arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitpers, Maart 2001
by uitpers Sunday March 04, 2001 at 10:55 PM

Uitpers is een nieuw initiatief dat het anders wil aanpakken. Met Uitpers hoopt de redactie over een rustpunt te beschikken in tijden waar het nieuws doorgaans vluchtig wordt gebracht. Een onafhankelijk en ongebonden initiatief, dat het eenheidsdenken wil doorbreken en nieuws over internationale politiek in een maatschappelijke context plaatst.

Uitpers

 

N I E U W S :
[ updated: 4 maart 2001 ]

"Massabetoging in Porto Alegro" (foto Han Soete)



Een andere wereld is mogelijk

Tegelijk met het "World Economic Forum" in het Zwitserse Davos had in het Braziliaanse Porto Alegre het "World Social Forum" plaats. Na de protesten in Seattle, Washington, Millau, Praag… vond de beweging tegen de globalisering dat het tijd was om te denken over alternatieven. Maar dat was nogal teleurstellend: men ging de oplossing zoeken binnen de "vrije" markt. Een deel van de beweging ontsnapt blijkbaar niet aan het eenheidsdenken.

(meer...)



CIA ziet toekomst somber in: Kloof tussen arm en rijk bedreigt veiligheid VS
Volgens de profeten van de "globalisering" zal het volledig vrij maken van het verkeer van goederen en geld de hele wereld democratie en welvaart brengen. Eén instantie die deze overigens al in de 19de eeuw ontkrachte mythe niet gelooft is de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. In tegenstelling tot de goede voornemens om tegen 2015 de armoede gevoelig terug te schroeven, ziet de CIA die armoede juist toenemen, zodanig zelfs dat ze een bedreiging zal gaan vormen voor de veiligheid van de Verenigde Staten.

(meer...)


V E R D E R :


Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:

  • Ontwikkelingssamenwerking op nieuwe (privé-)wegen. Bedrijfsgiftenbank leidt tot felle discussies in ngo-wereld
  • Globalisering, een historisch proces (1)
  • De Groenen in Europa
  • Mooi en meedogenloos bij Blair
  • Israël: waanzin aan de macht
  • Mayi-Mayi : partizanen in Kivu


    G E S P R E K :


    Auteur en Palestina-kenner Lucas Catherine:
    "Met Sharon dreigt nieuwe verdrijving Palestijnen"

    Lucas Catherine is niet mals voor Yasser Arafat. Hij ziet diens rol nog negatiever als die van de beruchte mufti van Jeruzalem (van wie Arafat familie is) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de Westoever is Arafat alvast zijn macht kwijtgeraakt sedert het begin van de tweede intifada ten voordele van de grote families. Er is versnippering en er dreigt chaos aan Palestijnse kant. En om aan de druk van de intifada te ontsnappen zou Sharon wel eens met de idee kunnen spelen nog wat Palestijnen te verdrijven. (meer...)


    S P E C I A L :


    Moussa - le démocrate

    Een primeur in Uitpers: voor het eerst fictie in dit maandblad, zij het wel van documentaire en politieke soort. Luc Leysen, die jarenlang als journalist in Afrika werkte, brengt zoals de Angelsaksers het noemen "faction" - een mengeling van fictie en feiten - over een nieuwe Westafrikaanse president. (meer...)


    B O E K E N :


    Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:

  • Alle leugens over de Golfoorlog - Michel Collon


    S I G N A L E M E N T :


    In deze rubriek worden manifestaties aangekondigd, interessante websites meegedeeld, organisaties voorgesteld ... (meer...)

     


    D I S C U S S I E :


    In onze discussierubriek ruimen we plaats voor uw meningen, uw reacties op de politieke actualiteit. Deze maand wordt het thema aangedragen door Dr. Geert van Moorter, onder de titel "Prof. Reyntjens geen 'Groot gelijk'." (meer...)

     


  • O P M E R K I N G :

    Overname van berichten in ons webzine is mogelijk
    mits toestemming van de redactie.

    Copyright © 2001 by Uitpers - Info: webmaster@democratisch-links.be