arch/ive/ief (2000 - 2005)

Red De (Boze ???) Wolf!
by Leen Verstraeten Saturday January 13, 2001 at 04:16 PM
spAstySpiCe@mail.be

In Noorwegen wil men 2 wolvenroedels uitroeien. Dit,zogezegd, om de plaatselijke schapenboeren te beschermen. De 'jacht' zou een nefast gevolg hebben voor de wolvenpopulatie, en is helemaal niet noodzakelijk, wat doet vermoeden dat er eerder politieke, dan wel ecologische aspecten meespeelden bij het nemen van de beslissing.

Red De (Boze ???) Wo...
europeanwolf.jpg, image/jpeg, 180x240

De Regering van Noorwegen heeft besloten om 2 wolvenroedels die in het zuiden van Noorwegen leven, te bejagen, met als doel: totale extinctie. Dit omdat het aantal wolvenroedels in Zuid-Scandinavië gegroeid is tot 10, de 'limiet' volgens de regering van Noorwegen. Een definitieve beslissing over de uitvoering van de 'moord' en wanneer die zal plaatsnemen, is er nog niet, maar bronnen bij het ministerie vertelden WWF dat het slechts een kwestie van tijd meer is. De overheid heeft reeds een grote som geld opzij gelegd voor de geplande jacht, en wil bij die jacht gebruik maken van helikopters, sneeuwscooters, en speciaal getrainde jagers. Ondertussen wist een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te vertellen dat men niet vreest voor mogelijke kritiek uit het buitenland, aangezien ze ook hun zeehonden- en walvissen'programma' hebben kunnen uitvoeren, zonder dat Noorwegens internationale reputatie hierbij schade leed. Het jachtgebied van de 2 roedels is de enige omgeving in Europa waar de 4 grote Europese carnivoren -wolf, beer, wolvin en lynx- naast elkaar leven met hun natuurlijke prooi: eland, edelhert, ree en rendier. De regering stelt deze maatregel, naar eigen zeggen, om de plaatselijke schapenboeren te beschermen, terwijl de 2 wolvenroedels waar het om gaat, juist voornamelijk leven van eland! De aangekondigde jacht komt véél te vroeg in de groei van de populatie, en zal de verkeerde wolven treffen, biologisch gezien. Dit doet vermoeden dat partijpolitiek de agenda bepaalt, i.p.v. het beheer van het wolvenbestand.
Neem alstublieft deel aan de dringende actie! Dit kan door te mailen naar politici, door heel eenvoudig naar de bijgesloten link (een link naar de website van WWF, "panda paspoort", een manier om makkelijk, en toch efficiënt actie te voeren voor het milieu, letterlijk 'vanuit je luie zetel') te surfen, en daar 'e-mail' te kiezen, en dan gewoon de instructies te volgen. Een werkje dat slechts enkele minuten in beslag neemt! Je kan er ook je steun getuigen door een donatie aan "panda passport", en natuurlijk meer te weten komen over WWF, "panda passport", deze zaak, en andere acties,...