikaanse s...
barbaralee3.jpg, image/jpeg, 220x167

Het is niet de eerste keer dat Lee zo'n opvallende beslissing neemt. In 1999 was ze de enige die president Clinton geen toestemming gaf om Servië te bombarderen. In verschillende Amerikaanse kranten verduidelijkte Lee dat ze niet noodzakelijk tegen elke militaire actie is. 'Maar oorlog is niet de beste manier om terrorisme te bestrijden. Militair geweld is een ééndimensionale reactie op een complex probleem. We moeten goed nadenken over de gevolgen van al wat we ondernemen'. Bovendien vindt Lee dat het Congres te veel macht aan president Bush geeft. 'Ik vind het fout om de president de beslissingsmacht te geven om een oorlog te starten. Het Congres moet zijn verantwoordelijkheid nemen en voortdurend het beleid afwegen. Dit is een democratie en dus moeten wij onze verantwoordelijkheid opnemen', aldus Lee in een reactie aan The Washington Post.

Ondertussen stroomt de kritiek binnen. In een radio-uitzending werd Lee uitgescholden voor ‘communist'. En na doodsbedreigingen krijgt ze politiebewaking. Ook binnen haar partij neemt men haar beslissing niet in dank af. Hopelijk ondergaat Lee niet het lot van haar voorgangers die zich verzetten tegen oorlog. Zo stemde Jeanette Ranking, de eerste Amerikaanse vrouw in het Congres ooit, tegen Amerikaanse inmenging in de twee Wereldoorlogen. De mannelijke senatoren Morse en Gruening verzetten zich dan weer tegen de Vietnamoorlog. Ze werden geen van allen herverkozen.

Dit artikel werd overgenomen uit Divazine (http://www.divazine.be)