arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europees commissie onderzoek naar Echelon
by mara Friday June 22, 2001 at 07:54 PM

Volgens een Italiaans Europarlementslid, Maurizio Turco was het Europees onderzoek naar Echelon, slecht een dekmantel, bedoeld om de aandacht af te leiden van de oprichting van een eigen Europees afluisternetwerk.

Volgens een Italiaans Europarlementslid, Maurizio Turco was het Europees onderzoek naar Echelon, een electronisch spionagenetwerk van de National Security Agency, slechts een dekmantel, bedoeld om de aandacht af te leiden van de oprichting van een Europees afluisternetwerk.

Hij krijgt hierin steun van een Duits Europarlementslid, Ilka Schröder. Eerder lekte er een rapport uit waaruit bleek dat een Europese tegenhanger van Echelon, "moest overwogen worden".

Zij krijgen tegenwind van de Echelon-commissievoorziter Carlos Coulho. Hoewel de Europese Unie niet tegen inlichtingendiensten is om zich tegen terrorisme te beschermen, mogen de privacy van de burger en bedrijfsgeheimen niet geschonden worden, aldus de voorzitter.

Toen het Echelonnetwerk aan het licht kwam in Europa, werd er een tijdelijke commissie opgericht in plaats permanente commissie, hetgeen de groene fractie in het Europees Parlement had gevraagd.
Echelon is aan het licht gekomen danzij burgerlijke inspecties aan satelietbasissen van bezorgde moeders en o.a. dankzij het werk van de onderzoeksjournalist Duncan Campbel.

Meer over Echelon (zie links)

http://www.aclu.org/echelonwatch/resources.html