arch/ive/ief (2000 - 2005)

Opening van de tegenconferentie in Barcelona
by IMCUK travveling circus + Toon Saturday June 23, 2001 at 01:18 PM
jefkesus@yahoo.com

De eerste dag van de conferentie in Barcelona bracht zo´n 1500 mensen op de been voor een openlucht bijeenkomst in de oude wijk Raval. Sprekers van allerlei organisaties over heel de wereld gaven hun kijk op instellingen zoals de Wereldbank, IMF en de wereldhandelsorganisatie (WTO) en over het kapitalisme in het algemeen.

De landloze boeren van de ´Sem Terra´ beweging in Brazilë, Andalusische boeren van het ´sindicato de Obreros del campo SOC en afgevaardigden van ´Via Campesina´vertelden over de relatie tussen deze instellingen en de welbekende problemen van landverdeling , schuldenlast en voedselonzekerheid.

Activisten gekand tegen het ´Plan Hydrologic National´ legden uit dat dit plan grote gevolgen heeft voor de ecosystemen en de leefbaarheid in een groot gebied van Spanje. Het plan heeft als doel de droge gebieden in het armere zuiden te irrigeren. Hiervoor moet echter de loop van de grootste rivier in Spanje, de Ebro, omgelegd worden. Grote multinationals hopen in het zuiden goedkope werkrachten te vinden om er grootse landbouwprojecten te starten. Dit plan wordt erg gesteund door de conservatieve partij die sterke banden heeft met de ontwikkelaars van dit project.

De spaanse 'nsumismos', die zowel militaire als burgerdienst weigeren vragen voor de ontmanteling van alle legers. Ze stelden nieuwe vormen van internationale relaties voor die mensen niet dwingen oorlog te voeren en elkaar uit te moorden enkel en alleen omwille van het vrijwaren van de privileges van enkelen.

Arbeiders van het telefoonbedrijf Sintel legden uit hoe globalisatie hun leven is binnengedrongen. Sintel was een openbaar bedrijf totdat het verkocht werd aan de Cubaans-Amerikaanse familie, Mas Canosa. Deze familie is gekend voor haar ultra-conservatieve invloed op de de VS politiek m.b.t. Latijns Amerika. Grote afdankingen volgden en hun strijd gaat nu al vijf jaar door. Vandaag werd er in Spanje in een groot aantal bedrijven één uur lang gestaakt uit solidariteit met de Sintel arbeiders.

Een colombiaanse activist besprak het plan Colombia. Het plan werd uitgebreid tot de hele regio rond de Andes. Het is een strategie om het neoliberalisme op te leggen door middel van geweldadige onderdrukking van sociale bewegingen in dit gebied.

Ook uit Latijns-Amerika kwam een afgevaardigde van de Argentijnse landarbeiders organisatie 'MOCASE'. Hij gaf een donker beeld van de neo-liberale politiek in dit land. Spaanse multinationals kopen bijna alle publieke voorzieningen op en buiten de natuurlijke rijkdommen in dit land uit.

Het verband tussen de verschillende bijeenkomsten en acties deze zomer (EU in Gothenburg, bordercamps, G8 in Genua, etc...) werden erg duidelijk toen een groep migranten het podium opkwamen. Ze spraken over hun ervaringen met het ´Fort Europa´ en het problematische leven in de illegalteit. Verschillende onder hen bekwamen papieren na succesvolle bezettingen in kerken over heel Spanje. Dit heeft de regering onder druk gezet de situatie te normaliseren voor een groot antal migranten.

Ook de rol van de staten werden door verschillende sprekers belicht. o.a. de rol van de NAVO als een gewapende politie in de nieuwe neo-liberale wereldorde.

Andere sprekers waren nog Susan George, die sprak over de internatinale vrouwenmars en een activist uit Quebec die het verhaal deed over de recente blokade van de FTAA top.

Voor meer info zie de indymedia site van Barcelona.