arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vrijheid voor SILVANO PELISSERO
by Anarchist Black Cross - Gent Sunday August 12, 2001 at 10:47 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Een verhaal over dagelijks (!) verzet en dagelijkse (!) repressie in Italië, waarover het laatste woord nog niet is geschreven...


Silvano Pelissero is een anarchist die wordt vastgehouden door de Italiaanse staat sinds 5 maart 1998. Hij werd tegelijkertijd met 2 kameraden, Edu en Soledad, gearresteerd op beschuldiging van aanslagen tegen het HST traject in de Val de Susa in het Noorden van Italië. Edu en Soledad vinden beide de dood in gevangenschap - de autoriteiten spreken van zelfmoord, maar de omstandigheden van hun dood werden nooit opgehelderd. Silvano zelf wordt veroordeeld tot 7 jaar, in beroep wordt daar 4 maanden van afgetrokken.
Zijn aanhouding en veroordeling zonder enig bewijs geven duidelijk blijk van de wil om zijn ideeën aan te vallen, om de anarchistische beweging van Turijn te criminaliseren en te intimideren. Met de bedoeling hem zolang mogelijk in de gevangenis te houden en de these te voeden dat men een gevaarlijke anarchist heeft aangehouden, hebben de rechters hem nog een aantal zaken in de schoenen geschoven waarvoor hij nog moet voorkomen.


In 1990 keurt de Raad van de Europese Gemeenschap een richtplan goed voor de constructie van een Europees spoorwegnetwerk van zo'n 3000 km voor de HST (Hoge Snelheids Trein) , met het doel de grote economische regios met elkaar te verbinden en de circulatie van goederen en van de rijken steeds sneller te laten gebeuren. Bij de 4 assen die ook Italië aandoen hoort de verbinding Lyon-Turijn, doorheen de Val de Susa, inclusief de bouw van een 50 km lange tunnel. Dit project werd trouwens recent definitief aangenomen, op 29 januari 2001, tijdens de frans-italiaanse top in aanwezigheid van Chirac, Jospin en de italiaanse eerste minister Guiliano Amato. Buiten het gebouw waar de top plaatsvond, betoogden meer dan 10.000 mensen, onder wie de inwoners van Val de Susa en de krakers die in grote getale waren gekomen om te protesteren tegen de ecologische catastrofe die dit project zal veroorzaken in een vallei die reeds aangetast is door een autosnelweg.

Tussen 1996 en 1998 werden er verschillende acties tegen de HST gevoerd in de Val de Susa, gaande van aanvallen tegen bedrijven die de werken moeten voorbereiden, sabotage-acties tegen de werken, brandstichting van een gemeentehuis, tot het publiceren van vlugschriften, enz.
Op 5 maart 1998 worden de anarchisten Silvano Pelissero, Edoardo Massari en Soledad Maria Rosas gearresteerd door de Speciale Sectie van de carabinieri, onder beschuldiging te behoren tot de "Grijze Wolven", een mysterieuze organisatie die een deel van de acties had opgeëist. Soledad, van Argentijnse origine, was zelfs niet in Italië op het moment van de feiten. Zij worden beschuldigd van "bendevorming en poging tot omverwerping van de democratische orde", en de rechters doen alsof hiermee het onderzoek is afgesloten. Solidariteitsacties met de gearresteerden volgen elkaar op in Turijn en Val de Susa, terwijl een ware lastercampagne wordt opgezet in de lokale en nationale pers. Op 28 maart 1998 wordt Edoardo opgehangen teruggevonden in zijn cel in de gevangenis in Turijn. Zijn cel wordt verzegeld, de minister van binnenlandse zaken en de chef van de politie contacteren de prefect van Turijn, verontrust om de reacties die kunnen losbarsten. Maar het nieuws van de dood van Edu verspreidt zich snel en nog dezelfde dag vinden er acties plaats. Silvano en Soledad beginnen een hongerstaking. De solidariteitsacties vermenigvuldigen zich, in Turijn, in Bologna, in het buitenland. In Juli wordt Sole dood aangetroffen in de "communiteit" waar ze ondertussen werd toegewezen ...

Van de drie anarchisten aangehouden in de zaak "Lupi Gris" is enkel Silvano nog in leven. Geen enkel ernstig bewijs werd ooit geleverd om zijn veroordeling tot 7 jaar, op 31 januari 2000, te ondersteunen. Maar Silvano heeft steeds bevestigd dat hij anarchist is, 'insurrectionalist', en heftig gekant tegen de HST. Dat is voldoende voor de magistraten om hun opgezet onderzoek te besluiten. Bilan: legale moord op twee kameraden en arbitraire opsluiting van een derde.

Zijn proces in beroep eindigde op 28 januari 2001, en zijn gevangenisstraf werd verminderd met 4 maanden... maar hij moet nog voor de rechtbank verschijnen voor 2 zaken. Silvano heeft beslist om zijn zaak voor het Hof van Cassatie te brengen in Rome.

Voor de Italiaanse justitie gaat het erom om ten allen prijze een antwoord te bieden aan het dagelijks verzet van diegenen die zich niet laten vermorzelen onder de kapitalistische pletwals... De opsluiting van Silvano, de bewuste wil om hem in de gevangenis te houden, etc. hebben nooit een einde gemaakt noch aan het verzet tegen de HST noch aan de activiteiten van de anarchisten. In afwachting van de dag dat het Italiaanse gerecht rekenschap zal moeten afleggen, heeft Silvano nood aan onze solidariteit, vooral financieel, voor zijn proces in cassatie tegen de staat. Alle giften kunnen worden gestort op de rekening van het ABC-Gent (001-3364945-91, met vermelding 'Silvano'). Alle initiatieven zijn welkom.

Silvano is momenteel verwezen naar een "communiteit". Je kan hem schrijven of hem publicaties opsturen (in het Frans/Italiaans/Spaans) op het volgende adres: Silvano Pelissero, Com. Mastro Pietro, Via Ferrerinoli 2, San Ponso 10080 Torino, Italië.


[Het Anarchist Black Cross - Gent bereidt een dossiertje voor over de zaak Silvano (met brieven van Sole en Silvano, etc.), schrijven naar: PB 40, 9000 Gent 2 of raadpleeg regelmatig onze site: http://www.geocities.com/abc_gent]