arch/ive/ief (2000 - 2005)

Milosevic: "Ik ben de morele winnaar!"
by Chris Black [vertaling door www.DeWaarheid.nu Tuesday July 10, 2001 at 07:03 PM

Verslag van Chris Black, advocaat van het comite ter verdediging van Milosevic [9 juli 2001]

Procureur Andre Tremblay en ik bezochten ex-president Slobodan Milosevic gedurende twee uur in de isoleercel in Scheveningen waar hij wordt vastgehouden door het "Joegoslavie-Tribunaal" in Den Haag. Ik kan bekrachtigen dat hij zich goed voelt en psychisch sterk is. Tijdens ons gesprek hadden we het over veel zaken. Hij zei onder meer:

"Ik ben de morele winnaar. Ik ben trots op alles wat ik voor mijn volk en mijn land heb gedaan en alles wat ik deed was eerlijk. Ik heb alleen gebruik gemaakt van het recht dat elke staatsburger heeft om zijn land te verdedigen en daarvoor hebben ze mij op een illegale manier gearresteerd. Als je oorlogsmisdadigers zoekt moet je niet in Scheveningen zijn, maar in het hoofdkwartier van de NAVO."

Milosevic zit in een isoleercel en wordt 24 uur per dag met camera's bewaakt. De eerste vijf dagen bleef het licht 24 uur per dag branden, waardoor hem het onmogelijk werd gemaakt om te slapen. Hij beklaagde zich daarover en vroeg: "Wat zijn jullie van plan, mij folteren?" Nu blijft alleen het badkamerlicht nog 24 uur per dag branden.

Ik vroeg hem waarom hij in volledige afzondering zit en geen contact mag hebben met de andere gevangenen? Hij zei: "Toen ze mij hier brachten zeiden ze dat ze mij 30 dagen in volledige afzondering zullen houden, omdat ik niet veilig zou zijn bij de andere gevangenen." Ik vroeg hem of hij enig gevaar kon verwachten van de andere gevangenen. Daarom moest hij lachen en zei: "Nee, dat werd er gezegd om een zekere algemene indruk te wekken." De waarheid is dat de andere gevangenen hun woord hebben gegeven via hun families aan zijn familie dat ze samen met hem willen zijn en hem op wat voor manier dan ook willen helpen.

Ik zei: "Ook al hebben ze hun eigen voorschriften, ze hebben geen enkele recht om u in afzondering te houden. Hiertegen zou direct moeten worden geappelleerd."

Bron: "I Am the Moral Winner!" http://emperors-clothes.com/milo/bl982.htm

Website Internationaal Comité ter Verdediging van Slobodan Milosevic: http://www.icdsm.org/

Vertaling: Redactie http://www.DeWaarheid.nu