arch/ive/ief (2000 - 2005)

Meer dan 600 op mars tegen de Israƫlische terreur
by Sabinne Monday May 28, 2001 at 05:03 PM

Minstens 600 personen betoogden op 26 mei 2001 te Brussel om hun woede en afschuw te uiten over de situatie in Palestina en tegen de terreur van de zionistische bezetter.

Mars tegen de Israëlische terreur

Minstens 600 personen betoogden op 26 mei 2001 te Brussel om hun woede en afschuw te uiten over de situatie in Palestina en tegen de terreur van de zionistische bezetter.

De betoging werd georganiseerd door Arabische nationalisten. De betoging verliep zonder incidenten en zeer gedisciplineerd van de Anderlechtse Poort tot aan het Justitiepaleis.

Onderweg betoonden omstaanders hun simpathie. Automobilisten betuigden expliciet hun steun. Een jonge Rwandeese vrouw die de genocide overleefde en sinds 1996 in België verbleef, vervoegde de betoging: "Ik hoorde van de betoging en kom uit solidariteit".

De manifestatie was geladen met symboliek: begrafenisscènes met in Palestijnse vlaggen gewikkelde lichamen, kinderen met stenen in de hand. Een Israëlische vlag werd vertrappeld en daarna in brand gestoken. De Amerikaanse vlag werd in stukken gescheurd.

De betogers waren erg gemotiveerd om te ijveren voor solidariteit onder alle godsdiensten. Een jonge arabische vrouw drukte het als volgt uit: "het probleem is niet de godsdienst, wel de gerechtigheid. Indien morgen joodse kinderen worden vermoord, dan komen we eveneens op straat".

Opvallend was dat het voornamelijk de vrouwen waren, die vooraan in de betoging opstapten, die de meest politiek vooruitstrevende ordewoorden formuleerden. Hun slogans werden door de hele betoging overgenomen: "Sharon moordenaar, USA medeplichtig", "Israël moordenaar, Europa is getuige", "Vrijheid voor Palestina".

Op een bord kon men lezen: "Sharon moordt. Bush moedigt aan. Onverschillig Europa kijkt toe".

De betogers maakten volgende afspraak: vanaf heden wordt elke vrijdag vanaf 16,30 uur samengekomen aan het Beursplein in het centrum van Brussel. Eerstkomende vrijdag krijgt alvast een speciale betekenis. Op 1 juni, zal het precies 20 jaar geleden zijn dat de vertegenwoordiger van de PLO in België, Naïm Khader, te Brussel werd vermoord.