arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een marxisme voor de 21ste eeuw
by IMAVO Monday September 24, 2001 at 04:41 PM
imavo.vmt@ping.be 02.514.00.08 Kazernestraat 33, Brussel

Vormingen over een levend en open marxisme. Geen steriele dogma's, geen personencultus of mechanische redeneringen, maar een kritische methode die vandaag weer actueler dan ooit wordt.

Het Masereelfonds in samenwerking met IMAVO vzw (Instituut voor Marxistische Vorming) en soms andere organisaties richten onder meer in Antwerpen, Anderlecht, Sint-Niklaas en Brugge een driedelige lezingenreeks in over:

EEN KRITISCHE MAATSCHAPPIJVISIE
'MARXISME VOOR DE 21STE EEUW'

Het marxisme is geen bijbel. Het is geen kookboek voor de revolutie en geen geheel van simpele formules, al wordt het door sommigen nog altijd zo voorgesteld. Het marxisme is een wetenschap in ontwikkeling, het is niet 'af'. Het is echter ook niet 'voorbijgestreefd' of 'overbodig' geworden. Hoe kan in tijden van het geglobaliseerde kapitalisme het marxisme geactualiseerd worden als kritische en ondogmatische analysemethode? Het marxisme is - naast ecologische, libertaire, feministische, wereldsysteem- en andere theorieën - immers niet weg te denken uit de analyses van de democratische globalisten.


Jan Dumolyn, historicus (RUG), opent de reeks met een lezing ‘Sire, er zijn geen arbeiders meer'. Tijdens deze avond worden een aantal begrippen zoals productie en productieverhoudingen, boven- en onderbouw, klasse en klassenstrijd verduidelijkt. Zijn deze begrippen vandaag nog geldig? Is er nog een arbeidersklasse? Kan er nog gesproken worden van klassenstrijd?

Guy Quintelier, filosoof, betitelt, in de tweede lezing, conflicten als bevrijdend. Harmonie leidt tot (zelf-) onderdrukking of onverschilligheid. Guy Quintelier verduidelijkt wat hij onder harmonie en conflict, geweld en macht bestaat en toont aan dat het communisme geen toestand is, maar een beweging tot verandering van een bepaalde toestand.

Alain Meynen, historicus, bevraagt in de derde lezing het begrip ‘democratie'. Leidt het marxisme tot opheffing van de staat? Moeten we vandaag de verzorgingsstaat verdedigen? Dienen we de greep van de overheid op het economisch gebeuren te versterken? Meynen put uit de geschriften van Marx, Lenin, Trotski en Gramsci om de verhouding van marxisten t.a.v. staat, overheid, macht en dominantie te verduidelijken.

A. Antwerpen

Medeorganisatoren: Masereelfonds Antwerpen en Volkshogeschool Elcker-Ik Antwerpen

Plaats: Volkshogeschool Elcker-Ik, Breughelstraat 31-33 te 2018 Antwerpen

Data: 3 dinsdagen 2, 9, en 16 oktober 2001, vanaf 20u

Inschrijvingen: Om organisatorische redenen is het nodig zich ten laatste 14 dagen op voorhand in te schrijven. Dit kan telefonisch gebeuren op het nr 03/218.65.60

B. Anderlecht

Medeorganisator: Masereelfonds Brussel-Vlaams Brabant

Plaats: De Rinck, Kapittelstraat 11 te 1070 Brussel

Data: zaterdagen 6, 13 en 20 oktober 2001 vanaf 14 u

Inschrijvingen: Om organisatorische redenen is het nodig zich tenminste 14 dagen op voorhand in te schrijven. Dit kan telefonisch gebeuren op het nr 02/502.38.80

C. Sint-Niklaas

Medeorganisator: Masereelfonds Sint-Niklaas

Plaats: Masereelhuis, Truweelstraat 85 te 9100 Sint-Niklaas

Data: woensdagen 24 oktober, 28 november en 19 december 2001 vanaf 19u30

Inschrijvingen: Om organisatorische redenen is het nodig zich op voorhand in te schrijven. Dit kan telefonisch gebeuren op het nr 03/777.05.11

D. Brugge

Medeorganisator: Masereelfonds Brugge en De Volkshogeschool Brugge

Plaats: De Volkshogeschool, Baliestraat 58 te 8000 Brugge

Data: maandagen 12, 19 en 26 november 2001 vanaf 19u30

Inschrijvingen: Om organisatorische redenen is het nodig zich tenminste 14 dagen op voorhand in te schrijven. Dit kan telefonisch gebeuren op het nr 050/33.01.12


Dezelfde reeks vormingen gaat ook in 2002 nog in verschillende andere steden door.

Imavo en het Masereelfond verwelkomen lokale partners die interesse hebben om dit ook bij hen aan te bieden.