arch/ive/ief (2000 - 2005)

Deze keer in Tomsk
by Raf Grinfeld Friday August 17, 2001 at 10:03 PM

Er is een nieuw sociaal tijdschrift op internet, nl. Tomsk. In het nieuwe nummer, er zijn er al een paar geweest, veel nieuws over de EU en de prtotesten daartegen.

Er is een nieuw sociaal tijdschrift op internet, nl. Tomsk.
Bekijk de website op http://tomsk.antifa.net/ (de server ligt momenteel wel plat denk ik).

Tomsk wordt ook rondgemaild, voor diegenen die Tomsk op de voet willen volgen en regelmatig links naar interessante sites willen meekrijgen of een activiteitenagenda. Abonneren kan door een berichtje te sturen naar tomsk_be@yahoo.com. Het woord "abonnement" volstaat zelfs. Dit kan opgezegd worden door de woorden "stop abonnement".

Hieronder de inhoud van het nieuwe nummer:

Inhoud "linkse antiglobs":

1. Hoe was het Wildgroei actiekamp?
2. Tips voor surftrips.
3. Agendaatje.
4. Bijna EUrotoppen in België.
5. Nieuwe ontwikkelingen in Mumia-zaak.


Een tekst van Raf Grinfeld uit dit nummer:

Dossier EUrotop! Het ongekende Europa.

Het anarchistisch actieblad De Nar heeft een brochure samengesteld over de Europese Unie. Met het Belgisch voorzitterschap van de EU en de verschillende eurotoppen in België in zicht, vond men bij De Nar een degelijke doorlichting onontbeerlijk voor de linkerzijde.

En men heeft er werk van gemaakt. Interviews met specialisten terzake, een uitgebreide lijst internetsites en verscheidene artikels die de aard van de Europese Unie en de lobbygroepen achter deze organisatie goed weergeven. Tenslotte worden een aantal utopische alternatieven aangedragen, door mensen die het anarchisme niet beschouwen als een chaotisch avontuur maar als een interessante politieke filosofie.

Gebrek aan democratische controle.

Het boekje laat eerst Tony Bunyan van Statewatch aan het woord. Statewatch is een onafhankelijke groep onderzoekers, academici, journalisten, advocaten en activisten gevestigd in Londen. Zij pluizen al tien jaar het EU-beleid uit inzake democratische vrijheden, politie, illegalen en publieke controle. En het beeld dat Bunyan schetst is niet fraai. De Europese centralisering vormt een gevaar voor bestaande democratische vrijheden.
Harmonisering van de rechtspraak zal mogelijk de rechten van vakbonden en andere sociale bewegingen verminderen of leiden tot zwaardere straffen voor criminelen van allerlei pluimage. Volgens Bunyan betekent de groeiende macht van de EU meteen ook een verslechtering van de democratische vrijheden, vermits er te weinig democratische controle op bestaat en is er een nieuwe "superstaat" in de maak.
Zo'n superstaat heeft ook een militaire arm. Conflicten worden daarbij vooral opgelost via militaire interventies, zoals in Joegoslavië gebeurd is, in plaats van vooral aan preventie te doen, bijvoorbeeld door het helpen vermijden van economische ineenstortingen.

Een motor achter de liberalisering.

Hans Roels neemt, samen met een aantal andere companen van de ecologische actiegroep Wildgroei, het grootste deel van de teksten voor zijn rekening. In "Het neoliberalisme als Europese grondwet" schetst Roels de verschillende belangrijke etappes die de EU tijdens de laatste tien jaar heeft afgelegd : de éénmaking van de Europese markt, de privatiseringen van staatsbedrijven en de algemenere liberalisering van de markt, de oprichting van één centrale Europese bank, vrijblijvende sociale akkoorden en de voorbereiding van de eenheidsmunt (de Euro).
De EU blijkt samen met de VS de grote motor achter de recente golf van liberalisering en globalisering in de wereld, waarbij Europese multinationals steeds groter en machtiger worden. Oost-Europese landen worden lidmaatschap van de EU voorgesteld op voorwaarde dat ze zichzelf liberaliseren.

Een slecht transport- en landbouwbeleid.

Volgens Boer De Clercq (grappig bedoeld pseudoniem) genieten multinationale ondernemingen tal van voordelen, zoals subsidies, de aanleg van grootschalige infrastructuur en andere beleidsmaatregelen. Locale bedrijven en markten worden daarbij van de kaart geveegd en daar is die voor kleinschaligheid gewonnen boer natuurlijk niet gelukkig mee.
De tegenbeweging die alternatieven aandraagt voor de Europese industriële landbouw, daar is het niet zo goed mee gesteld. Pleitbezorgers van de biologische landbouw als Luc Vankrunkelsven vinden weinig gehoor bij de Europese boeren, alle mond- en klauwzeer of gekke-koeienziekten ten spijt.
De door de EU gepromote gentechnologie knecht boeren hier en elders, de huidige toepassingen van de biotechnologie in de landbouw doet immers een handvol multinationals een stevige greep op de voedselproductie krijgen, waar boeren uit de Derde Wereld nog meer last van ondervinden dan boeren van hier.

Achter de EU schuilen allerlei lobbygroepen. Bekend is bv. de ERT, de European Round Table of industrialists, die de elite van de Europese grootindustrie herbergt. De invloed van het veertigtal bedrijven (de grootste in Europa!) van de ERT wordt in grote mate doorgelicht in deze brochure.
Om de Europese afzetmarkt voor de ERT en soortgelijke clubjes te vergroten lanceert de EU allerlei megaprojecten : infrastructuurwerken voor transport en nieuwe communicatie- en informatieverbindingen. Een erg kostelijke onderneming voor mens en milieu.

Deze tekst kan men ook terugvinden in de volgende nieuwsbrief van Netwerk Vlaanderen.

De brochure is te vinden op http://www.xs4all.be/~verdan/eurotop/index.html#Samenwerking