arch/ive/ief (2000 - 2005)

18 oktober: Dwarskoppen aan tafel in Gent
by CODEWES Friday August 31, 2001 at 10:51 AM
codewes@swing.be 02/527 59 90 Plantinstraat 29, 1070 Brussel

18 oktober, Gent, De Centrale, 19u30 : DWARSKOPPEN AAN TAFEL "EUROPA: WAT TELT, DE MENSEN OF HET GELD?" Getuigenissen over privatisering, bedrijfsluitingen, Derdewereldschuld, sociale uitsluiting.

Comité voor de opheffing van de Derdewereldschuld
Oxfam-Wereldwinkel Gent centrum
Netwerk Vlaanderen
't Uilekot
ATTAC-Vlaanderen
11.11.11-RUG

organiseren op 18 oktober, ter gelegenheid van de Europese top in Gent:

DWARSKOPPEN AAN TAFEL:
EUROPA : WAT TELT, DE MENSEN OF HET GELD?


Met:

Europa en de groeiende dictatuur van het geld
Christophe Scheire

De verkoop van Telenet
Een voorbeeld van privatisering en globalisering
Filip De Bodt

De gevolgen op de werkvloer
Verzet van de arbeiders
Raf Verbeke en Marc Staelens

De gevolgen voor de Derde Wereld
Het Zuiden reageert
Mignane Diouf

De open huis groep
Verzet tegen sociale uitsluiting in Europa
Filip Vanderbeek

Moderator: Anke Hintjens

WAAR ? De Centrale, Kraankinderstraat 2, Gent
WANNEER ? 18 oktober, 20u
Infostandjes vanaf 19u30

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met de vakgroep Studies Derde Wereld, UG.


DWARSKOPPEN AAN TAFEL
EUROPA : WAT TELT, DE MENSEN OF HET GELD ?
Europa en de groeiende dictatuur van het geld: een inleiding van CHRISTOPHE SCHEIRE van Netwerk Vlaanderen.
Met de globalisering eigent het kapitaal zich een steeds belangrijker rol toe. Nationale overheden verliezen hun greep op de financiële krachten. Financiële speculanten veroorzaken met hun risicovolle geldcapriolen ware muntcrisissen en verdienen miljarden dollars aan de schuldenlast in de derde wereld. MNO's sluiten vestigingen in Europa, om elders grotere winst te bekomen. De eindbalans is duidelijk: wereldwijd vallen steeds meer mensen uit de boot.

Wat betekent de globalisering concreet voor onze eigen omgeving? Neem nu de verkoop van Telenet Vlaanderen. Een Amerikaanse multinational koopt ons communicatiesysteem op met de belofte te investeren in digitale televisie. De gemeenschap dient alweer een stuk controle op de cultuurspreiding prijs te geven aan privéfirma's. Toch keuren alle gemeenten deze hold up goed. Een logische zaak, drie vierden van de gemeenteraadsleden begrijpt niet eens het dossier. Komt er straks nog soap op uw TV?
FILIP DE BODT is gemeenteraadslid van de partij LEEF in Herzele, Actief in 't Uilekot.

De gevolgen van het neoliberalisme voor het Zuiden. De neokoloniale interventies doen Afrika geen goed. De opgedrongen structurele aanpassingsprogramma's schakelen het Zuiden in in de vrijhandelseconomie, maar hebben een sociale achteruitgang tot gevolg. Het neoliberalisme stelt Afrika open voor kapitaalsvlucht, wapenhandel en witwaspraktijken. De schuldenlast drukt op de bevolking en corruptie is een wijdverspreid verschijnsel.
MIGNANE DIOUF is stichtend voorzitter van de Panafrikaanse Jongeren, stichtend lid van de organisatie voor Afrikaanse jeugd THOMAS SANKARA en het Afrikaans jeugdnetwerk ter verdediging van de mensenrechten in Senegal. In de CONGAD werkt hij aan ontwikkeling.

150 dagen lang staakten de arbeiders van het Gentse metaalbedrijf Carnoy ! De langste staking uit de regionale sociale geschiedenis. Tegen de afdanking van verschillende arbeiders tussen november 2000 en april 2001. En tegen de ontmanteling van hun productie-eenheid door de Nederlandse multinational KOOP. Deze groep gooide het op een akkoordje met de oude eigenaar Mannesmann die haar metaalsector kunstmatig in de rode cijfers plaatste en rendementen op de beurs van 20% opzocht in de telecommmunicatiesector. KOOP kreeg een stuk van de markt en genoot van enorme fiscale voordelen door overname van een zogenaamd verlieslatend bedrijf. Mannesmann bedankte voor de sociale gevolgen van zijn financiële strategie. De arbeiders vochten als leeuwen. Maar moesten inbinden.
RAF VERBEKE was voorheen afgevaardigde Carnoy en is actief in het LEEF!-netwerk. MARC STAELENS was eveneens afgevaardigde en is secretaris ABVV-CMB.


De open huis groep: steuntrekkers liggen dwars voor een rechtvaardig Europa. De Europese Unie lijkt wel een sociaal kerkhof. Europa telt vandaag 50 miljoen armen. Het aantal werkende kinderen loopt op tot 2 miljoen. De open huis groep is een zelforganisatie van steuntrekkers. Allemaal mensen die moeten overleven van veel te lage vervangingsinkomens en noodgedwongen afhankelijk zijn van noodhulp. Wij willen het Europese huis grondig verbouwen en kiezen voor sociale duurzaamheid, zodat niet het geld maar mens en milieu centraal staan. Wij willen zelf aan onze toekomst werken. Boon schreef het al: 'ook de afbreker bouwt op'.
FILIP VANDERBEEK werkt mee in de open huis groep.