arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep voor een gezamenlijke betoging in Leuven
by geert cool Friday August 10, 2001 at 12:42 PM

Zoals u misschien al weet vindt op 14, 15 en 16 september een top plaats van de Europese Unie in Leuven. Gedurende die dagen zullen de Europese ministers van Leefmilieu en Transport hun beleid komen bediscussiëren. Wij denken dat dit een gelegenheid kan zijn om protest te uiten tegen het neoliberale beleid dat "Europa" aan de verschillende lidstaten oplegt

Leuven, 7 augustus 2001

Beste,

Zoals u misschien al weet vindt op 14, 15 en 16 september een top plaats van de Europese Unie in Leuven. Gedurende die dagen zullen de Europese ministers van Leefmilieu en Transport hun beleid komen bediscussiëren. Wij denken dat dit een gelegenheid kan zijn om protest te uiten tegen het neoliberale beleid dat "Europa" aan de verschillende lidstaten oplegt, ook op het vlak van leefmilieu en vervoer.

De EU is - net als het IMF en de Wereldbank - een elitaire, weinig democratische instelling die achter onze rug de afbraak van onze diensten en sociale verworvenheden organiseert. De voorbeelden liggen voor het grijpen: privatiseringen van het spoor, De Post (11.000 ontslagen) en binnenkort ook water en elektriciteit (met duurdere diensten, werkonzekerheid en slechtere arbeidsomstandigheden tot gevolg), beperking van werklozensteun in de tijd, een repressief asielbeleid (Fort Europa) terwijl kapitaal zich wel vrij mag bewegen, elite-onderwijs met inschrijvingsgelden tot 80.000 fr. en meer, optrekken van de pensioenleeftijd,... Wat de werkonzekerheid betreft: bekijk Sabena, en de vele andere sluitingen van bedrijven. Dit is het beleid dat Europa ons wil opleggen.

Het verzet tegen deze politiek groeit echter. De machthebbers hadden in Göteborg en Genua (waar er 300.000 betogers waren, waaronder ook bepaalde vakbonden) enkel repressie als antwoord op de beweging tegen hun beleid, ze waren zelfs in staat om te doden. Het is belangrijk om voor het democratisch betogingsrecht en de vrije meningsuiting op te blijven komen. In België zagen we de processen tegen de delegatie van Forges de Clabecq en het Collectief Tegen Uitwijzingen. Om linkse activisten te "screenen" worden tegenwoordig alle mogelijke middelen vrijgemaakt, de Bende Van Nijvel loopt echter nog steeds vrij rond.

Wij denken dat er ook in Leuven tegen de sociale afbraak van de Europese Unie actie kan worden gevoerd. In het bijzonder denken we aan een manifestatie op vrijdag 14 september. Om dit te bediscussiëren hadden we u graag uitgenodigd voor onze vergadering op donderdag 16 augustus om 20 u in de Masereelclub (Ierse Predikherenstraat, Leuven). Daar zal ook het concrete platform worden opgesteld: iedereen kan hier met eigen voorstellen en accenten naar voor komen.

In de hoop u of uw organisatie daar te kunnen ontmoeten, verblijven wij hoogachtend.

Peter Delsing (Militant Links) (tel.:0476/50.15.22)
Manuel Chiquero (PVDA) (tel.: 016/48.74.30) - (GSM: 0475/31.12.32)