arch/ive/ief (2000 - 2005)

Indymedia in 10 vragen
by IMC-belgium Friday April 06, 2001 at 02:00 AM

Indymedia in 10 vragen

archive.indymedia.be

0 // don't hate the media: be the media

1 // Wat is Indymedia ?

Indymedia, of het IMC (Independent Media Center) is een internationaal netwerk van mediactivisten die op een radicale, objectieve en gepassioneerde manier de waarheid willen achterhalen. We werken uit liefde en inspiratie voor mensen die de onrechtvaardigheden in deze wereld kritikeren en/of vechten voor een betere wereld daar ze geen stem krijgen in de door monoplies gecontroleerde media.

2 // Hoe is Indymedia ontstaan ?

IMC ontstond un Seattle, in de aanloop naar de protesten tegen de Wereldhandelsorganisatie eind '99. Indymedia toonde toen aan dat het mogelijk is om, betrokken met de gebeurtenissen op straat, aan nieuwsberichtgeving te doen. Om een horizontaal medium te zijn dat onafhankelijk van bedrijfs- en institutionele belangen staat. Vandaag is Indymedia een werldwijd netwerk, dat onder het motto "ons verzet is even globaal als het kapitaal", voortdurend verder groeit. Indymedia België is op 3 juni 2000 gecreëerd als eerste Europese IMC, om de gebeurtenissen rond de  UNICE top en de Euro 2000-gekte, te verslaan. Indymedia is gegroeid uit de anti-globaliseringsbeweging en blijft er nauw mee verbonden.

3 // Wat is het doel van Indymedia ?

In een land als België, waar er voorheen geen traditie bestond van georganiseerd media-activisme, wil Indymedia Belgium dagelijks een forum aanbieden voor geschreven, audio-, photo- en video-nieuws. Indymedia Belgium wil als de eerste onafhankelijke Belgische web TV doorbreken.

Indymedia dankt zijn sterkte aan het flexibele en gebruikersvriendelijke webforum, aan de geautomatiseerde database, aan krachtige streamingservers en aan de snelle nieuwslijn. Iedereen kan gemakkelijk zijn verhaal, in gelijk welke vorm (audio, video, photo, tekst) , op de website opladen. De website vormt de convergentie van deze verschillende media. In tegenstelling tot de traditionele media wordt, de nieuwswaarde door de activisten zelf toegekend. Er wordt via email en IRC kanalen gecommuniceerd.

4 // Wat kan je vinden op de website  http://archive.indymedia.be?

De homepage toont de laatste gepubliceerde artikels ( tekst, foto, audio, video, tekeningen), thematische dossiers, linken naar het wereldwijde indymedia-netwerk, een zoekrobot die toegang verschaft tot alle verschenen artikels.  Maar je vindt er ook andere functies zoals 'Publiceer', een interactieve agenda en de mogelijkheid om zich in te schrijven op de nieuwslijst.

5 // Wie publiceert artikels op Indymedia ?

Iedereen ! Om te publiceren, volstaat het op de knop 'PUBLICEER' te klikken, de instructies te volgen en het artikel wordt onmiddellijk online zichtbaar en opvraagbaar voor iedereen.  de informatie verstrekt door IndyMedia is vrij van rechten, ze is vrij beschikbaar voor eender wie deze informatie verder wil verspreiden.  We maken daarvoor gebruik van de www.opencontent.org licentie, tenzij de auteur dat anders aangeeft.

6 // Mag men eender wat publiceren?

De site staat open voor alle soorten artikels, zolang ze niet racistisch, seksistisch, homofoob of discriminerend zijn. Er bestaat geen 'redactie'. Niettemin wordt er wekelijks een 'editorial vergadering' georganiseerd, waarop iedereen welkom is. Daar wordt er besproken welke artikels op de voorpagina moeten komen en welke artikels gehergroepeerd moeten worden in dossiers en reportages..

Bovendien bestaat de mogelijkheid voor iedereen om commentaar te geven op elk gepubliceerd artikel door op 'Add your comment' te klikken. De artikels kunnen bovendien  in elke taal gepubliceerd worden.

7 // Is de informatie op Indymedia neutraal ?

Geen enkele berichtgeving is neutraal. Die van de traditionele media, die dominant aanwezig is,  ook niet  Maar in tegenstelling tot de traditionele media moedigt Indymedia openlijk geëngageerde, gepassioneerde en sociale  projecten aan. Indymedia geeft andere  informatie, of plaatst het in een ander daglicht. De medewerkers van Indymedia zijn geen 'amateurjournalisten', maar noemen zichzelf media-activisten. Ze werken op vrijwilige en geëngageerde basis.

8 //  Wat is de rol van de teams (werkgroepen bij Indymedia) ?

Indymedia Belgium bestaat op dit ogenblik uit 12 teams : het audio -, video - , tekst - , foto - , technisch -,  editorial -, financieel -, legal -, outreach -  (promotie), print - , vertaling - en het  vormings -team. Elke werkgroep komt regelmatig samen en werkt aan concrete projecten, of wisselen ervaringen uit. Bovendien wordt er op elke eerste vrijdag van de maand een algemene vergadering georganiseerd.

9 // Hoe financiert Inymedia alles?

Indymedia weigert commeriële advertenties, omdat dat niet toelaat aan onafhankleijke berichtgeving  te doen. Indymedia functioneert dankzij het enthousiasme van veel medewerkers, met de  financiële steun van sympathisanten. 
U bergrijpt het al, we hebben u steun dus hard nodig.

10 // En ik, wat kan ik doen?

 

Independent Media Center (Belgium)
Lambert Crickxstraat 70, 1070 Bruxelles
tel: 02.521.17.20 (c/o Regards Croisés)
GSM: 0476.533.188 (c/o Han), 
e-mail:belgium@indymedia.org
bank: 068-2227113-20