arch/ive/ief (2000 - 2005)

Global Action Day Tegen Exxon Mobil (Esso) !
by Stop Global Warming ! Wednesday May 09, 2001 at 04:20 PM
stopglobalwarming@firemail.de

Binnenkort wordt er een global action day tegen Exxon Mobil (Esso) georganiseerd. Greenpeace Uk, Friends Of the Earth & People and planet hebben gisteren in Groot brittanie een Boykot kampagne gelanceerd.

Binnen kort vindt er een Global Action Day plaats tegen Exxon Mobil. In vele steden op onze aardbol worden er akties georganiseerd. Ook online wordt er het één en ander gepland! Als opwarmertje kun je iedere week meedoen aan een Cyberaktie tegen één van de big businessmen... Deze week (8.05.2001 - 14.05.2001) is Thomas M. T. Niles aan de beurd. Thomas M.T. Niles is de president van "United States Council for International Business" en een fervent tegenstander van Kyoto met z`n lastige verplichte regels. De Man schreef een brief aan Georg Bush om hem te bedanken voor het afwijzen van het Kyoto- verdrag en daarna nog een brief aan de Financial Times, omdat die het hadden gewaagd om zijn brief aan Bush te kritiseren. Z`n E-Mail adres en de orginele tekst van zijn brieven vindt je in het Engels op onze website.
Gisteren hebben Greenpeace UK, People And Planet en Friends Of The Earth een Boykot Kampagne tegen de Exxon Mobil dochter Esso gelanceerd.
Exxon Mobil (Esso) en desinformatie
Het nu volgende artikel beschrijft hoe Exxon Mobil op een groffe manier de publieke opinie misleid. Meer informatie over dit onderwerp :

Exxon Mobil is één van de weinige Oliemultinationals die tot op de dag beweerd dat ze twijfelen aan een verband tussen de stijging van de temperatuur op aarde en de uitstoot van CO2. Zelfs de Verenigde Naties zijn er al achter dat er wel degelijk een verband tussen de uitstoot van CO2 en de stijgende temperatuur is (Zie op onze Website de pagina`s : ICCP Werkgroep 1 ,
ICCP Werkgroep 2 en ICCP Werkgroep 3). Een belangrijke rol in de misleiding van de publieke opinie spelen lobbys, zoals bijvoorbeeld "The Global Climate Coalition" en "The American Petroleum Institute". Exxon Mobil is lid van beide Instituten (Exxon werd door een reorganisatie inmiddels gedwongen om het lidmaatschap van de Global Climate Coalition op te geven)

Exxon Mobil is lid van "The American Petroleum Institute" (Hierna afgekort met API) en Exxon Mobil heeft vonlgens de New York times ( uitgave van 25 April 1998 ) samen met dit Instituut een plan ontworpen hoe ze de uitkomsten van de ICCP (Zie boven) onderzoeken konden aanvallen.
In het artikel schrijft de krant dat de Api voor had om miljoenen dollars uit te geven voor een advertentiekampagne om het publiek ervan te overtuigen dat het Kyoto- verdrag op uiterst diskutable onderzoeken is gebaseerd. Exxon mobil is één van de grote financiers van de API en diverse direktieleden zijn ook direktieleden van de API.

Exxon Mobil was ook lid van de "Global Climate Coalition". De "New Jersey Star-Ledger" schrijft in een artikel (van 1 Augustus 1999) dat de Global Climate Coalition in de laatste 10 jaar vele miljoenen dollars heeft uitgegeven om het onderwerp klimaatverandering onschadelijk te maken door economische onderzoeken en een sterke lobby bij leden van het Amerikaanse Kongres. Ze beweerden dat de Amerikaanse economie schade zou oplopen die niet meer is te repareren en betaalde skeptici om voordrachten te houden onder het motto : " Is de klimaatverandering de krisis of de wetenschappers die dat beweren ?". Inmiddels is Exxon Mobil geen lid meer van de Global Climate coalition, maar niet vrijwillig. De rol van de lobby veroorzaakte zoveel verontwaardiging in de Verenigde Staten, dat eind 1999, begin 2000 diverse grote Multinationals, zoals bijvoorbeeld Ford, General Motors en ook Texaco eruit stapten. Exxon Mobil bleef echter lid ( Volgens Oil Daily, 11 Januarie 2000 ). Kort daarop besloot de Global Climate Coalition dat alleen Handelsorganisaties nog lid mochten zijn. ( Zie de Link op onze Website : Global Climate Coalition - restructure Engels). Belangrijk is dat na de reorganisatie van de lobby, Exxon Mobil z`n eigen Advertentiekampagne begon en dat Exxondirekteur Lee raymond tegenover aandeelhouders verklaarde dat Exxon Mobil bij zijn mening blijft en dat het ze niet kan schelen dat andere multinationals hun mening veranderden.

In 1998 organiseerde Exxon Mobil een petitie waarin de klimaatverandering ter diskussie werd gesteld. De petitie zou door 17.000 wetenschappers zijn ondertekend als je Exxon Mobil mag geloven. Onder de "wetenschappers" waren Ginger (Spice Girls) en diverse acteurs van de tv serie Mash. De uitvoering had Exxon Mobil uitbesteed aan de " Oregon Institute for Science and Medicine". Hun hoofdkantoor bleek een schuur te zijn!