arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gebeurtenissen in Napels (Nl)
by Mara Sunday March 18, 2001 at 01:09 AM

Het derde Global Forum sloot vandaag af in Napels. Dit forum is een initiatief van de Wereldbank, de EU, de Verenigde Naties en de OESO. Het wordt o.a. gesponsord door Microsoft, Sysco Systems en HP. Foto's : IMC Italy

Gebeurtenissen in Na...
collage2-.jpg, image/jpeg, 456x1162

De bedoeling van deze bijeenkomst is naar eigen zeggen ‘De democratie en ontwikkeling bevorderen dankzij
E-governement'. Op het programma staan onderwerpen als : hoe de kloof met de burger verkleinen, het vastleggen van de krijtlijnen van privacywetten en de creatie van een E-regering die op wereldvlak controle kan uitoefenen op alle telefoon en internetverkeer. De top is in feite gericht op de verdere ontwikkeling van E-commerce en E-governement, ook naar de derde wereld toe.
De betogers zijn niet tegen de technologie op zich, want maken er zelf vaak gebruik van. Ze zijn wel tegen de redenen waarvoor de bedrijven en overheden ze ontwikkelen : ten koste van alles e-commerce en e-trading aanzwengelen en het vergroten van controle.

Verschillende initiatieven werden georganiseerd door de activisten : een countersummit,..., en vandaag werd er een grote betoging op touw gezet.

Voorzorgsmaatregelen werden langs beide kanten getroffen : 6000 politieagenten werden gemobiliseerd, betogers gingen dagen tevoor op pad met emmers zwarte pek en grote borstels om bewakingscamera's te neutraliseren.

Hier een samenvatting van de gebeurtenissen van vandaag, gebaseerd op getuigenissen van IMC Italy.

Vandaag kwamen zo'n 20.000 mensen op straat in Napels. Vanaf de start van de betoging blokkeerden honderden stads- en militaire politie elke zijstraat, bank en McDonalds die op weg lag naar het congrescentrum.

Om 8 uur s'ochtends waren de betogers reeds op pad.
Een gekraakte architectuurfaculteit diende als uitvalsbasis. Treinen vanuit het noorden en het zuiden van Italië werden bezet, hetgeen zowat een Italiaanse specialiteit aan het worden is.

De betogers verenigden zich met de menigte die hen stond op te wachten aan het Garibaldi station.
De mars naar het conferentie gebouw kon beginnen.
Slechts enkele zijstraten waren niet geblokkeerd door de politie. Onderweg werd er wat graffiti gespoten. Hier en daar hadden anarchisten het aan de stok met de politie. Er werden stenen gegooid en een computerwinkel moest er aan geloven. De politie antwoordde hierop door op de grote menigte in te chargeren. De eerste lading traangas werd gelost. Enkele minuten later kwam de betoging aan op de Plaza Plebiscito, die vlak over het congrescentrum ligt.
Een deel van de betogers ging onmiddellijk richting Plaza Borsa, waar een grote confrontatie met de politie losbarstte. Honderden betogers waren voorbereid met gasmaskers, helmen, enorme plexiglazen schilden, stokken, stenen en wat molotovcocktails. Het gevecht duurde zo'n half uur, met 100 gewonden aan beide zijde. Ondertussen omsingelde de politie alle omliggende straten, chargeerde op de rest van de menigte in en knuppelde iedereen neer die in de buurt liep. De menigte panikeerde omdat er geen ontsnappingswegen vrij waren.

Over het algemeen ontbond de betoging zich nadien, maar enkele groepjes hielden vol. Veel van de betogers zijn teruggegaan naar het kraakpand, veel zijn ook gearresteerd. Van alle betogers die opgenomen werden in het ziekenhuis, werden de namen doorgegeven aan de politie.