arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitpers : Julinummer
by m Wednesday July 18, 2001 at 12:24 AM

Samenvatting uitpers Julinummer.

Democratie in de Europese Unie
Europa en de Europese landen hebben het graag over de democratie en de democratische waarden. Maar de Europese Unie is alles behalve democratische: het parlement is geen echt parlement, vele instellingen ontsnappen aan controle en een verordening over geheimhouding dreigt een massa documenten aan inzage te onttrekken. Een interview hierover met Tony Bunyan, coördinator van Statewatch, een non-profit groep die enerzijds onderzoeksjournalistiek wil promoten, en anderzijds ook kritisch onderzoek op het vlak van het functioneren van de overheid, van burgerlijke vrijheden en transparantie wil ondersteunen. Ze houdt zich vooral bezig met de doorzichtigheid van besluitvorming bij nationale overheden en de Europese Instellingen in Brussel.

Euro-misprijzen. Prodi, Neyts en die stomme Ieren
De Ieren zullen, zoals vroeger de Denen, stemmen tot wanneer ze het goed doen. Ze verwerpen het Verdrag van Nice? Dan komt er een herhaling, want ze hebben zich vergist. De Deense kiezers kregen eerder al van hetzelfde laken een pak. Maar Commissie-voorzitter Prodi, nageaapt door staatssecretaris Neyts, vergiste zich toen hij beweerde dat de uitslag van het referendum niets betekende. Hij moest die verklaring terugtrekken. Het illustreert alleen maar het misprijzen van talrijke Europese bewindvoerders voor de democratische regels die ze zeggen te verdedigen.

China en het Amerikaanse rakettenschild
Officieel heet het dat het Amerikaanse rakettenschild bedoeld is tegen eventuele aanvallen van Noord-Korea, Iran en Irak. Maar de Chinezen menen dat het in de eerste plaats tegen hen gericht is. China is een opkomende supermacht, die naar een multipolaire wereld streeft terwijl Washington slechts één supermacht wil. In de mogelijke levering van een lokaal rakettenschild aan Taiwan ziet Peking zelfs een casus belli. (meer...)

EU-top in Göteborg: Niet omkijken, doorgaan
Hongarije, een broos model
Milosevic in Den Haag
Jospin : Sociaal-democratieën zoeken talent
De minister (Michel) en de premier (Sharon)
Broederstrijd in Noord-Irak
Khatami, een populair maar machteloos president?
Globalisering, een historisch proces (5)