arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Globalofoben' willen dit jaar nog zes keer vreedzaam uithalen
by www.dewaarheid.nu Friday August 17, 2001 at 11:53 PM

Vertegenwoordigers van ngo's uit 39 landen hebben dinsdag in Mexico aangekondigd dat ze dit jaar nog zes massale protestacties tegen de globalisering en het neoliberalisme zullen voeren.

De eerste actie komt er de eerste week van september in het Zuid- Afrikaanse Durban, tijdens de Wereldconferentie tegen Racisme van de Verenigde Naties. De laatste mobilisatie is gepland in Brussel tijdens de top van de Europese Unie op 14 en 15 december. De organisaties kwamen in Mexico bijeen op een driedaagse conferentie in opvolging van het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre in Brazilië, de eerste anti-globaliseringstop.

Op de conferentie werden nog vier andere actieplaatsen aangekondigd. Er zal massaal geprotesteerd worden op 29 en 30 september in Washington tijdens de jaarlijkse beheerraad van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Op 12 oktober organiseren de 'globalofoben' - zoals de voormalige Mexicaanse president Zedillo de tegenstanders van de economische globalisering noemde - acties in verschillende steden ter herdenking van de aankomst van de Spanjaarden in Latijns-Amerika. Verder staat ook de bijeenkomst van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN (2 tot 13 november) in Rome en de ministeriële conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (9 tot 13 november) in Qatar op de agenda.

Christophe Aguiton die de Europese beweging Attac vertegenwoordigde op de conferentie, benadrukte dat de protesten vreedzaam zullen verlopen. "Er zijn altijd confrontaties met de politie maar dat is niet onze bedoeling. Het is de politie die repressief geweld gebruikt". Daarbij verwees hij naar de protesten in Genua in juli, waarbij een 23-jarige Italiaanse actievoerder om het leven kwam.

Het einddocument van de conferentie stelt dat de weerstand van de bevolking tegen het neoliberaal economisch model razendsnel groeit, wat volgens de organisaties het beste bewijs is dat het model faalt. "Het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre heeft duidelijk gemaakt dat er alternatieven zijn. Maar de globalisering van het kapitaal blijft in opmars, en blijft zijn logica opleggen aan volkeren en landen over de hele wereld." Om hun voorstellen en strategieën te versterken plannen de organisaties een nieuw sociaal forum in januari 2002, opnieuw in Brazilië.

De conferentie in Mexico werd uit de media-aandacht gehouden. "We willen nu geen publiciteit," aldus Christophe Aguiton. "Deze bijeenkomst was een evaluatie". Volgens Aguiton was het wel bijzonder om deze bijeenkomst in Mexico te houden "omdat hier de grondslag van de wereldwijde strijd tegen globalisering gelegd werd door het Zapatistisch Bevrijdingsleger (EZLN), toen dat in 1994 de wapens opnam".