arch/ive/ief (2000 - 2005)

NAVO in beklaagdenbank
by pIET Sunday August 26, 2001 at 12:56 PM

De aanklager van het Joegoslavië Tribunaal, Carla del Ponte, heeft tegenover een Italiaanse krant verklaard dat de voormalige President van Joegoslavië, Slobodan Milosevic, niet voor genocide zal worden aangeklaagd in Kosovo, omdat men hiervoor geen bewijzen kan aandragen.

Een opmerkelijke uitspraak, wanneer we bedenken dat Servische genocide juist het argument was voor de NAVO-bombardementen op Joegoslavië.

Wie denkt dat de media van die mededeling uit het lood is geslagen, wellicht beseffend hoezeer zij zich als instrument van de militairen en politici hebben laten gebruiken, heeft het mis. Het was niet eens de moeite van het vermelden waard. En terwijl Del Ponte driftig in Bosnië rondstapt, wanhopig op zoek om ‘bewijzen' te vinden, is de hamvraag voor de pers hoe Milosevic zich denkt te gaan verdedigen tegen de nog te vinden bewijzen.

Men vraagt zich niet af hoe het kan dat het Tribunaal twee jaar geleden Milosevic heeft aangeklaagd, maar tot op de dag van vandaag nog steeds vrijwel met lege handen staat. Men staat op geen enkele wijze stil bij het fenomeen dat het principe van het Tribunaal uit het Angelsaksische recht, dat de aangeklaagde onschuldig is tenzij het tegendeel is bewezen, is omgebogen naar Romaans recht, waarin de aangeklaagde moet bewijzen dat hij onschuldig is. Het Tribunaal heeft dan ook het karakter van de inquisitie aangenomen.

En gelijk de inquisitie de mensen martelden om zich te onderwerpen aan de ware god/heerser op aarde, zo ondergaat Milosevic een behandeling die regelrecht in strijd is met de mensenrechten, om hem te dwingen het gezag van het Tribunaal te erkennen. En terwijl iedereen de vraag kan stellen, waarom hij een Tribunaal zou moeten erkennen dat geen wettelijke basis heeft en niet in staat is om met bewijzen te komen voor hun aanklacht, maar hem wel opsluit, blijven velen gevangen in de vraag hoe hij zich zal gaan verdedigen tegen nog te formuleren aanklachten.

Het proces tegen Milosevic is in de eerste plaats een politiek proces. Niet hij staat voor de rechter die betaald wordt door z'n Amerikaanse beulen, het Servische volk wordt aangeklaagd en dreigt tot schuldige van alle kwaad te worden gebrandmerkt, met alle schadeclaims als gevolg. Een overgave aan het Tribunaal staat gelijk aan het hebben zwichten voor de schandelijke chantage in Rambouillet.

Of de NAVO-leiders het willen of niet, met het proces tegen Milosevic zetten ze zichzelf in de beklaagdenbank. Zij zullen zich moeten verantwoorden voor de ruim 3000 doden als gevolg van de bombardementen, voor de verwoesting van bruggen, ziekenhuizen, scholen en fabrieken, en verder voor de ruim 1500 doden of vermisten tijdens hun bezetting van Kosovo en de vrijwel volledige etnische zuivering die met hun instemming is uitgevoerd. Het valt daarom te verwachten dat men voor de strategie van stilhouden kiest. Milosevic zal niet de eerste zijn die jaren moet wachten voor er iets met zijn zaak gebeurd, tenminste als hij zich onderwerpt aan het Tribunaal.

Wat men ook mag denken van de persoon of politicus Milosevic, wanneer wordt toegestaan dat hij geruisloos wordt opgeborgen en de ware feiten over de ontmanteling van Joegoslavië verborgen blijft, wie de werkelijke verantwoordelijke krachten zijn voor de oorlogen en het leed op de Balkan, dan zullen nog vele conflicten mogelijk worden. Macedonië is daar het trieste voorbeeld van.