arch/ive/ief (2000 - 2005)

En wat staat er voor hen op het menu ??
by 11.be Wednesday September 05, 2001 at 01:20 AM

De 11.11.11-affiches winden er geen doekjes om. Zoals de wereld nu draait kan het niet verder. De kloof tussen arm en rijk is beschamend breed en diep. En tegelijk helpen we de hele aarde naar de verdommenis.

De 11.11.11-affiches winden er geen doekjes om. Zoals de wereld nu draait kan het niet verder. De kloof tussen arm en rijk is beschamend breed en diep. En tegelijk helpen we de hele aarde naar de verdommenis.

11.11.11 sluit zich dan ook uitdrukkelijk aan bij het protest tegen de huidige globalisering. De wereldorde van vandaag dient enkel het kortetermijnbelang van wie nu rijk en machtig is. De politieke wereld heeft zijn greep op de wereldeconomie verloren. Alles is te koop voor wie het kan betalen. Alle anderen, en die vormen de grote meerderheid van de wereldbevolking, zijn verliezers.

11.11.11 legt zich daar niet bij neer. Ze steunt niet alleen tal van projecten die mensen helpen om een menswaardig bestaan uit te bouwen, maar eist ook dat de politici hun verantwoordelijkheid als internationale regelgevers opnemen.

Dit jaar hoefden de campagnemakers het niet ver te zoeken. Als voorzitter van de Europese Unie kan Belgiƫ meer dan anders richting geven aan de solidariteit van de grootste economische macht ter wereld. Een solidariteit die overigens verder moet gaan dan het geven van ontwikkelingshulp.

Daarom vraagt 11.11.11 de invoering van de Tobin-taks, een internationale heffing op muntspeculatie. De grote muntcrisis van '97 in Zuidoost-Aziƫ was b.v. een gevolg van die speculatie. De sociale ravage die ze aanrichtte was enorm. Het aantal absoluut armen verdubbelde toen in drie maanden tijd. Bovendien kan de Tobin-taks veel extra geld opleveren voor ontwikkelingsdoeleinden.

Er is nog meer. De huidige landbouwpolitiek van de EU heeft schadelijke gevolgen voor de boeren in de ontwikkelingslanden. En de Unie heeft ook een belangrijke stem in het Internationaal Monetair Fonds dat de voorbije jaren praktisch alle derdewereldlanden dwong hun investeringen in onderwijs en gezondheidszorg terug te schroeven.

Een bijsturing van de Europese Unie naar een meer sociaal gerichte partner op wereldvlak kan een groot verschil maken voor miljoenen mensen. 11.11.11 wil daar als koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging een rol in spelen, maar kan dat alleen dankzij onze massale steun.

Dat onderlijnt de tekst die je dit jaar onderaan elke 11.11.11-affiche vindt : "Je geeft meer dan geld, je geeft een signaal". Je steun aan de actie maakt immers ook haar moreel gezag groter. Zodat 11.11.11 harder op tafel kan kloppen bij de politici.

Kortom, je steun aan 11.11.11 zet twee maal zoden aan de dijk, want uiteraard help je ook 204 zorgvuldig geselecteerde projecten te financieren.