arch/ive/ief (2000 - 2005)

Opel, Ford, Volkswagen
by pIET Sunday August 19, 2001 at 09:09 PM

Auto-industrie moet dokken!!!

Gesprekken over de forse reorganisatie bij de Duitse autofabrikant Opel beginnen maandag tussen zowel ondernemingsraden als het topmanagement van General Motors Europa en dochterbedrijf Opel. General Motors nam deze week het besluit om de productie bij de Duitse dochter met 15 procent in te krimpen. Welke maatregelen Opel treft om de productie te verlagen, is nog niet bekend. De autofabrikant overweegt een fabriek te sluiten. Vestigingen in Zaragoza, Bochum en Antwerpen zouden kandidaat zijn. Hierdoor zouden zo'n 1000 mensen op straat komen te staan. Ook de Opel-fabriek in Antwerpen gaat dicht. Daar werken 6000 mensen.

Ford Motor schrapt 4000 tot 5000 kantoorfuncties. Dat meldt de The New York Times. Het aantal komt neer op circa 10 procent van het totale aantal werknemers van de autoproducent in de VS.

Ongeveer 12.000 werknemers van een Volkswagenfabriek in Mexico hebben zaterdag het werk neergelegd. Zij protesteerden daarmee tegen het mislukken van de CAO-onderhandelingen op vrijdag. De directie wil niet aan de looneis van de vakbonden tegemoetkomen. Die eisen een loonsverhoging van 21 procent. De fabriek in Puebla, een plaats 125 kilometer ten oosten van Mexico-stad, produceerde vorig jaar 425.000 auto's.

Autofabrikant Volkswagen overweegt een nieuwe fabriek te bouwen in Noord-Amerika. Dit meldt Financial Times Deutschland. Volgens directeur F. Piech van Volkswagen maakt een afzwakkende dollar het interessant meer te gaan produceren in de vrijhandelszone Verenigde Staten, Canada en Mexico (Nafta). Wanneer de euro te duur wordt, zo luidt de theorie, kan Volkswagen in Europa eerder de productie verlagen om goedkoper te werken aan de andere kant van de oceaan.