arch/ive/ief (2000 - 2005)

Campagne voor vrijlating Milosevic
by www.dewaarheid.nu Thursday July 12, 2001 at 04:34 PM

AMSTERDAM, 12 juli 2001 - De Canadese advocaat Christopher Black (51) is een groots offensief begonnen om wereldwijd aan te tonen dat Slobodan Milosevic onschuldig is.

AMSTERDAM, 12 juli 2001 - Slobodan Milosevic stapt naar de Nederlandse rechter om zijn vrijlating te bereiken. Dat heeft zijn Canadese advocaat Christopher Black donderdag in Amsterdam verklaard.

De voormalige president van Joegoslavië, die wordt vastgehouden voor berechting door het Joegoslavië-Tribunaal, heeft hiertoe opdracht gegeven. Er zijn inmiddels Nederlandse advocaten ingehuurd die de zaak voorbereiden. Die zijn volgens de voormalige Amerikaanse minister van justitie Ramsey Clark optimistisch over een goede afloop. Hun namen wilde hij om 'veiligheidsredenen' niet noemen.

'Illegaal transport'

Clark verwacht dat het nog ,,een of twee of drie weken'' gaat duren voordat het gemengde Canadees-Servisch-Nederlandse team de zaak klaar heeft om bij de Nederlandse rechter in te dienen. Het verzoek om vrijlating zal worden gebaseerd op het feit dat Milosevic op illegale wijze naar Nederland zou zijn gebracht ('ontvoerd'). Verder zou het Joegoslavië-Tribunaal illegaal zijn omdat het niet door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is opgericht, maar door de Veiligheidsraad.

Milosevic wordt in Den Haag vastgehouden op basis van een overeenkomst tussen Nederland en de VN. Maar die is volgens de advocaten niet rechtsgeldig, want een overeenkomst met een illegaal orgaan is maar een vod papier.

Milosevic lijdt volgens Clark eronder dat hij in Scheveningen apart wordt gehouden van de andere gevangenen, maar verder gaat het mentaal goed met hem. Het tribunaal houdt hem apart van de andere Servische gevangenen, maar volgens het VN-hof mag hij wel omgaan met Kroaten en moslims, wat hij zou weigeren. Clark daarentegen zegt dat Milosevic best met de Kroaten en moslims in de gevangenis wil omgaan, want ,,hij heeft zich zijn hele leven ingezet voor een multi-etnische staat''.

Tegen globalisering

Tijdens de persconferentie in Amsterdam ontpopte Milosevic zich bij monde van zijn advocaten eveneens als strijder tegen de globalisering. ,,Hij wil de mensen in de wereld vertellen dat hij al tien jaar tegen globalisering vecht'', aldus Clark. De NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999 ziet Milosevic als onderdeel van de globalisering. ,,De echte oorlogsmisdadigers zijn de mensen van de NAVO'', zo meent Clark.

,,Milosevic wil tot zijn laatste adem vechten om zijn onschuld te bewijzen. Milosevic staat aan de kant van de waarheid, hij verdedigt de armen in de wereld en mensen die worden uitgebuit. Voor hem is iedereen in de wereld een broer'', aldus de advocaat.

Verdedigingsstrategie

Volgens Clark is Milosevic alleen aangeklaagd omdat hij het heeft aangedurfd weerstand aan de NAVO te bieden. Het tribunaal noemde de Canadees ,,de juridische afdeling van de onderdrukker''. Milosevic heeft nog steeds geen officiële opdracht gegeven aan advocaten om hem voor het tribunaal te vertegenwoordigen. Clark en zijn eveneens Canadese collega André Tremblay hebben daarom voorlopig slechts de informele status van juridisch adviseur.

Er is nog geen definitieve beslissing genomen over de verdedigingsstrategie en over de vraag of Milosevic wellicht alsnog advocaten inhuurt, aldus Clark. ,,Milosevic lijdt er echt onder dat hij gescheiden is van zijn familie en zijn volk, maar verwacht tevens dat hij gauw weer thuis is.'' (ANP)

Ook de naam van de Britse schrijver Harold Pinter prijkt op de lijst. Oprichter van het steuncomité is de Bulgaarse parlementslid prof. Velko Valkanov.

Volgens hem 'kunnen de mensen niet accepteren dat de Navo, die Joegoslavië bombardeerde, plunderde en ruïneerde, haar slachtoffers nu uitroept tot misdadigers'. ''Door haar agressie tegen Joegoslavië te legitimeren, wil de Navo elke andere toekomstige agressie tegen welk land dan ook in de wereld legitimeren.''

Op de website van het comité kan een petitie (http://www.icdsm.org/sign.htm) voor de vrijlating van Milosevic worden getekend. De Nederlander J.J. van Kempen heeft dat gedaan want, schrijft hij, 'de heer Milosevic heeft gedaan wat een staatshoofd behoort te doen'.

Oekraïne is sterk vertegenwoordigd als land van herkomst van leden van het steuncomité. Op de website meldt de machtige Boerenpartij dat zij een half miljoen handtekeningen heeft ingezameld van Oekraïners, die eisen dat Milosevic wordt vrijgelaten. Ze vragen de Russische regering in te grijpen om de vrijlating van Milosevic te bewerkstelligen.

Teken de petitie: http://www.icdsm.org/sign.htm