arch/ive/ief (2000 - 2005)

Standpunt Militant Links over aanslagen in de VS
by Militant Links Saturday September 15, 2001 at 10:03 PM
militant.links@pandora.be 09/232 13 94

De aanslagen in de VS zorgen ervoor dat de wereldwijde crisis verdiept wordt.

Wereldwijde crisis wordt dieper

De dood van duizenden onschuldige burgers in New York, Washington en Pittsburgh in de Verenigde Staten (VS) heeft afgrijzen en afkeuring veroorzaakt onder gewone werkende mensen over de hele wereld. De zelfmoord-tactieken van de aanvallers worden veroordeeld en verworpen door socialisten. Zulke tactieken kunnen nooit de strijd van onderdrukte minderheden of mensen uit de arbeidersklasse verderbrengen, waar dan ook ter wereld. In feite zal het onmiddelijke gevolg van zulke acties juist een verzwakking van de arbeiderssolidariteit tot gevolg hebben, als westerse regeringen stemming zullen maken voor wraak op wie nu worden beschuldigt van het uitvoeren van deze aanslagen. Onvermijdelijk, net als op 11 september, zullen het de werkende mensen zijn, de onderdrukten en ‘have- nots', die het gelag zullen moeten betalen van wat de leiders in de VS en de media beschrijven als een ‘oorlogsverklaring'.

Terwijl geen groepering serieus de aanslagen heeft geclaimd, en Osama bin- Laden betrokkenheid ontkent, is de regering in de VS zeker bezig haar voorbereidingen te treffen voor wraak voor deze verschrikkelijke aanslagen. Bekende politieke commentatoren hebben terecht aangegeven dat dit een meer vernietigende aanval op het imperialisme – de door handelsbelangen gedreven drang tot machtsuitbreiding - van de VS is, dan Pearl Harbour was. De regering in de VS (zeker nu die wordt geleid door Bush) zal verplicht zijn voor het oog van de wereld actie te ondernemen.

AANVALLEN

De aanslagen zullen worden gezien als een belangrijk keerpunt voor het globale kapitalisme, en zal grote gevolgen hebben voor de hele wereld, zowel politiek als economisch, nog afgezien van het verwoestend effect dat het zal hebben op de levens van tienduizenden levens in de VS en wereldwijd. Nu al zien wij een scherpe daling van de aandelenkoersen, en de sterke prijsstijgingen van olie en goud – een erkenning van de schaal van de crisis die het internationaal kapitalisme voelt.

Na de verschrikkelijke gebeurtenissen van dinsdag 11 september, zal er zeker een escalatie plaatsvinden in de crisis in het Midden-Oosten, alwaar de VS en andere imperialistische landen op meer directe wijze bij betrokken zullen raken en kunnen zorgen voor een volledige oorlog in de regio. Helaas is het waarschijnlijk dat dit gepaard zal gaan met moorden en wraakacties tegen de gehele Palestijnse bevolking door de imperialistische landen. Israel's premier Ariel Sharon, heeft laten weten dat hij de aanslagen ziet als een groen licht voor hardere acties tegen de Palestijse massa's en dat hij zal vertrouwen op steun van de VS – direct of indirect – om de repressie in de regio op te voeren.

Onvermijdelijk in de onmiddelijke nasleep, zullen grote delen van de Amerikaanse arbeiders tijdelijk berusten in wat voor actie dan ook die de eerder zo onpopulaire en reactionaire regering van Bush zal ondernemen.

BEELDEN VAN DE SLACHTING

En de beelden van de aangerichte slachting in New York en Washington, na de zelfmoord-acties dinsdag, hebben geleid tot een wijdverspreide paniek over de verdere gevolgen van de aanslagen. Direct na de vliegtuig-crashes in het World Trade Centre en het Pentagon – machtige symbolen van het de financiele en militaire kracht van het globale kapitalisme – daalden aandelenkoersen scherp, nadat ze de dagen voor de aanslagen ook al dalende waren. De olieprijs steeg met 2 a 3 US Dollar per vat en gaf daarmee uitdrukking aan de angst voor de toenemende instabiliteit in het Midden-Oosten – de meest waarschijnlijk bron van ‘terroristische' aanvallen.

De aanvallen via de lucht hebben geleid tot een onmiddelijke nationale en internationale crisis, die het gezag van de kapitalistische leiders verder zal ondermijnen. Regering en de financiele markt waren als verlamd, en de aandelenmarkten in andere westerse landen zakten in of werden stilgezet. Zelfs als het kapitalisme er in slaagt zich te stabiliseren op korte termijn, zal dit de effecten van de dieperliggende crisis op de middellange en lange termijn slechts verergeren.

IMPERIALISTISCHE ‘WRAAK'

Er is geen twijfel over mogelijk dat Bush en het westerse imperialisme de strijd tegen islamitisch ‘terrorisme' verder op zal voeren uit wraak. De ge- coordineerde ‘aanval op Amerika' zal leiden tot ge-coordineerde actie van het Amerikaanse staatsapparaat om de islamitische groepen op te jagen en zich op hen te ‘wreken', los van het feit of ze er nu bij betrokken zijn of niet.

Het is ook mogelijk dat er een sfeer van heksenjacht zou kunnen ontstaan in de VS en elders tegen Arabieren, moslims en andere ‘verdachten' in verband met terroristische landen of groepen. Deze sfeer kan ook gebruikt worden tegen elke radicale groep, die het kapitalistische systeem durft aan te pakken. Het is makkelijk voor te stellen dat regeringen de aanslagen zullen gerbruiken om anti- kapitalistische protesten te verbieden, of in ieder geval te beperken. Het lijkt zeer waarschijnlijk dat het anti-globaliserings-protest in Washington eind deze maand geen doorgang zal vinden, of wordt verboden.

Tony Blair, de sociaal-democratische premier van het Verenigd Koninkrijk, zag in de aanslagen een goede reden om veiligheidsmaatregelen aan te scherpen en om kritiek op zijn privatiseringsplannen te vermijden tijdens de conferentie van de TUC deze week, een grote Britse vakbond waarin de stemming zich langzaam tegen hem en New Labour keert. Veel Britse arbeiders zullen in het begin dergelijke maatregelen wel accepteren, zoals het geval was begin ‘70-er jaren toen na de ‘troubles' in Noord-Ierland en Engeland met de IRA een anti-terrorisme-wet soms in een staat van beleg resulteerde. Toch zullen dergelijke ‘veiligheidsmaatregelen' verdere aanslagen niet kunnen voorkomen en kunnen en zullen, zoals in het verleden, de veiligheidsmaatregelen ook tegen links en de arbeidersbeweging in het algemeen worden gebruikt.

BUSH EN BLAIR

Imperialistische politici zoals Bush en Blair, dragen een grote verantwoordelijkheid voor de politiek die heeft geleid tot de globale instabiliteit die op haar beurt terreur brengt in de straten van de VS. Deze imperialisten hebben een politiek uitgevoerd die heeft geleid tot duizenden doden in het Midden-Oosten en over de rest van de wereld. De vader van Bush, de andere president Bush, was de wereldleider die een oorlog in de Perzische Golf in ‘91 gebruikte om zijn "Nieuwe Wereldorde" na te streven. Die ‘wereldorde' was het begin van de globalisatie zoals we die nu kennen, met de verarming en vervreemding van miljarden mensen. Het imperialisme van de VS bracht met haar werelddominantie toegenomen instabiliteit, spanning en beroering in elke hoek van de wereld. Dit heeft in combinatie met de afwezigheid van een massa-beweging van de werkende klassen en onderdrukten geleid tot het gebruik van extreme en nutteloze methoden, zoals de zelfmoord-acties die de slachting in New York en Washington veroorzaakten.

De imperialistische politieke heeft miljoenen over de wereld tegen elkaar opgezet, en sommige tot wanhoopsacties gedreven, zoals de zelfmoord- tactieken die dinsdag hun climax bereikten. Dit is wat de "Secretary of State" (stafchef) in de VS, Colin Powell, zei in mei dit jaar: "Terrorisme is deel van de duistere kant van de globalisatie. Maar, hoe jammer ook, het is onderdeel van zaken doen in de wereld – zaken doen zoals waar wij Amerikanen niet mee zullen stoppen."

ONDERDRUKTE VOLKEREN

Leiders in de VS en andere westerse landen spreken over daden van ‘duivels' terrorisme, maar vergeten daarbij hun eigen terroristische daden te noemen – militair, politiek en economisch – tegen de onderdrukte mensen op deze wereld.

De aanvallen laten zien dat ondanks haar bewapening de enig overgebleven supermacht machteloos is, en niets kan doen om haar eigen burgers te beschermen tegen gerichte zelmoordaanslagen. Het onvermogen van de imperialistische mogendheden om tot een oplossing voor de crisis in het Midden-Oosten te komen, gecombineerd met het onvermogen van de Palestijnse leiders om een weg voorwaarts te tonen voor de Palestijnse strijd, heeft geresulteerd in een toename van het gebruik van zelfmoord-aanslagen als strijdtactiek.

Terwijl zelfmoordbommen verderf zaaien in het hart van Israel en de VS, zijn ze niet in staat het Palestijnse conflict succesvol op te lossen. Ook zal het de wereldleiders niet afhouden van het voortzetten van hun politiek van staatsterreur en economische uitbuiting.

Een van de lessen die arbeiders wereldwijd hier uit zullen trekken is dat imperialisten, zoals Bush, geen oplossing hebben te bieden voor de conflicten van deze wereld. Maar dat geld evenzeer voor de tactieken van de fundamerntalistische terreurgroepen, die geen alternatief bieden voor de volkeren in het Midden-Oosten die al zo lang lijden.

ARBEIDERS

Daarbij komt, dat naast het bijdragen aan de paniek op de toch al weinig stabiele globale kapitalistische markten, dat deze gebeurtenissen arbeiders zal bevestigen in hun twijfels in het gehele globale kapitalistische systeem. Op een zeker moment kunnen deze gebeurtenissen leiden tot een verder verslechteren van de crisis van het kapitalisme. Kapitalisme is welbeschouwd, als het er op aan komt, een systeem van conflicten, burgeroorlogen, oorlogen, armoede, hoingersnood en onzekerheid voor de meerderheid van de mensen op deze planeet. Het zijn de onderdrukten op deze wereld – of het nu Amerikaanse arbeiders of de Palestijnse jeugd is – die de prijs betalen voor het onvermogen van het kapitalisme om haar eigen problemen op te lossen.

Het zijn de onderdrukte mensen op deze wereld die een oplossing kunnen voorzien voor deze periode van globale crisis, door zich te verenigen met als doel een eind te maken aan het kapitalistische systeem, en een socialistische wereld op te bouwen, waar de verschrikkingen en onzekerheden van de imperialistische ‘wereldorde' zijn altijd en eeuwig zijn afgeschaft!