arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eén jaar cel vanwege uiting van solidariteit
by raf Friday February 02, 2001 at 12:59 PM
raf.custers@euronet.be

Pascal Marchand van het Collectif Contre les Expulsions is dinsdag 30 januari thuis opgepakt en in de gevangenis van Vorst opgesloten. Marchand is op vrijdag 26 januari tot een jaar effectieve celstraf veroordeeld. Hij was beschuldigd van slagen van en verwondingen,poging van diefstal en vernieling van materiaal.

(Dit is een résumé van het Franse communiqué)
Steunoproep
Eén jaar cel vanwege uiting van solidariteit.
Op dinsdag 30 januari is Paul Marchand - lid van het Collectif Contre Les Expulsions - thuis opgepakt en in de gevangenis van Vorst opgesloten. Daarmee wordt een vonnis uitgevoerd van de 50° kamer van de correctionele rechtbank van Brussel. Marchand is op vrijdag 26 januari veroordeeld tot een jaar effectieve celstraf voor het toebrengen van slagen en verwondingen, diefstal en de vernieling van materiaal.

De feiten speelden zich af op 3 oktober 1999, voor het Centrum 127bis in Steenokkerzeel, waar een aantal mensen de collectieve uitwijzing van "tziganes" aan de kaak stelden en juist hun solidariteit manifesteerden met deze vluchtelingen.
Paul Marchand ontkent de feiten die hem ten laste worden gelegd. Hij beschouwt zichzelf als een politiek gevangene. Onmiddellijk na zijn oplsuiting is hij en hongerstaking begonnen.
De gevangenisdirectie van Vorst heeft Marchand op secreet geplaatst in een "denk-cel" (cellule de réflexion) waar hij regelmatig afgeranseld wordt. Dat is te zien aan de sporen van slagen in het aangezicht. Marchand klaagt over pijn op diverse plaatsen in zijn lichaam. Op vrijdag 2 februari gaat een arts hem onderzoeken. De gevangenis van Vorst heeft overigens de reputatie dat ze er geweld toepassen tegen gevangenen (lees : La Derniere Heure van 12 januari 2001).
Volgende week zou de rechtbank het beroep tegen de uitspraak behandelen. To zolang blijft Marchand in de gevangenis. Wij stellen de gevangenisdirecteur en de minister van Justitie direct verantwoordelijk voor het lot van Paul Marchand, en zullen eventueel de nodige acties ondernemen.
Het Franse communiqué besluit met een type-brief die aan minister van Justitie Verwilghen en aan de gevangenis van Vorst gefaxt kan worden.