arch/ive/ief (2000 - 2005)

CIA wil anoniem surfen
by Mara Monday February 19, 2001 at 04:05 PM

Een berichtje dat de CIA samenwerkt met Safeweb, een bedrijf dat mensen ‘anoniem op het net wil brengen' om hun privacy te beschermen, brengt ons naar een merkwaardige organisatie met de naam In-Q-Tel dat zowel technologie levert aan de CIA als aan privé-ondernemingen.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA investeert via In-Q-Tel ongeveer 42,6 miljoen frank in het internetbedrijf Safeweb. Internetters kunnen via de website van dat bedrijf anoniem over het wereldwijde web surfen. Van deze dienst wil de CIA nu gebruik maken om haar agenten incognito te laten rondgluren op het internet. (Belga 15/02)

Safeweb is onder meer in staat IP-nummers onherkenbaar te maken. Elke computer die is aangesloten op internet, heeft in principe zo'n IP-nummer (Internet Protocol-nummer), een unieke adresnummer dat informatie verschaft over het land waaruit de surfer afkomstig is en over de internetprovider of organisatie waarbij de surfer is aangesloten. Bovendien kan Safeweb ook de zogenaamde 'cookies' onherkenbaar maken, de stukjes software die vanaf websites op een pc worden geplaatst en waardoor de site bij een volgend bezoek herkent of de bezoeker al langs is geweest.

Van deze technologie wil de CIA nu gebruik maken om ongestoord te werk te kunnen gaan op het web.
"The CIA must be at the cutting edge of information technology in order to maintain its competitive edge and provide its people with intelligence that is both timely and relevant," aldus Gilman Louie, directeur van In-Q-Tel. "SafeWeb's technology is an innovative approach to address problems of information security."(http://www.safeweb.com)

SafeWeb zegt deze overeenkomst in geen enkel opzicht tegen haar missie ingaat ‘om de online-privacy rechten van iedereen te beschermen' "In the end, we realized that we are not choosing between the government and individuals," aldus Stephen Hsu van SafeWeb. "By arming the CIA with a powerful tool that will protect it against security risks and intrusions, we believe that everyone benefits since use of this technology has the potential to protect human lives. This is the ultimate validation of our technology."

SafeWeb bestaat sinds april 2000, met de bedoeling technologieën te ontwikkelen dat consumenten en bedrijven beschermt en een online-privacy oplossing biedt. De hoofdmissie van SafeWeb zou de bescherming van de online-privacy rechten zijn voor surfers van over de hele wereld, behalve dan wanneer die surfers geviseerd worden door de Amerikaanse inlichtingendienst.

In-Q-Tel is een non-profit onderneming die technologie levert aan de CIA. Bovendien test en evalueert deze organisatie bestaande technologieën en helpt technologieën te ontwikkelen voor zowel de openbare als privé- markten.
De hoofdmissie van In-Q-Tel is het identificeren van nieuwe internet-technologieën die een grote impact kunnen hebben en die beantwoorden aan de noden van de CIA. Maar In-Q-Tel lijkt ook iets van economische inlichtingedienst te hebben. Het levert zijn technologieën ook aan privé-bedrijven.
De bedoeling daarvan is (sommige) ondernemingen techologieën aan te reiken die hen een ‘voordeel geven in het snel lanceren van nieuwe producten op de markt'.
Ik wilde meer te weten komen, maar krijg de website nooit volledig gedownload. Misschien lukt het jou wel ?