arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwe anti-terroristenwet van kracht in Engeland
by Mara Tuesday February 20, 2001 at 02:19 PM

In Groot-Brittannië is sinds gisteren een nieuwe anti-terroristenwet van kracht. Vele activisten zien in deze wet een bedreiging voor hun recht op vrije meningsuiting. Allerlei vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals bijvoorbeeld Direct Action, vallen onder de definitie.

Nieuwe anti-terroris...
a30groupcloseup.jpg, image/jpeg, 640x480

Zelfs voor het dragen van een foute T-Shirt (bv.van een buitenlandse bevrijdingsbeweging), riskeer je een gevangenisstraf in Engeland. Het beschadigen van eigendommen omwille van ideologische redenen en ook het ernstig storen van electronische sytemen, vallen onder de noemer terrorisme. Dat lijkt ook logisch op het eerste gezicht. Maar met dat laatste werd vorige zomer Indymedia Praag beschuldigd. Volgens de Tsjechische overheid zou « een internationale mediagroep het communicatiesysteem van de politie hebben gestoord ». Het is duidelijk dat deze wet een grote vrijheid geeft aan de politiediensten en het gerecht om een brede groep activisten te neutraliseren en te criminaliseren.

Gisteren kwamen er honderden betogers op straat om deze wet aan te klagen : Reclaim the Streets, milieu- groeperingen en The Netwerk Against the Terrorism Act deden allerlei ludieke acties. Standbeelden van Nelson Mandela en Emmeline Pankhurst werden als ‘Terrorist' gelabelt, omdat zij met hun verzetsstrijd ook onder die noemer zouden vallen.
Ondanks de veroordeling van een aantal Internationale Organisaties (VN-organen, Europees Gerechtshof vr Mensenrechten), maakt deze wet vroegere tijdelijke anti-terroristenwetten een permanent gegeven in Groot-Brittannië.

Ook op Europees niveau zou de politie samenwerken om deze anti-terroristenwetgeving te verbreden.
Lees meer : http://uk.indymedia.org/display.php3?article_id=1615

Neem ook een kijkje op http://uk.indymedia.org