arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dringende oproep tegen oorlog, voor vrede!
by Annabelle Schouten Sunday September 16, 2001 at 06:33 PM
annabelle2_nl@yahoo.com +31/33/2860271 Voorstraat 42A, 3931 HE Woudenberg, Nederland

Beelden van de aanslagen op het gebouw van het World Trade Center (WTC) in New York en op het Pentagon in Washington schokten de hele wereld. De meeste politieke leiders, onder wie Yasser Arafat en Fidel Castro hebben de terreuractie ten stelligste veroordeeld. Drie gekaapte vliegtuigen doorboorden het Amerikaanse economische en militaire hart, daarmee ook het kapitaal. Aandeelhouders schreeuwen nu moord en brand, beurzen staan op springen en prijzen van grondstoffen, zoals olie schieten omhoog. De wereldwijde anti-imperialistische beweging dient zich voor te bereiden op oorlog en onderdrukking.

Vredesstrijd nu harder nodig dan ooit!


Beelden van de aanslagen op het gebouw van het World Trade Center (WTC) in New York en op het Pentagon in Washington schokten de hele wereld. De meeste politieke leiders, onder wie Yasser Arafat en Fidel Castro hebben de terreuractie ten stelligste veroordeeld. Drie gekaapte vliegtuigen doorboorden het Amerikaanse economische en militaire hart, daarmee ook het kapitaal. Aandeelhouders schreeuwen nu moord en brand, beurzen staan op springen en prijzen van grondstoffen, zoals olie schieten omhoog. De wereldwijde anti-imperialistische beweging dient zich voor te bereiden op oorlog en onderdrukking.

Bush en met hem andere westerse leiders heeft verklaard dit op te vatten als een 'aanslag op de westerse waarden, de democratie en de vrijheid'. Kwetsbaar noemen ze de westerse samenlevingen zelfs… Ook Nederland zal betrokken raken bij de komende vergelding, aangezien een aanval op één van de NAVO-landen wordt gezien als een aanval op allen. De Amerikaanse senaat heeft zojuist besloten miljarden dollars uit te trekken voor 'wraak', ofwel voor oorlog. Reeds in de nacht van dinsdag op woensdag bestookten Amerikaanse raketten een brandstofdepot van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Een daad van agressie, die de nodige voorbereiding zal hebben gevergd. Dat maakt de 'spontaniteit' ervan of de voorstelling van onze media als 'reactie op terreur' erg ongeloofwaardig.

Een dag na de aanslagen wezen de VS met een beschuldigende vinger naar Afghanistan, die de moslim-fundamentalist, multimiljonair en het hoofd van de georganiseerde internationale misdaad (opgeleid en bewapend door de CIA en in de jaren 70 ingezet tegen de Sovjet-Unie in Afghanistan), Osama bin Laden onderdak zou geven. Allerlei complotten en theorieën worden er op los gelaten. Misschien waren het wel die criminele Palestijnen met hun anti-Israël en anti-VS-houding. Of Saddam Hussein. Waarom niet een combinatie? Alhoewel het voor iedereen speculeren blijft, kan men zich wel afvragen of dit van buitenaf mogelijk is om op touw te zetten. Het Pentagon is het meest beschermde gebied in de wereld, verboden toegang voor welk vliegtuig dan ook. Wie of wat zit er dan achter? De hamvraag, die voorlopig niemand kan beantwoorden.

Wel zouden we kunnen analyseren in welke omstandigheden de aanslagen hebben plaats gevonden. Wekenlang vertoonde het kapitalistische systeem symptomen van een crisis, niet zomaar een tijdelijke recessie, maar één die doet denken aan de zwarte jaren 30. De burgerlijke pers geeft toe dat de consumptiebestedingen waren terug gelopen de laatste tijd in de VS. Tevens de effectenportefeuille en kredietverlening holden achteruit. Ondertussen stonden er bij vele bedrijven, zoals momenteel in de EU het geval is, duizenden banen op de tocht. Het kapitaal dacht dit op te lossen door massale reorganisaties en volledige privatiseringen. Het mocht blijkbaar niet baten in de VS. De verzwakte dollar sleept in zijn val de Europese beurzen mee. Op weg naar de afgrond dus. En een kapitalist in het nauw doet rare sprongen.

Een intern koekje van CIA-deeg dan? Het Amerikaanse kapitaal blaast zichzelf op als een soort zelfmoordcommando met behulp van fascistische groeperingen, moslim-fundamentalisten of de Amerikaanse geheime diensten en offert duizenden burgers op? Een in scène gezette aanval op het Pentagon om 'terroristen' (lees: tegenstanders) te criminaliseren. Het herinnert enigszins aan de brand van het Rijksdaggebouw in nazi-Duitsland in 1933. Martinus van der Lubbe was toen 'de terrorist'. Een vrijbrief voor de nazi's om de heksenjacht te openen op communisten. Zou de vergelijking met de aanslagen in de VS scheef lopen? Zei Bush niet dat hij alle middelen zal inzetten om 'de daders' te vinden? Daders, wiens schuld niet bewezen kan worden. Maar recht doet er in dit soort zaken niet toe.

Onze media spelen handig in op volkssentimenten en massahysterie. Woorden als moslims, asielzoekers, Arabieren en Afghanen worden in een adem genoemd met extremisme en terrorisme. Openlijk heeft iemand van de BVD vandaag op tv gezegd dat 'de Nederlandse multiculturele samenleving een aantrekkelijke schuilplaats is en dat de geheime dienst meer bevoegdheden moet krijgen.' In de VS arresteerde de FBI willekeurig en met veel machtsvertoon Arabisch uitziende passagiers op een vliegveld om ze vervolgens weer vrij te laten. Op weg naar een gezuiverde politiestaat met razzia's en al naar het model van het Derde Rijk? Een totale blindheid voor menselijke rede lijkt de situatie in haar greep te hebben.

Want wie te rade gaat bij zijn verstand komt tot de conclusie dat Bush de al dan niet geënsceneerde aanslagen geweldig goed kan gebruiken. Ten eerste heeft hij nu alle reden om het wapenschild in de ruimte, een flagrante overtreding van het ABM-verdrag uit 1972, bedoeld tegen 'aanvallen van schurkenstaten', te laten bouwen. De EU was er niet een groot voorstander, maar schaart zich nu wellicht wel achter deze oorlogsbewapening. Artikel vijf van de NAVO doet de rest. Nederland heeft onmiddellijk militaire hulp toegezegd. Daar gaat het geld voor ons onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer, volkshuisvesting! Ook Rusland moet niet veel hebben van zo een wapenschild. Onlangs tekende president Putin een verdrag met de Chinese Volksrepubliek tegen het schild. Het bezoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Il-Jung (een schurk bij uitstek in Amerikaanse ogen) en het vriendschappelijk handen schudden tussen beide staatshoofden spreken eveneens boekdelen. Rusland ziet de donkere NAVO-bui (expansie en agressie) al hangen. Misschien moet de raketaanval op Afghanistan ook als een waarschuwing aan het adres van de Russen beschouwd worden.

Ten tweede neemt de binnenlandse verzetsbeweging in de VS steeds grotere en voor het kapitaal gevaarlijkere vormen aan. Aan het eind van deze maand stond een actie van het International Action Center gepland tegen het oorlogszuchtige, racistische, seksistische, milieuvervuilende beleid (uiteraard ideaal voor multinationals, wapenhandelaars en andere uitbuiters) van Bush en tegen de gevolgen die het met zich meebrengt: excessief en structureel politiegeweld, doodstraf, opsluiting en marteling van politiek gevangenen, haat ten opzichte van indianen, Afro-Amerikanen, latino's, massaontslagen, groeiende armoede, analfabetisme etc. Buiten de deur treden de VS op als Oom Agent, die geen tegenspraak duldt. Dat die route naar de olievelden en grondstoffen in de Kaukassus en het Midden-Oosten via de Balkan loopt, kunnen ze ook niet helpen. Dat er tot voor kort een Joegoslavische regering zomaar in opstand durfde te komen tegen de NAVO, het IMF en de Wereldbank ook niet. Dan moet je omwille van westerse democratie en vrijheid wel tachtig dagen lang een soeverein land bombarderen. Over terrorisme gesproken.

Blijkbaar bestaan er twee soorten terrorisme: gerechtvaardigde en niet gerechtvaardigde. Rechtvaardig is om de Albanese maffia vrij spel te geven op de Balkan, zoals in Macedonië. Niet rechtvaardig is om symbolen van economisch en militair imperialisme aan te vallen. Zo wordt het voorgesteld. Of is het pure ironie dat het Pentagon de plek is van waaruit menig terroristisch plan en oorlogsscenario van de CIA of de NAVO zijn uitbedacht? Of dat het brandende WTC-gebouw veel gelijkenis vertoont met het tot twee keer gebombardeerde Business Center in Belgrado tijdens de NAVO-oorlog? En de genocide op het Irakese volk in de vorm van tien jaar lang durende sancties en regelmatige bombardementen valt zeker ook onder gerechtvaardige daden!

Wederom zijn dit allemaal slechts speculaties gebaseerd op een in mist gehuld voorval. Vast staat dat er een oorlog dreigt, die veel wonden zal achterlaten gezien de ontwikkeling van massavernietigingswapens. Onder de vlag van de NAVO en de in de schaduw van Uncle Sam belandt Nederland straks in een uitzichtloze oorlog. Daarnaast moeten alle communisten, socialisten, anti-imperialisten, vredesactivisten en iedereen, die zich verzet tegen kapitalistische globalisering zich opmaken voor een heftige strijd. Criminalisering, politiegeweld, vervolging; het moet ons niet afschrikken van onze plicht te vechten voor de vrede en voor een leefbare planeet. Ook moeten we extra steun geven aan onze Amerikaanse medestrijders. Zij zullen sterk in hun schoenen moeten staan de komende tijd. De populariteit van Bush is gestegen. Iedereen die zich nu tegen hem, maar vooral tegen het kapitaal keert, kan rekenen op staatsterreur en vooroordelen en haat bij de gemanipuleerde bevolking. Laten we om te beginnen de anti-islamitische stemming de kop indrukken en alle mensen duidelijk maken dat kapitalisme in zijn laatste stadium van militarisering en recessie, het imperialisme, uiteindelijk alleen maar leidt tot oorlog. Niet winst en wapens maken de wereld rijker, solidariteit en vrede wel!

Annabelle Schouten,
studente geschiedenis,
auteur van ‘Do it for Yugoslavia' (boek over het Internationale Kamp van de Vriendschap, Joegoslavië 2000)

14 september 2001