arch/ive/ief (2000 - 2005)

‘God bless America'
by pIET Sunday August 26, 2001 at 12:59 PM

Afgelopen week kondigden internationale gezanten en Macedonische regeringsfunctionarissen aan dat op het laatste moment een vredesakkoord is gesloten, waarmee een einde zou komen aan de ruim een half jaar durende gevechten tussen Albanese opstandelingen en het Macedonische leger.

Zoals de algehele voorstelling van zaken over het conflict een groteske leugen is geweest, zo is ook de aankondiging van ‘vrede' een valse voorstelling van zaken. Er is geen vrede getekend, maar een capitulatie.

De NAVO is tot militaire bezetting van Macedonië overgegaan en het land is in tweeën gedeeld. In de ‘overeenkomst' is bepaald dat de NAVO 3000 man ‘vredestroepen' zal stationeren, met als belangrijkste taak de ontwapening van de Albanese opstandelingen, die erin zijn geslaagd 30 procent van het gebied onder hun controle te krijgen. Wat een infaam bedrog!

De zogenaamde opstandelingen zijn geen Albanese Macedoniërs, maar Kosovaarse Albanezen, gerekruteerd uit het Kosovo Beschermingscorps (Kosovo Protection Corps) en opstandelingen die voorheen actief waren in Zuid-Servië. Met omvangrijke Amerikaanse militaire en logistieke steun, aangevuld met Amerikaanse militaire adviseurs, is vanuit Kosovo de aanval ingezet op Macedonië. En terwijl de Amerikanen Macedonië onder militaire druk plaatsten, bezochten gezanten van de Eu Skopje om de politieke duimschroeven aan te draaien. Er werd een regeling afgedwongen die een feitelijke deling van het land inhoudt.

Hoewel op diplomatiek en militair niveau in alle toonaarden de NAVO-steun aan de Albanezen wordt ontkend, wijzen ooggetuigen op de grote hoeveelheid NAVO-wapens bij de opstandelingen. Albanese commandanten begroeten de militairen met ‘God bless America, voor alles wat ze heeft geleverd'.

In de goed gebouwde bunkers die over de veroverde stad Tetevo uitkijken kan men de meest moderne Amerikaanse wapens waarnemen, van geweren, granaten tot zeer geavanceerde nachtkijkers.

Enkele weken geleden is het nog tot een diplomatieke rel gekomen toen twee Amerikaanse helikopters werden waargenomen die voorraden brachten aan een Albanees dorp in de bergen rond Tetevo. Officieel zou het gaan om humanitaire hulp, maar de lokale Albanese commandant verklaarde dat in werkelijkheid zware mortieren en munitie werden gebracht.

Een andere Albanese commandant verklaarde dat ze voldoende materieel hebben om Skopje binnen 24 uur in te nemen. Tegelijkertijd zetten de EU en de Amerikanen de regering van de Oekraïne onder druk om alle wapenleveranties aan Macedonië stop te zetten. Tegenover zo'n overmacht is Macedonië niet bestand en opnieuw valt een gebied op de Balkan ten offer aan westerse inmenging. Het land wat voorheen geprezen werd als voorbeeld van verdraagzaamheid en democratie, is op brutale en militaire wijze van buitenaf uit elkaar getrokken. Welk land zal nu volgen?

Rekening zal moeten worden gehouden met Servië. De Amerikanen eisen militaire bases, zogenaamd voor logistieke ondersteuning van hun troepen in Kosovo. De werkelijke reden is dat de Amerikanen bezig zijn hun militaire infrastructuur in het voormalig Joegoslavië op te bouwen, ter voorbereiding van het werkelijke doel van hun expansie: Rusland.