arch/ive/ief (2000 - 2005)

Demonstranten in Skopje bestormen ambassade VS
by pIET Saturday August 11, 2001 at 07:13 PM

Demonstranten in de Macedonische hoofdstad Skopje hebben vrijdagavond geprobeerd om de Amerikaanse ambassade in de stad te bestormen. De politie hield hen tegen. Het gebouw en de agenten werden vervolgens bekogeld met stenen.

De demonstranten betoogden tegen het weer opgelaaide geweld in Macedonië. Vrijdag werden negen militairen gedood toen zij op mijnen reden die door Albanese rebellen (UÇK) zijn geplaatst.

De Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Mitreva heeft de internationale gemeenschap vrijdag opgeroepen om het vredesakkoord, dat deze week door internationale bemiddeling tot stand kwam, te 'herzien'. Volgens Mitreva toont het nieuwe geweld aan, dat de etnisch-Albanese rebellen (UÇK) niet uit zijn op een vreedzame coëxistentie met de Macedoniërs, en zeker niet hun wapens zullen neerleggen. Het UÇK wil Macedonië opdelen en een 'Groter Kosovo' of 'Groter Albanië' tot stand brengen, aldus de minister.

Mensenrechtenorganisatie beschuldigt UÇK

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft etnisch Albanese rebellen in Macedonië beschuldigd van marteling en seksuele mishandeling van gijzelaars.

De vijf medewerkers van een bouwbedrijf, die dinsdag werden ontvoerd, zijn volgens de organisatie geslagen en op gewelddadige wijze behandeld. De bouwmedewerkers werden door leden van het Nationale Bevrijdingsleger UÇK ontvoerd op een weg tussen Tetovo en Skopje. Ze werden ongeveer elf uur lang vastgehouden. De gijzelaars werden geslagen en kregen met messen hun initialen in hun rug gesneden. Ook zou een rebel de mannen tot orale seks hebben gedwongen.

Human Rights Watch maakt zich zorgen over de situatie van ongeveer veertien andere gijzelaars, die in de afgelopen weken zijn vastgenomen. Zij eist dat de rebellengroepering verantwoordelijken aanwijst voor de mishandelingen. Ook zou het UÇK dergelijke incidenten in de toekomst moeten voorkomen.