arch/ive/ief (2000 - 2005)

Göteborg: wat er echt gebeurde
by Geert Cool Monday June 18, 2001 at 05:14 PM
militant.links@pandora.be 09/232 13 94

Göteborg. Wij waren met een aantal Belgische vertegenwoordigers present. De betogingen waren succesvol, ondanks de schandalige politie-optredens. De meeste traditionele media slaagde er niet in om een beeld te brengen van wat er echt gebeurde.

Succesvolle betogingen

8 vertegenwoordigers van Internationaal Verzet namen de afgelopen dagen deel aan de acties in Göteborg tegen de EU-top. Internationaal Verzet is een campagne van Militant Links, Blokbuster en de Aktief Linkse Studenten om te mobiliseren naar de EU-toppen in België. Met deze campagne willen we bovendien de discussie opstarten over een alternatief op het kapitalistische systeem. Militant Links vond het belangrijk aanwezig te zijn in Göteborg, niet enkel omwille van het komende Belgische EU voorzitterschap maar ook om samen te kunnen betogen met onze Zweedse zusterpartij, Rättvisepartiet Socialisterna.

In het Zweedse Göteborg betoogden de afgelopen dagen duizenden manifestanten tegen George W. Bush, de EU en het kapitalisme. De betogingen waren bijzonder succesvol. Op 14 juni betoogden we met zo'n 15.000 in een anti-Bush betoging. Hierna trokken duizenden jongeren naar een school die door de politie bezet werd om de aanwezige activisten te arresteren. Op 15 juni betoogden we 's ochtends in een anti-kapitalistische mars met zo'n 5000 deelnemers. Dezelfde avond was er een betoging van 15.000 tegen de Europese Unie. De grootste betoging vond plaats op zaterdag 16 juni. Ondanks honderden arrestaties, ook van vreedzame betogers, was er een opkomst van 25.000 betogers! Het is duidelijk dat dit een belangrijke stap vooruit is voor de anti-globaliseringsbeweging.

Waarom werd betoogd?

Een opvallend gegeven is dat er in de media geen aandacht was voor de eisen van de betogers. We vonden in de kranten geen foto's van spandoeken of artikels over de programma-punten van de betogers. Het VTM-nieuws slaagde er zelfs in om te stellen dat het niet duidelijk was waarom de betogers actie voerden!

Daarom willen we hier nog eens kort een aantal punten herhalen. Wij betoogden tegen het beleid van de Europese Unie omdat dit beleid er enkel op gericht is de winsten van een aantal grote multinationals en banken te vergroten. Voor de grote meerderheid van de bevolking heeft de EU niets te bieden. Voor hen betekent de EU de privatisering van de openbare diensten (met bijhorende afdankingen), het sluiten van bedrijven of massale afdankingen, het afbouwen van de sociale zekerheid, een toename van de werkloosheid, een hypotheek op de toekomst van de aarde door de aanslag die gepleegd wordt op ons milieu,…

Toenemende repressie

Tegenover het groeiende verzet heeft het politieke establishment blijkbaar geen ander antwoord dan een bijzonder harde repressie en provocaties van geweld. De Zweedse politie gaf in de kranten toe dat ze beschikten over meer dan 100 infiltranten in de betogingen. Wij zagen "betogers" die als anarchist verkleed stenen gooiden en nadien verdwenen achter de linies van de politie toen ze hun identificatie getoond hadden aan hun collega's. We zagen hoe een brug werd afgesloten waarbij iedereen die erop stond zonder enige reden voor vijf uur werd vastgehouden! Via dit soort politie-optreden wil de burgerij een klimaat creëren om hun geweld te rechtvaardigen. Via intimidatie van betogers en het provoceren van zware rellen wil men een sfeerbeeld creëren van een stad in oorlog waar je beter niet meedoet aan de acties. Deze poging is mislukt. De opkomst van de betogingen is dag na dag gestegen! Wij verzetten ons tegen het politie-optreden. Dit wil echter niet zeggen dat we gewelddadige rellen goedkeuren. Via vreedzame massale betogingen moeten we bredere lagen in de samenleving overtuigen en de mobilisaties versterken.

De traditionele politici stellen dat dit een gevaar voor de democratie is. We hebben echter gezien hoe de Zweedse regering, die een dialoog met de betogers aankondigde, daaronder blijkbaar verstond dat er zomaar met scherp mocht geschoten worden. We hebben gezien hoe vreedzame betogers aangevallen werden om hen te kunnen afschilderen als gewelddadige terroristen. We hebben gezien hoe de EU-bonzen op de top zelf de mening van de meerderheid van de Ierse bevolking zomaar opzij schuift omdat het niet in het belang van de multinationals en de banken is. Maar dan zouden de actievoerders een gevaar zijn voor de democratie?

Met Militant Links namen we deel aan de vreedzame betogingen tegen Bush, tegen het kapitalisme en tegen de EU-top. We namen deel aan een internationale mobilisatie. Onze Duitse afdeling had bussen met zo'n 150 activisten georganiseerd. Ze werden echter op 10 km voor Göteborg gestopt en teruggestuurd naar Duitsland. Ze hadden niets illegaal bij en waren in Göteborg om vreedzaam te betogen.

Duizenden betogers kwamen naar Göteborg om te protesteren tegen een Europese Unie die enkel de belangen van de grote bedrijven en banken vertegenwoordigt. Daartegenover zetten wij een Europa van solidariteit van de onderdrukten om te bouwen aan een socialistisch alternatief op het kapitalisme.

Volgens ons is de toename van de repressie tegen de betogers op dergelijke manifestaties geen toeval, maar een bewuste taktiek om het toenemende verzet tegen de EU te discrediteren. Met het oog op het Belgisch voorzitterschap denken we dat Verhofstadt enorme problemen zal ondervinden. De mobilisatie in Brussel zal groter zijn dan in Göteborg. Tegen dit groeiende verzet is het geweld het enige antwoord dat het politieke establishment schijnt te hebben.

Belgisch EU-voorzitterschap

Met Internationaal Verzet roepen wij op om te manifesteren in Luik, Gent en Brussel tijdens de EU-toppen in die steden. Wij roepen niet op tot geweld. Wij roepen op tot vreedzaam protest. Als een krachtige betoging plaats vindt met honderd duizenden betogers verliest de EU-top alle autoriteit aangezien duidelijk is dat hun beleid niet gesteund wordt door diegenen die ze geacht worden te vertegenwoordigen. Onze oproep tot een blokkade is dan ook geen oproep tot geweld, maar een oproep tot massa-mobilisatie. Geweld werkt contra-productief, het wordt gebruikt om de betogers te marginaliseren. Wij verwerpen het politie-optreden dat erop gericht was om het geweld te versterken en de betogers af te schilderen als hooligans.

Vanaf 1 juli wordt België voorzitter van de Europese Unie. Ook hier zullen tal van protestacties plaatsvinden. In tegenstelling tot wat beweerd wordt is het niet zo dat er plannen zijn voor massale gevechten. Er zijn plannen voor vreedzame acties. Met Militant Links vinden we het belangrijk dat er vanuit verschillende bewegingen (vredesbeweging, milieubeweging,…) gemobiliseerd wordt naar een gezamenlijk protest tegen het beleid van de Europese Unie. We hopen bovendien dat ook de vakbonden zullen deelnemen aan de protestacties en samen met de jongeren zullen betogen. Om de protesten te organiseren zijn er nu reeds netwerken opgezet om de acties te coördineren (bvb het comité D14 in Brussel: http://www.d14.be). Militant Links wil in deze mobilisatie een specifieke rol spelen, met name het organiseren en mobiliseren van jongeren. Het is belangrijk dat er overal lokale actiecomités worden opgezet om te bouwen aan de campagne en om de discussie te voeren over een alternatief op het huidig systeem.

Internationale acties tegen het Zweedse politie-circus. We verzetten ons tegen de pogingen om ons als terroristisch af te schilderen. We verzetten ons daarnaast ook tegen het politie-optreden in Zweden. Het neerschieten van een betoger is ongehoord! Een gelijkaardig incident in Palestina zou in z'n politieke context gesitueerd worden, in Göteborg wordt het afgedaan als een actie tegen hooliganisme. Dit is onaanvaardbaar.

Overal in Europa zal geprotesteerd worden tegen de Zweedse overheid. Joe Higgins, parlementslid in Ierland verkozen voor de Ierse afdeling van het Committee for a Workers' International (waarvan Militant Links de Belgische afdeling is), zal deze week in het Ierse parlement een veroordeling vragen van het politie-geweld. In Duitsland zullen we protesteren tegen de arrestatie van onze afgevaardigden naar Göteborg. En ook elders zal actie gevoerd worden.

Om onze standpunten en ons protest tegen de Zweedse overheid duidelijk te maken organiseren we een actie aan de Zweedse ambassade op donderdag 21 juni om 18u00.

Aangezien op 1 juli België EU-voorzitter wordt, organiseren wij op 30 juni een dag van Internationaal Verzet in Brussel. Met een barbecue, discussies en een optreden willen we een eerste aanzet geven om deze zomer onder jongeren campagne te voeren. Deze dag van Internationaal Verzet vindt plaats in De Pianofabriek (Fortrstraat te St. Gillis Brussel). Er zijn discussies over asielrecht, onderwijs, globalisering, de voedselcrisis alsook een verslag van de acties in Göteborg door deelnemers.

Meer info, alsook interviews met Belgische deelnemers aan de acties in Göteborg, kan verkregen worden via Internationaal Verzet. Onze woordvoerder is Karl Debbaut. U kunt hem bereiken op 09/232 13 94 of GSM: 0486/ 800 332.

ACTIE AAN DE ZWEEDSE AMBASSADE:
Donderdag 21 juni om 18u00
Luxemburgstraat 3
Brussel (Metro Troon)

Report on Violence : legal team
by mara Monday June 18, 2001 at 07:29 PM

OPH, het onafhankelijk legal team dat actief was in Praag om de gebeurtenissen op straat waar te nemen, spreekt eveneens van activisten, die na het berokkenen van schade, achter de linies politie agenten verdwenen, .., waarna de politie instormden op vreedzame betogers, .., waarna het hek van de dam was natuurlijk.
Lees hierover het document, dat ik vorige maand op deze website heb gepost.

Dezelfde verhaaltjes van de politie doen nu de ronde zoals in Praag : men spreekt van 'gehaaide activisten die het gedrag van de politie registreren op video (video-activisten van undercurrents of indymedia?), om daarna hun technieken te doorgronden en daarop in te spelen.
Bovendien dissen ze weer het verhaal op dat 'de radiocommunicatie van de politie gestoord werd door activisten die over technologische middelen beschikten.", aldus Peter De Wolf, directeur - coördinator van de federale politie in Gent in het Nieuwsblad van 18 juni.

In Praag heeft zowel Indymedia, andere videogroepen, maar ook OPH (het legal team) gefilmd om aan de buitenwereld weer te geven wat er gebeurt, en wat er niet is gebeurt....
Dit materiaal is opgevraagd door Amnesty Internantional !
Niet om de technieken van de politie te doorgronden. Die zijn toch al duidelijk, daarvoor moet je geen camera hebben.
Maar om alle vormen van repressie te vermijden.

Daarom zou ik hier graag het belang willen onderstrepen, van de oprichtingen van een onafhankelijk legal team in België, dat bestaat uit juristen, objectieve waarnemers, en professionele vrijwilligers.

Lees dit document, en sta versteld van de voorbereiding en de conclusies het Praagse Legal Team heeft getroffen.