Porto Alegre - De globalisering van de hoop by Geert Van Damme Wednesday March 28, 2001 at 01:05 PM |
geert.vandamme@bitsmart.com |
Porto Alegre versus Davos. De wereldleiders in het grijze en koude Davos. De sociale bewegingen in de zonnige en feestelijke Braziliaanse havenstad. 11.11.11 was erbij, op het eerste World Social Forum.
De globalisering van de hoop
Porto Alegre versus Davos. De wereldleiders in het grijze en koude Davos. De sociale bewegingen in de zonnige en feestelijke Braziliaanse havenstad. 11.11.11 was erbij, op het eerste World Social Forum.
Andere invulling
Un outro mundo é possivel – een andere wereld is mogelijk!. Dat was het motto van het Forum en dat was ook het optimisme dat van dit indrukwekkende gebeuren uitging. Van 25 tot 30 januari debatteerden drieduizend voorstanders van een andere invulling van de globalisering over gemeenschappelijke strategieën en initiatieven. Emotie en strijdbaarheid, gecombineerd met creativiteit en debat.
De eerste pennentrekken werden er uitgetekend van een solidaire samenleving, waar de sociale en economische rechten meetellen, waar rijkdom herverdeeld wordt en waar internationale organisaties zorgen voor democratie en inspraak van iedereen. "De strijd globaliseren, om de hoop te globaliseren", om het met de woorden van de Franse boerenleider José Bové te zeggen.
Porto Alegre was een eerste stap in de opbouw van een wereldwijde tegenbeweging.
Internationaal netwerk
Op de campus van Port Alegre kwamen eminente denkers aan het woord, maar het Forum was vooral een ontmoeting van basisbewegingen uit het Zuiden. Ook heel wat van 11.11.11 partners hadden de weg naar Porto Alegre gevonden Zij vertolkten de stem van de kleine boeren, landlozen, alleenstaande vrouwen, kastelozen of allerarmsten die elke dag voelen hoe de globalisering hen hun toekomst ontneemt.
We voelden dat 11.11.11 thuis is in dit internationale netwerk. Bruggen bouwen, ontmoetingen organiseren, mee sleutelen aan tegenmacht en het Zuiden de stem geven in België en bij de Europese Unie, dat is onze opdracht en dat voelden we duidelijk op het Forum.
Krachtsverhoudingen
Het World Social Forum heeft er voor gezorgd dat het monopolie van het neoliberale denken van Davos is doorbroken. Voor het eerst maken de wereldleiders die samenkomen in de versterkte vesting van het Zwitserse dorpje zich zorgen. Het thema van hun bijeenkomst was trouwens de kloof tussen rijk en arm in de wereld. De euforie van de vorige jaren is zoek in Davos, er wordt zelfs gepleit voor een correctie van de markt en een samenwerking met de sociale bewegingen. "Maar laten we ons niet vergissen", zei François Houtart in Porto Alegre, "het gaat hier om een botsing van visies op de wereld. De krachtsverhoudingen tussen beide kampen – de rijke elite die profiteert van de neoliberale globalisering en de arme meerderheid van de wereldbevolking die de tol betaalt - blijven erg ongelijk. En tot zolang is geen sprake van dialoog en samenwerking. Laten IMF en Wereldbank eerst bewijzen dat het hun ernst is met de beloofde aanpassingen door de schulden van de derdewereld kwijt te schelden en een Tobintaks in te voeren."
Volgend jaar vindt het World Social Forum opnieuw plaats in Porto Allegre. En natuurlijk laat 11.11.11 deze kluif niet los. Einde van aflevering 1 ….
Jacques Mevis en Frans Teuchies