arch/ive/ief (2000 - 2005)

Napels: protest verdrijft NAVO top? uit De Volkskrant
by volkskrant Friday August 10, 2001 at 07:50 PM

Er komt grote aktie tegen de NAVO top in Napels, vanaf 26 september. Kan die ook vanuit Belgie gesteund worden?

Napels ziet ook NAVO-top niet zitten
Volkskrant 9 augustus 2001


- The Guardian, AP


De schrik zit er goed in bij de Italiaanse autoriteiten na de veldslag tussen politie en anti-globalisten vorig maand tijdens de G8-top in Genua. Nadat eerst premier Silvio Berlusconi te kennen had gegeven dat hij de wereldvoedseltop in Rome niet wil laten doorgaan, is het nu de burgemeester van Napels die zich verzet tegen een vergadering in september van de NAVO-ministers van Defensie.




'Het is te riskant. Het klimaat in het land is te heet en ik wil de stad niet militariseren. We lopen het risico van een massaal protest', zegt burgemeester Rosa Jervolino. Zij heeft niet de bevoegdheid om de bijeenkomst te verbieden, maar ze beloofde dinsdag de regering in Rome onder druk te zullen zetten om de vergadering af te gelasten. De middenstand en de burgerij in Napels zouden haar steunen.

De burgemeester reageerde onder meer op een oproep van het No Global-netwerk. Deze vanuit Napels opererende anti-globalistische groepering stuurde tienduizenden vreedzame demonstranten naar Genua. Voor de NAVO-vergadering wil zij 30 duizend betogers mobiliseren.

Volgens Francesco Caruso, de leider van No Global, heeft het optreden van de politie in Genua zijn beweging geradicaliseerd. Caruso: 'We zullen de NAVO niet ongewapend tegemoettreden. We kunnen niet weer onbevoorbereid de straat opgaan. Als ze ons willen stoppen, zullen ons moeten neerschieten.'

Reeds in maart in dit jaar veranderde Napels in een slagveld toen de politie slaags raakte met 20 duizend demonstranten tegen Global Forum, een internet-top.

In binnen- en buitenland heeft de centrumrechtse regering van Berlusconi veel kritiek gekregen op de manier waarop zij is opgetreden tijdens en na de ongeregeldheden in Genua.

De nationale politiechef Gianni de Gennaro gaf woensdag tegenover een parlementaire onderzoekscommissie toe dat 'de door criminele en gewelddadige uitlokkers gecreƫerde guerrilla-achtige omstandigheden, in sommige gevallen excessief gebruik van geweld hebben uitgelokt onder politie-eenheden'.

De anti-globalisten lijken met hun protestacties overigens een steeds breder terrein te beslaan. Aanvankelijk richtten zij hun vizier uitsluitend op bijeenkomsten waar onderwerpen op de agenda stonden die gerelateerd waren aan de mondialisering. Maar sinds begin dit jaar komen ze ook in actie bij vergaderingen van de Europese Unie. Kennelijk moet nu ook de NAVO eraan geloven, terwijl de vergadering in Napels alleen over defensiezaken zal gaan, zoals het plan voor een raketschild.