arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persbericht d14-Leuven
by d14-Leuven Monday September 10, 2001 at 03:18 PM
d14leuven@hotmail.com 0473/41.52.02 Leuven

D14-Leuven stelt haar betoging van vrijdag 14 september tegen de Top van Europese ministers van Leefmilieu en Transport in Leuven voor aan de pers.

Persconferentie van D14-Leuven
Woensdag 12 september
12.00u., Reiscafé Lunatic
Martelarenplein 10, 3000 Leuven (Station)


Op vrijdag 14 september ligt Europa even in Leuven. D14-Leuven, een lokale groep activisten die deel uitmaakt van de bredere en nationale beweging D14, organiseert een betoging gericht tegen de Topontmoeting van de Europese ministers van Leefmilieu en Transport. Voor D14-Leuven kadert deze actie in een bredere campagne tegen de ondemocratische en neoliberale Europese Unie.

De Europese ministers maken nu wel goede voornemens, onder andere rond de afbouw van het vrachtvervoer op de weg. Toch is in het verleden steeds opnieuw gebleken dat uiteindelijk de stem van de auto- en petroleumlobby het zwaarst doorweegt en de wet dicteert. Dat heeft er ondermeer voor gezorgd dat Europa momenteel bezig is met de aanleg van 10.000 kilometer nieuwe wegen. Het neoliberale beleid van de Europese Unie is er één op maat van de Europese multinationals. Democratische, sociale en ecologische bekommernissen moeten daarom steeds wijken voor de winst.

De persconferentie van D14-Leuven gaat om 12.00 's middags van start in het sfeervolle reiscafé Lunatic, gelegen op het Martelarenplein aan het station, het plein waar vrijdag de betoging van start zal gaan. De persconferentie wordt geopend door David Dessers, die D14-Leuven zal voorstellen. David zal het ook hebben over zijn ervaringen in Göteborg en Genua en de link maken met de beweging in België. Daarna zal Koen Neyens het woord nemen en het milieubeleid van de EU op de korrel nemen. Voorts komt Peter Vanderleyden aan het woord, als syndicalist zal hij het hebben over de anti-sociale gevolgen van het Europees (mobiliteits-) beleid. Daarna spreekt Peter Delsing,die het zal hebben over het belangrijke aandeel van de jongeren in de beweging tegen de neoliberale globalisering. Tot slot vat David Dessers kort de doelstellingen en het verloop van de betoging samen. Nadien kunnen er aan de vertegenwoordigers van D14-Leuven vragen gesteld worden.

De betoging van D14-Leuven vindt plaats op vrijdag 14 september, om 19.30u. op het Martelarenplein, aan het station. Voor en na de actie zullen er enkele toespraken gehouden worden.

Strijdbare groeten,
D14-Leuven

Telefonische permanentie op het nummer: 0473/41.52.02
d14leuven@hotmail.com
http://www.d14.be