arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het Afghaanse volk is onschuldig
by Karen De Pooter (divazine) Thursday September 20, 2001 at 09:32 AM

In de hele wereld reageren vrouwenorganisaties op de dramatische gebeurtenissen in de Verenigde Staten. 'Kalm blijven en er voor zorgen dat er niet nog meer slachtoffers vallen', is vaak de boodschap. Hieronder publiceren we de reactie van RAWA, de Revolutionary Association of the Women of Afghanistan, gevolgd door enkele links naar andere reacties.

Het Afghaanse volk i...
rawa.jpg, image/jpeg, 162x111

Op 11 september is de wereld opgeschrikt door de afschuwelijke terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. RAWA wil haar medeleven en verdriet uitdrukken en de barbaarse gewelddaad veroordelen. RAWA heeft de Verenigde Staten altijd gewaarschuwd om geen fundamentalistische, anti-democratische en anti-vrouwen partijen te steunen.

Maar helaas was het de regering van de Verenigde Staten die de Pakistaanse dictator Zia-ul Haq steunde bij de oprichting van de duizenden religieuze scholen waarin de Taliban gekneed werden. Op dezelfde manier heeft de CIA Osama Bin Laden groot gemaakt. Maar pijnlijker nog is dat de Amerikaanse politici geen lessen uit het verleden hebben getrokken. Nog altijd steunen ze de ene of de andere fundamentalistische groep of leider. Elke steun aan de fundamentalistische Taliban of Jehadi is echter een slag in het gezicht van de vrouwenrechten en van de mensenrechten.

De Taliban en Osama Bin Laden zijn volgens de VS-politici de belangrijkste verdachten. Zal Afghanistan nu het doelwit worden van een militaire aanval die net als in 1998 duizenden onschuldige Afghanen ombrengt? Denken de Verenigde Staten dat zulke aanvallen -met duizenden arme, hopeloze, onschuldige slachtoffers- de basis van het terrorisme kan uitschakelen. Of zal dit het terrorisme juist verder verspreiden? Wij vrezen dat zo'n aanval de wil is van het Amerikaanse volk.

De regering en de bevolking van de VS moeten weten dat er een belangrijk verschil is tussen het Afghaanse volk, dat al twintig jaar slachtoffer is van rampen en oorlogen, en de Taliban en Jehadi. Wij geloven niet dat een aanval op Afghanistan en de moord op zijn berooide bevolking het verdriet van het Amerikaanse volk zal verminderen. We hopen dat de Amerikanen het verschil zullen zien tussen een handvol terroristen en de Afghaanse bevolking. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers in de VS'.

RAWA, meer info op hun website http://www.rawa.org

Dit stuk werd overgenomen uit Divazine http://www.divazine.be