arch/ive/ief (2000 - 2005)

Boykot Exxon Mobil & Texaco
by Stop global Warming ! Friday May 04, 2001 at 08:12 PM
stopglobalwarming@ttacke.de

De kampagne begint steeds beter te lopen... Stop Global Warming !

Persverklaring nummer 1 van 04.05.2001

Onderwerp : Kampagne Stop Global Waming !

In maart maakte President Bush bekend dat de Verenigde Staten het verdrag van Kyoto definitief niet zullen ratificeren. En dat doen ze met een verdrag dat zoiezo al erg magertjes is. Bush zei niks te willen doen dat de Amerikaanse economie zou kunnen schaden. Dat moet hij ook wel zeggen, want tenslotte hebben de grote multinationals Bush geholpen aan de macht te komen door z`n verkiezingskampagne te financieren.

De verandering van het klimaat is waarschijnlijk de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de mensheit. De Verenigde staten zijn verreweg de grootste producent van klimaatveranderende gassen. Hoewel het land slechts 4% van de wereldbevolking binnen zijn grenzen heeft, produceren ze 25% van de moordende CO2 gassen.

De klimaatverandering is steeds duidelijker te merken. De negintiger jaren waren het warmste decenium en 1998 het warmste jaar dat er ooit was. In minder dan 15 jaar zal de gletscher op de top van de Kilimanjaro in Afrika kompleet weggesmolten zijn. Begin dit jaar heeft de IPCC (United Nations Intergovernmental Panel On Climatchange) vastegesteld dat vooral de armere bevolking van de uitwerking die de klimaatverandering zal hebben getroffen zal worden. Mensen die in hoge mate afhankelijk zijn van landbouw, visserij en bosbedrijven, maar vooral de bewoners van de laatste oerwouden, zullen alleen maar kunnen toekijken hoe het milieu, waar ze in en van leven, vernietigd wordt. Niet alleen daar, overal op aarde zullen er mensen lijden. Als we nu niets ondernemen, zal de klimaatverandering nog veel vaker stormen, overstromingen en droogteperioden veroorzaken. De hongersnood in de ontwikkelingslanden neemt nog meer toe, ziektes zullen overal op aarde verspreid worden en er zullen gigantiese vluchtelingsstromen op gang komen.

In de tijd dat Georg Bush nog gouverneur van Texas was, heeft hij de grote Olie- bedrijven gevraagd, zoals bijvoorbeeld Exxon Mobil (Esso), om een ontwerp te maken voor een „States Clean Air Act“. Ze kwamen met een voorstel dat de vermindering van milieuverontreinigende stoffen door de bedrijven zelf, op basis van vrijwilligheid, geregeld wordt. Terwijl Bush dit voorstel in een nieuwe wet goot, in december 1988, hing tegelijkertijd boven de stad Odessa – een paar kilometer verwijderd van Bush zijn geboorteplaats – een grote zwarte gifwolk, die zo sterk was dat de auto`s overdag hun lichten aan hadden. En Bush is nog niet in het witte huis aangekomen of hij schaft de ene na de andere milieuverordening af. De president die in de Verenigde staten door veel mensen „de Toxic Texan“ genoemd wordt, heeft volgens de Demokratiese Senatorin Barbara Boxer „ het milieu de oorlog verklaard“.

De familie Bush heeft al heel lang een zeer goede relatie met de olie- industrie. De huidige president is zijn carriere zelfs in de Olie- industrie begonnen. Volgens het centrum voor „Responsive Politics“ zijn 10 miljoen van de totale 14 miljoen dollar die de olie- industrie in de verkiezingskampagne gestoken heeft, bij de laatste verkiezingen naar Republikeinse kandidaten gegaan. President bush wordt door de meeste grote olie- bedrijven gesteund, in het byzonder door Texaco,BP (We onderzoeken de rol van BP nog op dit moment) en Exxon Mobil. Eerst tijdens zijn verkiezingskampagne om Gouverneur van Texas te worden en later ook voor z`n huidege job als president.

Greenpeace heeft op 05.04.2001 een brief aan de 100 grootste bedrijven in de Verenigde Staten geschreven. In deze brief worden deze bedrijven naar hun positie ten aanzien van het Kyoto- verdrag gevraagd en of ze Bush zijn positie t.a.v. het Kyoto- verdrag ondersteunen. De eerste bedrijven hebben al geantwoord: Texaco en Exxon Mobil (Esso) hebben zich duidelijk tegen het verdrag uitgesproken. Zij willen ook in de toekomst alleen op vrijwillige basis, en niet door demokraties gekozen regeringen geregelde, maatregelen nemen om de uitstoot van milieuschadelijke gassen te verminderen.

Hoe serieus we deze vrijwillige verplichting moeten nemen laat een voorbeeld uit Zuid- Afrika duidelijk zien. Daar hebben Texaco en Chevron in een Jointventure onder de naam „Caltex“ een raffinaderij in de buurt van Kaapstad. De lokale aktiegroep „Table View Residents Association“ heeft in de omgeving van deze raffinaderij luchtmonsters genomen en heeft die daarna laten onderzoeken, nadat ze hadden vastgesteld dat er in de omgeving van de raffinaderij zeer veel mensen aan astma lijden en over brandende ogen geklaagt hadden. Bij het onderzoek ontdekten ze dat er 16 schadelijke chemiese stoffen in de lucht waren. Caltex heeft tot op de dag van vandaag niet op de resultaten van het laboratoriumonderzoek gereageerd. De Zuid- Afrikaanse wet (uit het jaar 1965) heeft geen verplicht maximum voor de uitstoot van schadelijke stoffen , er bestaan alleen richtlijnen waar bedrijven zich op basis van vrijwilligheid aan kunnen houden.

Als reaktie op de onverantwoordelijke milieupolitiek van president Bush en de bedrijven die hem ondersteunen in zijn plan om het verdrag van Kyoto niet te ratificeren, moeten we nu zelf iets ondernemen. Wij ondersteunen de boykot- oproep van de eerste Wereldkonferentie van de groene partijen en we zullen deze boykot door akties en bekendmakingen in de media aan kracht laten winnen. We moeten dit doen, omdat bijvoorbeeld de Duitse Groenen op vragen over deze oproep, na hun terugkeer van de konferentie, niets meer van de boykotoproep wilde weten.

Als Bush alleen maar naar de Olie- bedrijven luisterd, moeten wij ervoor zorgen dat de Olie- bedrijven naar ons luisteren !
Stop Global Warming !
Boykot Exxon mobil & Texaco !

Meer Informatie : http://www.stopglobalwarming.de.vu
stopglobalwarming@ttacke.de

Artikel vertaald uit het Duits door Softwareprogram.