arch/ive/ief (2000 - 2005)

update: Global action day tegen ExxonMobil (Esso)
by Stop Global Warming! Monday July 09, 2001 at 10:56 PM
stopglobalwarming@boycottexxonmobil.zzn.com

Op 11.07.2001 vinden er in meer dan 15 landen akties tegen ExxonMobil (Esso) plaats. In Europa vinden o.a in Nederland, Duitsland, UK en Noorwegen akties plaats wegens ExxonMobil`s rol bij de afwijzing door Bush van het Kyoto-protokol, hun rol in de burgeroorlog in Aceh (indonesie) en diskriminatie van homosexuelen door ExxonMobil.

Wereldwijde protesten tegen ExxonMobil (Esso)

Meer dan 100 akties in 15 landen voeren de druk op tegen ExxonMobil (Esso) en Bush wat betreft de klimaatverandering en de invloed van de grote multinationals. De akties vinden plaats in aanloop naar de wereldklimaat-konferentie in Bonn (Duitsland) volgende week.

Wat: De internationale aktiedag op woensdag 11.07.2001 zet ExxonMobil en de Bush-regering onder druk met als doel dat ze het Kyoto-protokol toch nog accepteren, stoppen met hun kampagne om naar olie in Alaska te gaan boren, dat ze mensenrechten respekteren en hun ondersteuning intrekken voor een globalisering die door de multinationals wordt gecontroleerd.

Waarom: De aktiedag is een antwoord op ExxonMobil`s ondemokratische invloed op de us-klimaat- en energiepolitiek. ExxonMobil is het doelwit van woede over de hele wereld, omdat het bedrijf wordt gezien als de leider van de oppositie van de multinationals tegen het Kyoto-protokol en andere iniatieven tegen de klimaatverandering. In April heeft Bush het Kyoto-protokol in de prullemand gegooid. ExxoMobil heeft intensief tegen het protokol gelobbied, dat de emissies die door fossiele brandstoffen worden veroorzaakt reduceerd, en zij gaven miljoenen uit om door bedenkelijke onderzoeken en advertentiekampagnes dit protokol te diskrediteren..

ExxonMobil wordt ook gezien als de stuwende kracht achter het door Bush onlangs aangekondigde energieplan. Het plan beinhoudt ondermeer om het boren naar olie in natuurgebieden te vereenvoudigen, oa. in de ongerepte natuur van Alaska, en de bouw van nieuwe energiecentrales in de komende 20 jaar in een frequentie van gemiddeld 1 per week (!). Vele van deze centrales zijn kolen-centrales die nog meer uitstoot van klimaatveranderende gassen zullen veroorzaken en kerncentrales. ExxonMobil is voor 50% eigenaar van 1 van de grootste kolenmijnen ter wereld (in Columbia) De olie-industrie droeg $25 miljoen bij aan de verkiezinkskas van de republikeinse partij, het hoogste bedrag kwam van ExxonMobil (Esso): $1.2 miljoen.

De protesten richten zich ook tegen de betrokkenheid van ExxonMobil bij schendingen van mensenrechten in Aceh, Indonesie. In een onlangs aangespannen rechtzaak in de Verenigde Staten wordt het bedrijf ervan beschuldigd Indonesische troepen te betalen die hebben gemoord, gemarteld en ook verkrachtigen op hun geweten hebben in de tijd dat ze ExxonMobil`s bedrijfsterrein bewaakt hebben. Ook de rol van ExxonMobil in de kontroversiele pijplijn van Tjaad naar Kameroen, hun milieu- en mensenrechts reputatie in Nigeria, Kolumbia en Rusland en hun weigering om een anti-diskriminatie resolutie opniew in te voeren is de reden voor de akties.

ExxonMobil is s`werelds grootste bedrif, met een record winst van meer dan $ 17 miljard vorig jaar.
Het is één van de stuwende krachten achter de globalisering der bedrijven en dit belangrijke lid van de WEF (World Economic Forum) is een fervent voorstander van de vrijehandels verdragen (WTO).

Vorig jaar heeft het bedrijf $7.9 miljard uitgegeven aan het boren naar olie en nagenoeg niets aan onderzoek naar regeneratieve energie.

De grootste akties op 11.07.2001 vinden plaats in Dallas,USA (Waar ExxonMobil z`n hoofdvestiging heeft), Washington DC, Seattle en Londen (UK). Ook in Nederland en Duitsland vinden akties plaats. Maar meer akties zijn altijd welkom (Belgie?) Kontakt:

e-mail:
stopglobalwarming@boycottexxonmobil.zzn.com

website
http://www.globalwarming.isbad.net of
http://www.stopglobalwarming.de.vu

Mailinglist: http://groups.yahoo.com/group/stopglobalwarmingnow

Als je wilt dat je aktie in het internationalepergebeuren wordt meegenomen kun je bovenstaand e-mailadres ook gebruiken om persverklaringen e.d. heen te sturen.