arch/ive/ief (2000 - 2005)

30.000 mensen demonstreren tegen het kapitalisme in Gotenburg
by Johan Friday June 15, 2001 at 07:54 PM
johan@dewaarheid.nu

Naar schatting 30.000 mensen hebben zich donderdag in de Zweedse stad Gotenburg verzameld om te demonstreren tegen het kapitalisme. De mensen verzetten zich onder meer tegen de Amerikaanse afkeer van internationale klimaatafspraken, de Amerikaanse plannen voor een rakettenschild en de doodstraf in de VS...

Gotenburg, 15 juni 2001 - Naar schatting 30.000 mensen hebben zich donderdag in de Zweedse stad Gotenburg verzameld om te demonstreren tegen het kapitalisme. De mensen verzetten zich onder meer tegen de Amerikaanse afkeer van internationale klimaatafspraken, de Amerikaanse plannen voor een rakettenschild en de doodstraf in de VS (donderdagavond nog werd in de Amerikaanse staat Ohio de geesteszieke Jay Scott geëxecuteerd wegens moord, ondanks felle internationale protesten).

Al meer dan driehonderd demonstranten zijn opgepakt, nadat voor de tweede dag confrontaties tussen politie en demonstranten oplaaiden. De zaak escaleerde donderdag in Gotenburg nadat de politie eerst urenlang het centrale aanlooppunt 'Hwitfeldtska Gymnasiet' van de demonstranten omsingeld hield en vervolgens aanviel. Het Gymnasium was afgehuurd door een vakbond en zo'n duizend mensen hadden zich daar ingeschreven om te overnachten.

Vrijdagmorgen werden barricades opgericht in Avenyn, een van de hoofdstraten van de stad. Ook enkele winkels werden daarbij beschadigd (o.a. McDonalds) en geplunderd (Bang en Olufsen). De politie trad op met knuppels, honden en paarden en zij gooiden zelfs stenen terug naar de demonstranten. De demonstranten, opgezweept door het harde politieoptreden, zwaaiden met vlaggen met revolutionaire helden als Che, Lenin, Marx en Mao. Vanmiddag rond drie uur werden meer dan honderd mensen ingesloten op de brug tussen het Kungs Park en het gebouw waar een brede tegentop werd gehouden. Sommigen wisten te ontsnappen door in het water of op langskomende boten te springen, de meerderheid werd in bussen door de politie afgevoerd.

Onder de arrestanten bevinden zich ook Nederlandse demonstranten die luidkeels de Internationale zongen. Activisten die zaterdag 16 juni bijeen zijn in Leiden om te discussieren over verzet tegen neo-liberale globalisering, zullen de ontwikkelingen in Gotenburg direct volgen en zich beraden over solidariteitsacties.

De EU-leiders en president Bush hebben de bijeenkomst in Gotenburg overigens gebruikt om de vergadering van de WTO in Qatar in november voor te bereiden. De gezamenlijke verklaring die zij uitgebracht hebben kan gezien worden als een regelrechte oorlogsverklaring aan allen die kritisch tegenover de WTO staan. In de verklaring maken de Europese Unie en de Amerikaanse president Bush bekend "to launch an ambitious new round of multilateral trade negotiations at the WTO Ministerial Meeting in Doha".

Bush is inmiddels in de Poolse hoofdstad Warschau aangekomen. Daarna gaat hij ook nog naar Slovenië. In de hoofdstad Ljubljana heeft hij onder meer een ontmoeting met de Russische president Poetin.