arch/ive/ief (2000 - 2005)

Italiaans consulaat in Amsterdam bezet
by pIET Wednesday August 01, 2001 at 05:18 PM
info@dewaarheid.nu

Enkele tientallen actievoerders hebben woensdagochtend het Italiaans consulaat op de Herengracht in Amsterdam bezet uit protest tegen het geweld dat door de politie is gebruikt tegen demonstranten tijdens de G8 in Genua.

Aan de gevel van het gebouw hebben de actievoerders een spandoek gehangen met de tekst: 'Italië martelt G8-arrestanten'. De actievoerders hebben de Italiaanse vlag naar beneden gehaald en vervangen door een zwarte vlag die halfstok hangt. Zij eisen onmiddellijke vrijlating van de politieke gevangenen die nu nog in Italië vastzitten. De actievoerders hebben weinig vertrouwen in het door de Italiaanse regeringsleider Berlusconi aangekondigde onderzoek naar het politieoptreden, omdat deze onderzoekscommissie niet voldoende bevoegdheden krijgt. Ze eisen net als de mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat een groot onafhankelijk onderzoekscommissie zich gaat buigen over de gewelddadigheden. Van de Nederlandse regering willen ze dat deze zijn ambassadeur uit Italië terugroept en de Italiaanse ambassadeur in Nederland ter verantwoording roept.

De demonstranten hebben een lange lijst van beschuldigingen tegen de politieprovocatie en de behandeling van arrestanten in Genua. Mensen werden voor en tijdens de G8-top van 21 juli zonder aanklacht opgepakt en mishandeld door de politie. De 23-jarige Carlo Giuliani werd doodgeschoten en 560 mensen verwond, 32 mensen zijn zo door de politie toegetakeld dat ze voor langere tijd moesten worden opgenomen in een ziekenhuis. Vrouwen werden bedreigd met verkrachting en er werd over personen geurineerd. De meeste van de 560 gewonden zijn gevallen bij hen die zich verdedigden, bij hen die ongewapend waren. Mensen die met handen in de lucht werden neergeknuppeld, oudere vrouwen met een vlag van Greenpeace, gezinnen die een dag gingen demonstreren, demonstranten die totaal verschrikt zaten te wachten en in elkaar werden geslagen, zelfs medewerkers van het rode kruis werden door de politie niet ontzien.