arch/ive/ief (2000 - 2005)

Praktische Ervaring van de Weerstand tegen GGOs in Belgie
by CAGE (Collectif d'Action GènEthique) Wednesday March 14, 2001 at 12:17 AM
intercage@voila.fr

Het verhaal van de Cage en van GGO's weerstand in Belgie vanaf 21 jullie 1999 tot vandaag.


Alhoewel Belgi‘ een belangrijke land is voor de ontwikkeling van GGOs (144 besmette velden in 2000), tot de InterContinentale Caravan in 1999 was er geen beweging tegen biotechnologies. In Maart 1999 was er was de eerste diekte aktie geweest tegen een conferentie van Monsanto, georganiseerd met de steun van de Europese Commissie, "GMOs... Striking the Right Balance" (!) in een van de duurste hotels van Brussels. Er was ook de betoging van de ICC aan het Europese onderzoekscentrum van Monsanto gelegen te Louvan-La-Neuve. Na het vetrek van de Indianse boeren, waren er veel frustratie om nog niets concreet te hebben kunnen doen. Ondertussen was het onderwerp ons meer bekend en was een netwerk gestart.

Een paar maanden later werd een ontmoeting georganiseerd door "Carrefour des luttes" (Kruispunt van de strijden) op een mooie zomer dag in een alternatieve boerderij in het platteland van het Zuiden. van het land De thema was : "wat ligt onder onze borden" (les dessous de nos assiettes). Ongeveer 120 deelnemers besloten om een campagne tegen voedingsprodukten die GGOs bevatten te starten. De groep noemt zichzelf Collectif d’Action GEnétique (CAGE); er is geen centrale groep maar verschillende cellen in meerdere steden. In Vlaanderen is de “partner” van CAGE JNM (jeugdbond Natuur en Mileu). Oranje stikkers werden gemaakt met erop "Risico voor GGOs" geschreven. Vooral een akkoord vinden tussen de verschillende deelnemers over de praktiche wijzen om hoe en waar stikkers te plakken, was niet zo makkelijk ! Na een paar vergaderingen om precies af te bakenen wat we van plan zijn, vonden de eertse acties plaats op 20 november 1999 in 11 steden (Brussel, Wallonie, Vlaanderen). We passen erop geen van de verschillende ketens van supermarkts te vergeten. De akties blijken heel tof en ook zeer doeltreffend.

Daarom, alhoewel het aanvankelijk gepland was om een eenmalige aktie te doen, besloten de deelnemers om ongeveer een zaterdag per maand verder te gaan. In totaal werden tussen 25 en 30 winkels bezocht. Aktievoeders komen gewoon binnen de supermarkt gelijk ze echt aan het shoppen zijn ... Ze hebben zelfs een lijst ... maar het is lijst van besmette produkten ! Na ongeveer 20 minuten stikkers plakken, meestal merkt iemand van de supermarkt iets, eventueel omdat een klant aan de cassa komt met produkten die onze oanje stikkers dragen ! De manager van de winkel komt aan, spreekt met de deelnemers en ... gooit iedereen buiten. Slechts in 2 gevallen kwam de politie, en in 4 gevallen was er een identiteitscontrole. Het is belangrijk te weten dat de produkten zijn niet de eigendom van de winkel (in tegenstelling tot de la's), wat de zaak vermakkelijkt. Soms was er aktietheater voorzien, of zingen, of een detecteur van GGOs, of een besmete zone,...

Tijdens de zelfde periode werd een spontaane aktie in de metro van Brussel gevoerd. Oranje stikkers verschenen om automatische verdeelers van snoepjes die bij ieder halte te vinden zijn. Dit werd nog een grotere succes dankzij de reactie van de manager van die apparaten die op het niews kwam verklaren dat zijn omzet van 50% had gedaald ! Ondertussen waren de stikkers beroemd en contacteerden meer en meer mensen de CAGE om stikkers te krijgen en spontaan te beginnen te plakken.

Het idee dat het tijd was om meer te doen was aan het groeien. Het terrein werd langzaam klaar voor een andere soort aktie... Een nieuwe groep werd gevormd "Quelques Ennemis du Meilleur des Mondes Transgeniques" (A Few Ennemies of the Brave New Transgenic World) en begon na te denken over de praktische organisatie van een direkte aktie in een veld. Iedereen had gehhord van GenetiXsnowball in Engeland, of van de akties in de VS tegen gemanipuleerde velden. Op dat punt stellen zich veel concrete vragen: cover of publiek aktie ? Hoe vind je een besmette veld ? Hoe vernietgig je concreet de gemanipuleerde gewassen ? enz. In de belgische context bleek het interessanter om eerst met een publieke aktie te beginnen. De pers had had reeds gesproken over het landbouw onderzoekscentrum van Monsanto tegen de Waalse stad Namen in Franc-Waret.

Het eerste getuig : een gedetaillerde plan van de betrokken gemeente. Dan ga je ter plaatse om methodisch ieder gecultiveerde terrein na te kijken. Dit duurt ongeveer een halve dag. Zodra je het veld gevonden hebt, weet je het: er is iets buitengewoon met dat veld. Het is anders geleden, het is kleiner, de vorm is raar (vaak een paar kleine velden in een grote gecultiveerde surface, of een soort gewassen met een bordure van en ander gewassen erond). Om te checken kan jij proberen testen te laten uitvoeren in een laboratorium (heel duur !), of
herbicide te gieten op een paar planten een een paar dagen later terug te komen. Inderdaad betreft de grote meerderheid van GGOs testen in Europa herbidice-weerstand.

Een datum werd gekozen: zondag 7 mei. S'morgens zou er eerst een conferentie zijn, s'middags een alternatief lunch door Kokerelle (de belgishe Rampenplan), en dan zou iedereen samen vertrekken met de muziek naar Franc-Waret (20km verder) tijdens een Seeds Party. 400 personen in totaal namen deel aan de dag; 200 zijn meegekomen op het veld. Cirac werden 2 ha van canolazaad en roodbiet vernietigd. Monsanto klaagte dat het laboratorium ook vernietigd was en schtatte de schaden aan 4,5 miljoenen Bef (225.000 NLG). Om precies te weten hoe de dag verliep, kijk naar de website : http://sbb.collectifs.net/IndexNl; en om meer technische informatie te vinden, zoek naar de website van GenetiXsnowball waar een zeer nuttig "Handbook for Genetic Action" te vinden is. Ook bij http://www.primalseeds.org kun je foto's van akties en goede algemene informatie over biotech.

Met betrekking to 7 mei, werden een 40tal personen gehoord door de politie. Zelfs mensen die er niet waren maar hebben meegemaakt aan akties van de collectif tegen uitwijzingen werden geroepen ! In tenminste 1 geval had de politie in een gemanipuleerde foto van de persoon in het veld !). Ondertussen zijn de deelnemers van CAGE eerder gemotiveerd door de voorbereiding van het vonnis en het verspreiden van infos over de aktie (maken van een website, van een video,...). Ook is een campagne over Vrije GGOs Gemeente begonnen maar dit is nog een ander verhaal !