arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitpers : webzine voor internationale politiek (juni)
by Uitpers Thursday June 07, 2001 at 12:11 AM
uitpers-redactie@democratisch-links.be

Italië, en Europa, met Berlusconi ¦ De Europese Unie en de Belgische prioriteiten ¦ Estland op de drempel van Europa ¦ Mensenrechten gelden niet enkel voor vrienden. Hoever staat het daarmee in Turkije? ¦De macht van een senator ¦"Bondgenoten VS schuldig aan crisis in Congo" ¦Thabo Mbeki, twee jaar president van Zuid-Afrika, maar hoe lang nog ? ¦ Globalisering, een historisch proces (4)

Uitpers

 

N I E U W S :
[ updated: 6 juni 2001 ]

Berlusconi, de reuk van het geld.



Italië, en Europa, met Berlusconi

De zege van Berlusconi in de Italiaanse verkiezingen is niet meteen een ruk naar rechts van de kiezers: Berlusconi's coalitie ging zelfs licht achteruit (van 52 naar 49,6%). Maar het rechtse kamp was verenigd en wist aldus meer zetels binnen te rijven. Maar binnen de kampen is er wel een opmerkelijke verschuiving. Centrum-links zwenkte naar rechts en binnen rechts is er een polarizatie rond Berlusconi's Forza Italia, dat ondemocratisch van natuur is. Ook binnen Europa is Forsza een belangrijke speler geworden. Het vormt met Spanje (Aznar) en Oostenrijk (Schüssel) een tegenkracht tegen de sociaal-democraten. En het succes van Forza werkt aanstekelijk voor klassieke rechtse parijen in Europa,die zich afvragen of ze niet dezelfde richting moeten inslaan.

(meer...)



De Europese Unie en de Belgische prioriteiten
Twee maanden voor het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie maakte premier Verhofstadt zijn prioriteiten wereldkundig. Voorbarig volgens o.m. de Duitse krant "Frankfurter Allgemeine". En alleszins zonder veel inspraak van regering en parlement. Verhofstadt wil van het voorzitterschap blijkbaar een liberaal onderonsje maken. Onrustwekkend is ook dat veel weer niet als prioriteit is weerhouden: de Tobin-taks, rechtvaardigde handel en voedselzekerheid, beheersing van financiële markten, wapenhandel, geweldpreventie, schuldenlast…

(meer...)


V E R D E R :


Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:

  • Estland op de drempel van Europa
  • Mensenrechten gelden niet enkel voor vrienden. Hoever staat het daarmee in Turkije?
  • De macht van een senator
  • "Bondgenoten VS schuldig aan crisis in Congo"
  • Thabo Mbeki, twee jaar president van Zuid-Afrika, maar hoe lang nog ?
  • Globalisering, een historisch proces (4)


    S P E C I A L :


    Oxfam-Solidariteit en het ‘Corporate Funding Program’

    In Uitpers nr. 17 van mei berichtte Uitpers uitvoerig over de felle discussies in de ngo-wereld over de zgn. "bedrijfsgiftenbank" ("Ontwikkelingssamenwerking op nieuwe (privé-)wegen. Bedrijfsgiftenbank leidt tot felle discussies in ngp-wereld). In Uitpers nr. 18 zette Marc Vandepitte in de rubriek "Discussie" uiteen waarom hij het idee van samenwerking tussen ngo's en bedrijven op het vlak van ontwikkelingswerk radicaal afwijst. Stefaan Declercq legt nu uit waarom Oxfam-Solidariteit wel in zee is gegaan met ondernemingen als Bekaert en Union Minière. (meer...)


    B O E K E N :


    Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:

  • Mensenhandel nauwelijks aangepakt


    S I G N A L E M E N T :


    In deze rubriek worden manifestaties aangekondigd, interessante websites meegedeeld, organisaties voorgesteld ... (meer...)

     


    D I S C U S S I E :


    In onze discussierubriek ruimen we plaats voor uw meningen, uw reacties op de politieke actualiteit. Deze maand: "Contra Groot-Albanië". (meer...)

     


  • O P M E R K I N G :

    Overname van berichten in ons webzine is mogelijk
    mits toestemming van de redactie.

    Copyright © 2001 by Uitpers - Info: webmaster@democratisch-links.be