arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pascal Marchand vrij!
by ccle@altern.org Wednesday February 07, 2001 at 07:05 AM
ccle@altern.org 02/644.17.11.

Pascal Marchand vrij! Oproep tot bijeenkomst op vrijdag 9 februari 2001 om 8h30 aan het justitiepaleis van Brussel (Poelaertplein) – 50ste kamer Stop de kriminalisering van solidariteitsakties en van het verzet

Pascal Marchand vrij!

Oproep tot bijeenkomst op vrijdag 9 februari 2001 om 8h30 aan het justitiepaleis van Brussel (Poelaertplein) – 50ste kamer

Stop de kriminalisering van solidariteitsakties en van het verzet


Sinds dinsdag 30 januari zit Pascal Marchand, aktief in het kollektief tegen uitwijzingen, opgesloten in de gevangenis van Vorst. Hij werd tot één jaar effektieve celstraf veroordeeld omwille van zijn deelname aan akties van het kollektief tegen uitwijzingen. De feiten die hem ten laste worden gelegd luiden als volgt: "poging tot diefstal", "slagen en verwondingen" en "vernieling van materialen". Deze beschuldigingen berusten uitsluitend op getuigenissen van rijkswachters. In feite wordt Pascal omwille van politieke redenen vastgehouden.

Niettegenstaande de zeer harde omstandigheden waaronder Pascal wordt vastgehouden, en ondanks de slagen die hij moest inkasseren, is hij met een hongerstaking begonnen, van zodra hij werd opgesloten. Hij wil zo het politieke karakter van zijn opsluiting beklemtonen en zet op die manier tevens zijn verzet tegen de repressieve veiligheidspolitiek van de Belgische Staat voort, ook al moet hij hiervoor 24 uur op 24 het gelag betalen. Een eerste bezoek van zijn advokaat werd niet toegestaan en ook het bezoek van een arts werd geblokkeerd.

Pascal Marchand en het Kollektief tegen Uitwijzingen willen nogmaals benadrukken dat ze hun strijd met radikale, edoch vreedzame middelen voeren. We wensen er de rechter, de nieuwe eenheidspolitie en de politieke wereld aan te herinneren dat geweld veeleer het monopolie van de Staat is: gevangenissen, uitwijzingen, dubbele straf, identiteitskontroles en verifikatie van vervoersbewijzen, gesloten centra, afranselingen door de ordestrijdkrachten of andere vertegenwoordigers van de wet , schrapping van de werkloosheid, repressie tegenover manifestanten, pro-aktief onderzoek…(moeten we er misschien nog eens op wijzen dat de moordenaar van Semira Adamu het geschopt heeft tot burgemeester? En de uitvoerders van de moord werden op ziekteverlof gestuurd.) En waar zijn al die klachten aangaande slagen en verwondingen, die de laatste twee jaar werden ingediend door mensen zonder papieren, naar toe?

De betoging aan het gesloten centrum 127bis, op basis waarvan de rijkswacht een dossier tegen Pascal Marchand in elkaar flanste, vond plaats op 3 oktober. Wat wij vooral van die dag onthouden is dat de Belgische Staat toen, onder rijkswachteskorte, 74 zigeuners uitwees. Onder hen een vijftigtal kinderen. En dat alles ondanks de opschorting van deze procedure uitgesproken door het hof van Straatsburg. Toppunt van cynisme: de zigeuners kregen een nummer op de voorarm op het moment van hun inscheping….
Het is zeer belangrijk ons te laten weten of je aanwezig was op deze protestmanifestatie (bij voorkeur per e-mail) op onderstaand adres. Wij roepen alle getuigen, sympatisanten en iedereen die de repressie beu is, op om op vrijdag 9 februari om 8u30 naar de zitting van 50ste kamer van de correctionele rechtbank te komen, justitiepaleis Brussel, moment waarop de vrijlating van Pascal bepleit zal worden.

Kollektief tegen Uitwijzingen
Van Elewijkstraat 35, 1050 Bruxelles
tel: 02/644.17.11 / fax: 02/648.51.18
email:ccle@altern.org website:http://www.collectifs.net/ccle