arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitpers (04.00): Webzine voor Internationale Politiek
by uitpers Monday April 09, 2001 at 02:46 PM

Uitpers (04.00): Webzine voor Internationale Politiek

Uitpers

 

N I E U W S :
[ updated: 4 april 2001 ]

"Kosovo: graven van UCK-leden, gesneuveld voor Groot-Albanië" (foto Paul Vanden Bavière)



De NAVO en Groot-Albanië

Gebruik makend van de bescherming die de Amerikanen in Kosovo hen gaven, zijn Albanese extremisten na hun campagne in Zuid-Servië een guerrilla in Macedonië begonnen. Waarmee ze te ver gingen. Althans momenteel, want binnen de Navo wordt een "Groot-Albanië" gezien als een tegengewicht voor Servië op de Balkan. Als de Navo verdere destabilisering van het gebied wil verhinderen, dient ze de "Groot-Albanië"-gedachte te desavoueren.

(meer...)



Zweden in de militarisering van de Europese Unie
Zweden is niet langer een neutraal land, heeft eerste minister Goran Persson gezegd. Maar officieel blijft het "alliantievrij". In feite heeft Zweden, zoals de andere Scandinavische regeringen, zijn klassieke neutrale defensiepolitiek "geeuropeaniseerd en veramerikaniseerd". Met andere woorden het loop aan de leiband van de Europese Unie en van de Na vo: het volgt de kudde.

(meer...)


V E R D E R :


Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:

  • Rusland wil een gelijkwaardige relatie
  • De beangstigende terugkeer van Berlusconi
  • De sabelslepers van de regering Bush
  • Top van de Amerika's: Vrijhandel als wapen
  • Ecuador: De macht van het volk
  • Dollarisering in Latijns-Amerika: een monetaire kolonisatie


    S E R I E :


    Globalisering, een historisch proces (2)

    Nico Varkevisser zet zijn historische analyse van de globalisering voort. De periode van 1870 tot 1914 was er een van toenemende globalisering, die van 1914 tot 1945 van globale desintegratie. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waren de staten zich ervan bewust dat er drastische veranderingen dienden te worden doorgevoerd om een terugval tot de situatie van de jaren 1930 te voorkomen. Anders dreigde een sociale revolutie de hele kapitalistische orde omver te gooien. Daartoe werd in Bretton Woods (1944) een nieuwe basis gelegd voor het naoorlogse financiële systeem. En via het Marshall Plan zou een nieuwe politieke en economische structuur in Europa worden gevestigd, met grote expansiemogelijkheden voor Amerikaanse bedrijven. (meer...)


    B O E K E N :


    Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:

  • De structuur van de waanzin
  • De strijd om Havana Club


    S I G N A L E M E N T :


    In deze rubriek worden manifestaties aangekondigd, interessante websites meegedeeld, organisaties voorgesteld ... (meer...)

     


    D I S C U S S I E :


    In onze discussierubriek ruimen we plaats voor uw meningen, uw reacties op de politieke actualiteit. Aansluitend bij het stuk in vorig nummer van Uitpers (Ontwikkelingssamenwerking op nieuwe (privé-)wegen. Bedrijfsgiftenbank leidt tot felle discussies in ngo-wereld, Uitpers nr. 17, maart 2001), gaat Marc Vandepitte in de aanval tegen het idee van de alliantie van bedrijven en ngo's via de "bedrijfsgiftenbank". (meer...)

     


  • O P M E R K I N G :

    Overname van berichten in ons webzine is mogelijk
    mits toestemming van de redactie.

    Copyright © 2001 by Uitpers - Info: webmaster@democratisch-links.be