arch/ive/ief (2000 - 2005)

Activisten verassen ERT met actie tegen opwarming klimaat
by JNM Wednesday March 21, 2001 at 07:47 PM

Activisten van Werkgroep Wildgroei en de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming (JNM) voerden deze namiddag een verrassingsaktie uit op het hoofdkantoor van de European Round Table of Industrialists (ERT) te Brussel.

Activisten van Werkgroep Wildgroei en de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming (JNM) voerden deze namiddag een verrassingsaktie uit op het hoofdkantoor van de European Round Table of Industrialists (ERT) te Brussel. Twee actievoerders klommen in de metershoge lantaarnpalen voor het gebouw en hingen een spandoek op, terwijl een zestigtal anderen het autoverkeer in de Jasparlaan ophielden. Met deze actie protesteerden zij tegen de invloed van de ERT, een lobbygroep van de Europese industrie, op de klimaatsonderhandelingen van de Verenigde Naties. In de aanloop naar de tussentijdse VN-klimaatsconferentie in juli in Bonn, wilden zij zo de EU en de Belgische regering nog eens extra aanzetten tot het nemen van drastische maatregelen tegen de alsmaar snellere opwarming van de aarde.

* een muzikale actie tegen de opwarming van de aarde
De verrassingsactie verliep vrijwel volledig volgens het plan van de activisten. Eerst klommen twee mensen in de lantaarnpalen voor het gebouw, waardoor ze voor het raam van het kantoor van de ERT een spandoek konden hangen met de eis: "de aarde bevrijd door effectiviteit in het klimaatsbeleid". Een zestigtal andere activisten, waaronder een "samba-band" met zelfgemaakte instrumenten, kwam 5 minuten later opdagen vanuit een nabijgelegen metro-halte en blokkeerde het autoverkeer aan de ingang van het gebouw, waardoor er al snel een opstopping ontstond van een dertigtal auto's.
Het personeel van de ERT kwam enkel even door het raam kijken, maar liet verder niet van zich horen. De automobilisten op hun beurt reageerden over het algemeen positief toen de jongeren uitlegden waarom ze actievoerden. Een enkele taxi werd na een paar minuten doorgelaten. De politie kwam na een kwartiertje opdagen, maar liet de actievoerders begaan na de belofte dat ze na een halfuur de straat weer zouden vrijmaken. Na drie kwartier muziek spelen verlieten de activisten inderdaad de Jasparlaan, waardoor de actie zonder incidenten ten einde liep.

*de boodschap van de activisten

1. bezorgdheid om de snelle verandering van ons klimaat
Wildgroei en JNM organiseerden de actie uit bezorgdheid om de alsmaar snellere opwarming van de aarde. Volgens de experts van de Verenigde Naties staat het nu immers echt vast dat de mens verantwoordelijk is voor de veranderingen in ons klimaat. Door de uitstoot van broeikasgassen als CO2, wat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen, is de concentratie gassen in de atmosfeer dermate verhoogd, dat ons klimaat begint op te warmen. Wetenschappers van de VN waarschuwen dat als de huidige trend in de uitstoot van broeikasgassen doorgaat, de zeespiegel tegen 2100 tot 88 cm gestegen zal zijn, en de gemiddelde temperatuur met 1.4 tot 5.8 °C zal toenemen. De ijskappen zullen verder smelten en ook het vaker voorkomen van stormen, overstromingen, tropische ziekten en droogtes behoort tot de mogelijkheden.

2. Het Kyoto-protocol: onvoldoende
Gezien de ernstige gevolgen van een wereldwijde opwarming, eisen Wildgroei en JNM serieuze maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De activisten stellen een reductie van 60% tegen 2050 voorop, een cijfer dat de wetenschappers van de VN noodzakelijk achten om de ecosystemen op aarde in staat te stellen zich aan te passen en om de voedselproductie niet in gevaar te brengen.
Tot nog toe hebben de VN zich verbonden tot een reductie van een magere 5.2% ten opzichte van 1990 door slechts 39 geïndustrialiseerde landen. Bovendien zijn de betrokkenen nog altijd niet overeen gekomen op welke manier zij deze doelstelling uit het "Kyoto-Protocol" moeten behalen.

3.de rol van de industrie
Wildgroei en JNM menen dat het falende klimaatsbeleid van de geïnsdustrialiseerde landen het gevolg is van de druk van de industrie op de Westerse regeringen. Vandaar dat zij hun protest richtten tegen de ERT, de kampioen van Europa wanneer het op beïnvloedden van de politiek aankomt. De groep verenigt 45 "captains of industry", waaronder oliebedrijven als Shell en TotalFinaElf, chemiereuzen zoals Solvay en de autoconstructeurs Fiat en Renault. In haar rapporten, die ze niet toevallig steeds vlak vóór internationale topontmoetingen uitbrengt, heeft ze zich steeds uitgesproken tegen opgelegde reducties. De ERT doet echter meer dan dat om regeringen te beïnvloeden. Zo had de lobbygroep o.m. toegang tot een gesloten voorbereidende vergadering van Europese toppolitici voor de top in Kyoto.

* de eisen van Wildgroei en JNM
Met hun actie vragen Wildgroei en de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming dat de Europese regeringen zich bij de komende onderhandelingen in Bonn zullen laten leiden door bezorgdheid om de toekomst van ons klimaat, en niet om de winstmarges van de industrie. Het resultaat van deze en latere klimaatsonderhandelingen zou een verdrag moeten zijn waarmee de geïndustrialiseerde landen zich verbinden tot een ernstige reductie van de uitstoot van broeikasgassen (60% t.o.v. 1990), op een afdwingbare, controleerbare en effectieve manier.
Verder benadrukken beide groepen dat iedereen kan bijdragen aan een duurzamer gebruik van de atmosfeer, door de auto wat vaker te laten staan, zuinig om te gaan met energie en bewust te consumeren in het algemeen. Een boodschap die niet misstaat tijdens de Week van de Bewuste Consument!