Nice: Europese Unie niet voorbereid op uitbreiding
Cyprus, een stukje Europa in het Midden-Oosten
Verhofstadt ontdekt charmes van Poetin
De moord op Turkse gevangenen
....
Uitpers: Webzine voor Internationale Politiek
Vijftiende nummer, januari 2001
Nice: Europese Unie niet voorbereid op uitbreiding (Wouter De Vriendt)
Om de EU voor te bereiden op haar uitbreiding dienden op de top in Nice institutionele hervormingen worden aangepakt. Maar daar de uitbreidingsplannen vertraging opliepen, was er geen echte noodzaak voor diepe hervormingen. Op de top stonden vooral de belangen van de kleine landen op het spel. Via een spelletje blufpoker rond het aantal stemmen van België in de EU, wist premier Guy Verhofstadt zich op te werpen als verdediger van de kleine landen.
meer...
Cyprus, een stukje Europa in het Midden-Oosten (Ronny Vos)
Uitpers begint met dit nummer de voorstelling van de eerste lichting kandidaat-leden van de Europese Unie, die klaar staan om onderhandelingen over hun toetreding te beginnen. Cyprus, het sedert 1974 in een Griekse en een Turkse zone verdeelde eiland, is een goed kandidaat: alle EU-rapporten zijn positief. Een hinderpaal is de verdeling van het eiland en de rol van Griekenland en Turkije in het conflict.
meer...
Verhofstadt ontdekt charmes van Poetin (Freddy De Pauw)
Premier Verhofstadt is gecharmeerd door president Poetin. En sloot met hem een akkoord over maffiabestrijding. Merkwaardig, want Poetin stopte destijds als chef van de geheime dienst elk onderzoek naar corruptie in het Kremling en het witwassen van smeergelden en maffiageld in de doofpot. Sedert hij president is, gaat de plundering van Rusland gewoon door.
Verhofstadt ontdekt charmes van Poetin
Er is meer dan één Tudor (Freddy De Pauw)
Vadim Tudor behaalde met zijn extreem-rechtse partij "Romania Mare" (Groot-Roemenië) bijna 30% van de stemmen en een kwart van de Roemeense parlementszetels. Tudor staat niet alleen in Centraal- en Oost-Europa. Ook in Hongarije, Polen, Slovakije en in de Baltische staten zijn er sterke extreem-rechtse stromingen.
Er is meer dan één Tudor
De moord op Turkse gevangenen (Ludo De Brabander)
Met een actie onder de codenaam "Terugkeer naar het leven" richtten de Turkse politie en leger een bloedbad aan onder hongerstakers in Turkse gevangenissen. De Europese Commissie toonde zich "bezorgd" - met andere woorden Europa hield zich eens te meer op de vlakte en spaart Turkije, zoals het ook al deed tijdens het massale geweld in vijftien jaar oorlog tegen de Koerden.
De moord op Turkse gevangenen
Turkije krijgt cadeutjes van IMF en Wereldbank (Ludo De Brabander)
Vijfhonderd miljard Belgische frank krijgt Turkije in de schoot geworpen door het IMF en de Wereldbank om een dreigende financiële crisis af te wentelen. Mits bankhervormingen en een nieuwe privatiseringsronde. Eén onderwerp is taboe voor IMF en Weredlbank: het budget voor het leger, de grootste post op de begroting, die mee aan de basis ligt van de torenhoge inflatie en de Turkse schuldenlast.
Turkije krijgt cadeutjes van IMF en Wereldbank
Censuur en repressie in Marokko (Wim de Neuter)
Uitpers had in oktober al kritische bedenkingen bij de "nieuwe wind" in Marokko (zie: Marokko wacht op actie van "koning der armen". Inmiddels draait de repressiemachine weer volop. En zijn de wittebroodsweken tussen de koning en de onafhankelijke pers definitief voorbij. Drie weekbladen kregen op 2 december een verschijningsverbod: hun onderzoeksjournalistiek werd niet geapprecieerd.
Ali Amar, directeur van ‘Le Journal’ en ‘Assahifa’: ‘Misschien zijn we wel een stelletje naïevelingen’ (Wim de Neuter)
De Marokkaanse onafhankelijke weekbladen "Le Journal" en "Assahifa" waren een successtory, zegt hoofdredachter Ali Aman van deze inmiddels verboden publicaties in een interview. Hij dacht dat in Marokko de tijd van de democratie was aangebroken met de opvolging van Mohammed VI. "En dat was op zijn minst zeer naïef", stelt hij nu vast.
Censuur en repressie in Marokko
Argentinië, leeggezogen land van overvloed (Francis Vanden Berghe)
Ooit was Argentinië op weg een land van overvloed te worden, een nieuwe Verenigde Staten. Het is heel anders gelopen. En na nog eens tien jaar neoliberale "hervormingen" zit het land aan de grond. IMF, Wereldbank… zijn nog eens met een "hulppakket" over de brug gekomen. Een pakket dat het land nog verder in de schuldenafgrond stort, in plaats van het er uit te halen, en dat het land nog verder de zeggenschap over zijn economie doet verliezen.
Argentinië, leeggezogen land van overvloed
Clinton's ijdele hoop op vrede in het Nabije Oosten (Paul Vanden Bavière)
In de nadagen van zijn bewind probeerde de Amerikaanse president Clinton nogmaals zijn plaats in de geschiedenis te verwerven door vrede te stichten in het Nabije Oosten. Maar wie heeft er belang bij nog zaken met hem te doen nu Bush aantreedt?. Bovendien is de politieke situatie in Israël zeer labiel en komt er wellicht een nieuwe, tegen het "vredesproces" gekante premier. Overigens kan er pas een echt vredesproces op gang komen als Israël zijn apartheid begint af te bouwen en zijn schuld aan het Palestijnse drama erkent. Maar het apartheidssysteem geniet de volledige steun van Europa, dat zijn samenwerking met Israël in 2001 nog verder gaat opdrijven.
Clinton's ijdele hoop op vrede in het Nabije Oosten
Boeken: De vernietiging van Irak
Hans von Sponeck, Saïd Bouamama, Prof. Günther, Pierre Piérart, Michel Collon, Pol De Vos.
Irak, tien jaar embargo en oorlog, tien jaar verzet.
Internationale Solidariteit, 25ste jaargang, nr. 155, augustus 2000. Kazernestraat, 68, 1000 Brussel. Tel. 02/513.53.86. 100 B.fr. (verzendingskosten inbegrepen) te storten op rek. 001-3178376-53.
Alain Michel en Fabien Voyer.
Irak, la faute.
Les Éditions du Cerf, Parijs, 1999.
J.-M. Benjamin.
Irak, l'apocalypse.Éditions Favre, Lausanne, 1999.
Anthony Arnove.
Iraq under Siege. Pluto Press, Londen, 2000.
Signalement
In deze rubriek worden manifestaties aangekondigd, interessante websites meegedeeld, organisaties voorgesteld…
Uitpers: Webzine voor Internationale Politiek
Media, politiek en economie. Veelal is de scheidingslijn niet helemaal duidelijk. Media geraken geketend of spreken de woorden van hun broodheren. Het ene feit wordt uitvergroot, het andere verzwegen. Er is een nieuwe doctrine, aldus Ignacio Ramonet in Le Monde Diplomatique, "het is la 'pensée unique', de enige die toegelaten is door een onzichtbare en alomtegenwoordige opiniepolitie". Ondertussen zijn ook de media volledig onderhevig aan de wetten van de vrije markt. Ze moeten tegen mekaar op concurreren, zodat de dwang voor een goed verhaal en inslaande beelden het maatschappelijk kader van de gebeurtenis dreigen te verdringen.
Uitpers wil het anders aanpakken. Met Uitpers hoopt de redactie over een rustpunt te beschikken in tijden waar het nieuws doorgaans vluchtig wordt gebracht. Een onafhankelijk en ongebonden initiatief, dat het eenheidsdenken wil doorbreken en nieuws over internationale politiek in een maatschappelijke context plaatst.
Uitpers verschijnt maandelijks, enkel op het Internet, omdat dit meer en meer verspreid geraakt en zovele initiatieven in het verleden op de muur van de financiële haalbaarheid te pletter zijn geslagen.
Surf naar: http://www.democratisch-links.be/uitpers