arch/ive/ief (2000 - 2005)

EU voorzitterschap Belgie: scholieren- en studentenstakingen!
by EU For The People Thursday August 16, 2001 at 04:11 PM
euforthepeople@firemail.de

In dit artikel houden we ons bezig met de repressie tegen de beweging tegen de neo-liberale globalisering en het idee voor een scholieren- en studentenstaking die op 19 Oktober in Belgie plaatsvindt. Wij roepen op tot een scholieren- en studentenstaking van 10 t/m 14 December in alle EU-landen.

EU voorzitterschap Belgie: scholieren- en studentenstaking

Vertaling uit het Duits

In dit artikel houden we ons bezig met de repressie tegen de beweging tegen de neo-liberale globalisering en het idee voor een scholieren- en studentenstaking die op 19 Oktober in Belgie plaatsvindt. Wij roepen op tot een scholieren- en studentenstaking van 10 t/m 14 December in alle EU-landen.

De repressie in genua was voor Europese maatstaven van een ongeloofelijke brutaliteit. Aan het einde van een bewogen weekend was de treurige stand: één dode en honderden gewonden. Maar het was helaas te verwachten en werkelijk nieuw is het ook niet. Het was met Göteborg de tweede keer in korte tijd dat in Europa op met scherp op demonstranten werd geschoten. De grenzen van Italie werden gesloten en in enkele landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland, werd het vele aktivoerders verboden om naar het buitenland te reizen. Maar al tijdens de EU top in Amsterdam in 1997 werden massal mensen gearresteerd die later werden vrijgelaten, omdat te volgens de Nederlandse wet illegaal werden vastgehouden ( http://www.autonoomcentrum.nl ). In December 2000 werden vele Itaianen aan de Franse grens gestopt, hoewel ze geldige paspoorten en vervoersbewijzen bij zich hadden. De Italianen wilden aan protest-akties tijdens de EU top in Nice deelnemen.

De regeringsleiders van de EU willen de publieke opinie laten geloven dat ze de openbare orde moeten handhaven en steeds verder gaande maatregelen nodig hebben om het geweld aan de kant van de demonstranten in toom te houden. Steden zoals bijvoorbeeld Genua worden tijdens topontmoetingen tot vestigingen met een gigantische politiemacht omgetoverd.

De werkelijkheid ziet er echter anders uit: De regeringsleiders van de EU en andere staten, zoals bijvoorbeeld Canada en de verenigde staten, hebben angst voor de inhoudelijke argumenten van de beweging tegen de neo-liberale globalisering. Ze doen alles, ook dingen die volgens de door hun zelf gemaakte wetten verboden zijn, om deze beweging in diskrediet te brengen. Daarbij schrikken ze er niet terug om geweld te gebruiken. Er gaan steeds weer geruchten rond over agent-provocateurs. In Barcelona werd eerder dit jaar een konferentie van de wereldbank afgezegd. Nadat de peplande demonstraties binnen korte tijd werden veranderd om het wegblijven van de wereldbank te vieren, begonnen enkele mensen aan het einde van een vreedzame demonstratie rellen te schoppen. Video`s en foto`s bewezen dat deze mensen zonder enige twijfel provokateuren van de Spaanse politie waren. Nadat ze de rellen zelf waren begonnen, knuppelden hun kollega`s van de Spaanse ME (Rijkswacht) de vreedzame demonstratie uitelkaar. Een parlementslid van de PSOE, de Spaanse sociaal-demokratische partij, eiste een onderzoek.

In de Canadese krant de Toronto Star van 3 Mei j.l. wordt uit officiele dokumenten geciteerd waarin staat dat de politie in Québec tijdens demonstraties tegen de daar plaatsgevondene FTTA topontmoeting 4709 traangasgranaten afschoten. Een door de bondstaat Québec zelf geinstaleerde onderzoekscommissie stelde vast dat het harde politieoptreden niet in verhouding tot de overwegend vreedzame protesten stond. Zoals iedereen weet escaleerde ook in Genua het politiegeweld en ook daar werd een onderzoekscommissie geinstaleerd. Maar wat heeft het eigenlijk voor zin om onderzoeken uit te voeren die in opdracht worden gegeven door politici die wilden dat dit geweld gepleegd werd ? Zand in de ogen strooien? Het geweld wordt niet alleen gebruikt om de beweging tegen de neo-liberalisering in diskrediet te brengen, maar ook om deze beweging te splijten. Bovendien is politiegeweld een goed middel om mensen bang te maken en er op die manier voor te zorgen dat mensen teveel angst hebben om te gaan demonstreren.

Tegelijkertijd is een propagandaoffensief begonnen waarbij "feiten" worden verdraaid of zelfs regelrecht
worden"verzonnen". Paul Krugman, econoom aan het "Massachusetts Institute of Technology (MIT), beweerd bijvoorbeeld in de "International Herald Tribune" van 23 April 2001, dat volgens hem:"de globaliseringstegenstanders al behoorlijk succes hebben als het erom gaat, om de mensen en hun nood voor wie ze zich zogenaamd inzetten, te beschadigen." George Bush heeft inmiddels soortgelijke opmerkingnen rondgestrooid. Gezien het feit dat de WTO onderhandelingnen in Seattle onderandere zijn mislukt omdat vele regering van de zuid-landen, de zogenaamde ontwikkelingslanden, de kritiek van de demonstranten van de demonstranten in de straten van Seattle deelden. Een enorme bedreiging voor het recht op vrije meningsuitting d.m.v. demonstraties zijn diverse uitspraken over de zogenaamde legitimiteit van de beweging tegen de neo-liberale globalisering. Tony Blair verklaarde bijvoorbeeld dat hij zich niet interreseerd voor de argumenten van de demonstranten in Genua, tenslotte is hij en niet zij ( de demonstranten) door het engelse volk gekozen. Het blad "The economist" schreef al kort na de akties tijdens de WTO topontmoeting in seattle dat de NGO`s een bedreigende macht hebben. Bij zulke uitspraken is het geen wonder dat begin Juli tijdens de WEF (World Economic Forum) topontmoeting in het Oostenrijkse salzburg, behalve een manifestatie bij het treinstation, alle demonstraties werden verboden. De heersende macht is bang geworden en de totnutoe beschreven feiten was hun antwoord.

De vraag die we onszelf moeten stellen is: Wat nu? In belgie heeft de groepering "Internationaal Verzet" tot een scholieren en studentenstaking voor de 19-e Oktober opgeroepen. Om 10.00 uur s`morgens nemen vele studenten en scholieren deel aan een anti-kapitalistische demonstratie in Gent . In Gent vindt op 19 Oktober een informele EU topontmoeting plaats. Wij vinden dit initiatief erg goed en ook belangrijk. Wij denken dat ons antwoord op de repressie naast de vele solidariteitsakties met de direkt getroffene zoals bijvoorbeeld in Genua en Göteborg, ook moet zijn dat we onze inhoudelijke kritiek tegen de neo-liberale globalisering ook op lokaal niveau door akties bekend maken. De scholen en universiteiten zijn een goede plek om onze thema`s en ideeen lokaal te verspreiden. Met behulp van het GATS-verdrag (General Agreement on Trade in Service) en de drastische bezuinigingen van de EU op het budget voor de hoge scholen vanaf 2003, wordt de privatisering van de hoge scholen gepusht. Radikale veranderingen die door de neo-liberale globalisering worden veroorzaakt en waardoor iedere student direkt wordt getroffen. Hierdoor ontstaat een punt, waar we de interressen van de direkt getroffen scholieren en studenten kunnen wekken en buiten de direkte bedreiging voor henzelf ook de andere gevaren die de neo-liberale globalisering met zich meebrengt kunnen laten zien.

Wij roepen scholieren en studenten op om stakingscommitees op hun scholen en universiteiten op te richten. Het doel is om in de komende maanden akties te voeren en om de kansen en mogelijkheden te onderzeoken om in de week van 10 t/ 14 December im meerdere EU-landen een scholieren- en studentenstaking te organiseren. Tijdens de eerste stakingsdagen zouden er akties en konferenties in de steden, scholen en universiteiten plaats moeten vinden. Op Vrijdag 14 December roepen we alle studenten op om aan de grote demonstratie tijdens de EU topontmoeting in Brussel deel te nemen.

Voor een ander europa, voor een andere wereld!

EU For the People
euforthepeople@firemail.de

Meer informatie en regelmatige updates verschijnen op onze website en via onze Mailinglist.

Website: http://euforthepeople.tripod.com

Mailinglist: http://group.yahoo.com/group/euvoordeburger
Meningen, inschattingen en diskussie-stukken over het thema scholieren en studentenstaking zijn altijd welkom!