arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nafta: Mexico verliest beroep tegen Metalclad
by IMC Print #5 Monday May 21, 2001 at 04:12 PM
imc-print@lists.indymedia.org

NAFTA: Mexico verliest beroep tegen Metalclad compilatie van verschillende IMC artikels

NAFTA: Mexico verliest beroep tegen Metalclad
compilatie van verschillende IMC artikels

Begin Mei veroordeelde een rechtbank in British Columbia (Canada) Mexico tot het betalen van schadevergoeding aan Metalclad, een afvalverwerkingsbedrijf gebaseerd in de V.S.

Begin 1990 heropende Metalclad een afvalverwerkingsinstallatie in de gemeente Guadalcazar, Mexico, die voordien al eens was dichtgegaan onder een andere eigenaar.

De gouverneur van de staat San Luis Potosi blokkeerde toen de heropening na publiek protest en een geologische audit die aantoonde dat de installatie de lokale watervoorziening zou vervuilen. De plaats werd toen uitgeroepen als deeluitmakend van een ecologische zone van 600.000 are.

Metalclad gebruikte de "Hoofdstuk 11" richtlijn uit het NAFTA akkoord om te stellen dat Mexico zijn investering had "afhandig" gemaakt.

In Augustus 2000 kende een commissie van personen uit Washington 16,7 miljoen dollar toe aan Metalclad. Dit was de eerste uitspraak in een investeerder-versus-staat rechtzaak onder NAFTA.

Mexico tekende beroep aan en het tweede proces ging deze lente door voor het hooggerechtshof van British Columbia. Half Februari 2001, kwam het IMC Vancouver in het nieuws toen ze een aanvraag indienden bij het Hooggerechthof om het proces op video te mogen vastleggen. Uitvoerig beeldverslag van het proces is nu beschikbaar om de webstek van IMC Vancouver.

Het uiteindelijke vonnis viel in het voordeel van Metalclad; het Hof concludeerde echter wel dat "het Tribunaal beslissingen had genomen over zaken die buiten het bereik van de ter arbitratie voorgelegde vraag vielen."

De financiële directeur van Metalclad, Anthony Dabbene, gaf de volgende commentaar, "Mexico heeft gewonnen in die zin dat Hoofdstuk 11 hen niet meer zoveel pijn kan doen.... Onze zaak heeft aan het licht gebracht dat het bijna zinloos is om op te komen voor je rechten."

Metalclad versus Mexico is slechts één van een aantal "Hoofdstuk 11" rechtzaken. In 1997 gebruikte het Amerikaanse bedrijf Ethyl Corporation, Hoofdstuk 11 om Canada te vervolgen voor het verbieden van het benzine additief MMT. De oorspronkelijke hoeveelheid was $(VS)250 miljoen, maar Canada ging akkoord met een intrekking van het verbod en het betalen van $(VS)13 miljoen schadevergoeding. MMT is nog steeds legaal in Canada.

Velen vrezen dat het FTAA akkoord iets gelijkaardigs als Hoofdstuk 11 zal bevatten.