arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eerst Seattle, dan Quebec Stad en weldra Washington
by IMC Print #5 Monday May 21, 2001 at 04:13 PM
imc-print@lists.indymedia.org

Eerst Seattle, dan Quebec Stad, en weldra, Washington door Sascha Meinrath, IMC Urbana-Champaign

Eerst Seattle, dan Quebec Stad, en weldra, Washington
door Sascha Meinrath, IMC Urbana-Champaign

Het 50 Jaar Is Genoeg Netwerk (http://www.50years.org) lanceerde onlangs een oproep aan activisten om de data 28 September - 4 October al op hun kalendar vast te leggen. Tijdens dit verlengde weekeinde zullen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank gezamelijk hun jaarlijkse algemene vergadering houden. De persverklaring van het 50 Jaar Is Genoeg Netwerk vraagt dat "activisten van over heel de wereld tijdens dat weekeinde naar Washington zouden afzakken om te demonstreren en de onwettigheid van de instellingen en functionarissen, die nog steeds beweren/het recht opeisen om de ontwikkeling van de wereldeconomie te bepalen, bloot te leggen.

De lente vergadering van het IMF en de Wereldbank lokte naar schatting 30.000 demonstranten naast de paar honderd IMF en Wereldbank functionarissen die deelnamen. De herftsvergadering zou echter veel meer demonstranten kunnen lokken naast de meer dan 20.000 bankiers en ambtenaren die worden verwacht.

De traditionele media zullen waarschijnlijk maar al te graag verslag uitbrengen over de demonstraties in de marge van de bijeenkomst. De rondleidingen die momenteel worden verzorgd en de algemene informerende inspanningen van het 50 Jaar Is Genoeg Netwerk en andere groeperingen zullen echter meer dan waarschijnlijk worden genegeerd. Eén uitgesproken doelstelling van de anti-IMF/Wereldbank activisten is mensen te informeren over de nefaste gevolgen van het beleid van het IMF en de Wereldbank.

Het 50 Jaar Is Genoeg Netwerk plant `informerende rondleidingen´ "met collegas uit het Zuiden die hun ervaringen met verzetsdaden tegen de door de bedrijfswereld geleide globalisering, de internationale schuldenlast, strukturele aanpassingsprogrammas, de HIV/AIDS krisis, economische en politieke onderdrukking, [en] over hun organisatorische inspanningen zullen delen." Het hoofddoel van de demonstraties is het aantonen van het feit dat "de beweging voor globale rechtvaardigheid blijft groeien en zich zal blijven verzetten tegen de blijvende inspanningen van deze instellingen en de regeringen van de G-7 om elementaire rechtvaardigheid te ontzeggen aan de meerderheid van de wereldbevolking en de wereld te ordenen in het voordeel van bedrijven en de rijken."

Voor meer informatie over het 50 Jaar Is Genoeg Netwerk. E-mail:
wb50years@igc.org; telefoon: +1-202-463-2265; webstek:
http://www.50years.org.