arch/ive/ief (2000 - 2005)

HOEDT U VOOR DE SCHURKENSTATEN!
by Mr. J.P.G. van Oosten Tuesday June 26, 2001 at 09:01 PM
mrvanoosten@dewaarheid.nu

Laten we nu in alle redelijkheid de term „schurkenstaat" eens ontleden en bekijken op wie deze eventueel van toepassing kan zijn.

Een nieuwe term heeft zijn intrede gedaan in de internationale politiek. Om het inluiden van een nieuwe wapenwedloop te kunnen rechtvaardigen bedacht de president van de Verenigde Staten van Amerika, George W. Bush, de term „schurkenstaat". „Het ligt lekker in het gehoor en ik jaag er onze Europese bondgenoten ongetwijfeld mee de stuipen op het lijf", zo moet deze mislukte Texaanse oliebaron gedacht hebben.

Laten we nu in alle redelijkheid de term „schurkenstaat" eens ontleden en bekijken op wie deze eventueel van toepassing kan zijn.

Want gelooft u nu werkelijk dat landen als Noord-Korea, Cuba, Irak en Iran werkelijk in staat zullen zijn dat machtige Amerika te bedreigen, als ze dat al willen? Nee, natuurlijk niet! Dus moeten de schurkenstaten in een andere hoek gezocht worden en dan met name onder staten die ook in staat zijn om zich als zodanig te ontwikkelen.

Wat dacht u bijvoorbeeld van Amerika zelf. Of bent u al vergeten dat het land waarin ze wonen geroofd is en dat het oorspronkelijke volk geknecht werd? Bent u al vergeten dat schepen vol negers uit Afrika werden gehaald om tot slavernij te worden veroordeeld? Bent u al vergeten dat discriminatie tot de dag van vandaag voortduurt? Bent u al vergeten dat het Amerika was die als eerste en tot nu toe enige bacteriologische en atoomwapens hebben gebruikt tegen mensen, tegen burgers? Bent u al vergeten dat men zich pas met de tweede wereldoorlog ging bemoeien toen de toenmalige Sovjet-Unie op het punt stond om de Hitler nazi's te verslaan? Bent u al vergeten al die geslaagde en mislukte moordaanslagen op Fidel Castro, Salvador Allende, Aartsbisschop Romero, Maarten Luther King en andere democratische en vooruitstrevende leiders? Bent u al vergeten al die interventies, intimidaties en chantage praktijken om hele volkeren naar hun hand te zetten?

Deze lijst is ongetwijfeld nog veel langer te maken. Wat echter nu al opvalt: het zijn typische kenmerken van een schurkenstaat. Ook landen als Engeland, Israël en Indonesië vertonen die trekjes. Het zijn stuk voor stuk landen die hun zaken intern niet op orde hebben, maar toch bij wijze van hobby, andere volkeren proberen te onderwerpen. Engeland doet het met de Ieren en waar het zo uitkomt ergens in de wereld, Israël met de Palestijnen en Arabieren en Indonesië met Molukkers.

Zeg nu zelf: het is toch zeer ongeloofwaardig dat George W. Bush een anti raketschild wil ontwikkelen om zich tegen zichzelf te verdedigen. Of tegen de trouwe bondgenoot Engeland om over Indonesië nog maar niet te spreken.

Het kan dan ook niet anders dan dat het Star Wars idee van Reagan van stal is gehaald om een nieuwe wapenwedloop in te luiden. Een ultieme poging om de alleenheerschappij over de wereld in handen te krijgen, wat overigens in strijd is met alle verdragen die er op dit gebied zijn. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. Juist ja, het wordt weer tijd om de vredesbeweging nieuw leven in te blazen. De tijd van de grote massa demonstraties breekt weldra weer aan. Een klein voorproefje hebben we onlangs al mogen aanschouwen.

Laat u dan ook geen zand in de ogen strooien. Hoedt u voor de ware schurkenstaten!

Mr. J.P.G. van Oosten