arch/ive/ief (2000 - 2005)

Internationale solidariteit met de Chattanooga 3
by abc_gent Tuesday January 02, 2001 at 08:07 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, Begië

Op 11 januari begint in de Verenigde Staten het proces tegen de Chattanooga 3. Proces dat door iedereen begaan met een aantal fundamentele rechten en vrijheden met argusogen zou moeten gevolgd worden. Een eventuele veroordeling van de 3 beschuldigden zou immers een juridisch precedent schapen dat het recht op vrije meningsuiting en op actie ernstig in gevaar brengt. Ook plaatst het opnieuw de politiebrutaliteit en het gewelddadige racisme in de V.S. in een scherp daglicht.


Lorenzo Komboa Ervin, Damon McGhee, and Mikail Musa Muhammad (Ralph R. Mitchell) moeten voor het gerecht verschijnen in Chattanooga, Tennessee, op 11 januari 2000, wegens "ordeverstoring". Zij riskeren elk zes maanden tot één jaar gevangenisstraf. De drie activisten werden op 19 mei 1998 gearresteerd tijdens een betoging tegen politiebrutaliteit voor de Chattanooga City Hall. De betoging werd gehouden om te protesteren tegen de politiemoorden op twee zwarte mannen, Montrail Collins en Kevin McCullough, op 27 april en 28 mei 1998. Velen geloven de politieversie van de feiten, als zouden ze Collins en McCullough uit zelfverdediging hebben gedood, niet.

Chattanooga heeft dan ook een trieste reputatie als het gaat om politiegeweld en racistische discriminatie. Het staat nummer zeven op de de lijst van steden met het grootste aantal geregistreerde daden van politiegeweld in de V.S., en helemaal bovenaan van de steden met minder dan 200.000 inwoners. Volgens het Department of Justice zelf werden honderden personen (meestal van raciale minderheden) mishandeld door de politie. Ook heeft de Ad Hoc Coalition against Racism and Police Brutality, mede-opgericht door Lorenzo Komboa, een lijst samengesteld van 37 personen die door de politie werden vermoord sinds 1980. Geen enkele politieman werd ooit veroordeeld om deze feiten. Integendeel, terwijl de politie vrijuit gaat, worden zwarte activisten die hiertegen protesteren aangehouden en vervolgd.


Lorenzo, een voormalig lid van de Black Panther Party, leidt al jaren het protest tegen politiebrutaliteit in Chattanooga, zijn geboortestad. Voor Lorenzo is het de tweede maal dat hij zal moeten terechtstaan voor "ordeverstoring". In 1994 werden hij en zeven andere zwarte activisten gearresteerd en vervolgens veroordeeld omwille van hun protest tegen de weigering van de Hamilton County grand jury om acht politieagenten te vervolgen wegens de moord op een zwarte motorrijder. Lorenzo ging toen in beroep, begin dit jaar bevestigde het Hof van Beroep van Tennessee de veroordeling, en Lorenzo brengt zijn zaak nu voor het Hooggerechtshof. Aangezien Lorenzo een ex-Panther en een militant activist tegen politiebrutaliteit en racisme is, aangezien hij ook internationaal aktief en gekend is, werd hij al vele malen bedreigd en tracht men hem voorgoed het zwijgen op te leggen. Dankzij een internationale campagne (met o.m. een pers- en briefcampagne, oproep tot toeristische boycot, etc.) is men daar tot nu toe niet in geslaagd.


Maar de vervolging van de Chattanooga 3 is ook en vooral een aanval op het recht op vrije meningsuiting en op actie. "Ordeverstorings"-wetten ("disruption" laws) zoals die in Tennessee, die gevangenisstraffen voorzien voor politieke acties, bestaan in meerdere staten. Als Lorenzo, Damon en Michael worden veroordeeld wordt aldus een gevaarlijk precedent geschapen.

Schrijf protestbrieven, vraag dat alle beschuldigingen tegen de Chattanooga 3 worden opgeheven, naar:
Bill Cox
Hamilton County District Attorney
City-County Courts Building
601 Market Street, 3rd Floor
Chattanooga, TN 37402
Fax: 423-209-7401
e-mail: Bill_Cox@hcda.cps.k12.tn.us [door de massale respons werd deze reeds geblokkeerd!]
Bill_cox@hcdatn.org
[mail naar beide]

Jon Kinsey
Mayor of Chattanooga
101 E. I I th Street
Chattanooga, TN 37402-1403
e-mail: mayor@mail.chattanooga.gov

Voor meer info, contacteer:
INTERNATIONAL COMMITTEE TO DEFEND THE CHATTANOOGA 3
P.O. Box 11422
Chattanooga, TN 37401
Contact:
JoNinal M. Abron
(jonina1@yahoo.com)
Lorenzo Komboa Ervin
(komboa@hotmail.com)

er is ook een website opgezet door Indymedia-San Fransisco:
http://sf.indymedia.org/lke.php